زنگ خطر فشار خون در خانم های باردار
رکنا: مادران باردار بالای 40 سال یا زیر 20 سال در معرض فشار خون بالا دوران بارداری هستند.
به گزارش رکنا، رژیم غذایی که میتواند آن را کنترل کند باید غنی از پتاسیم، منیزیم و فیبر و حاوی سدیم پایین باشد تا فشار خون مادر در دوران بارداری حفظ شود.
دکتر نیره خادم ، گفت: فشار خون به معنای فشاری است که خون به دیوارۀ رگها وارد میکند. با گذشت زمان، میتواند موجب آسیبهای رگهای خونی شود که منجر به بروز بیماریهای قلبی، بیماری کلیوی، سکته مغزی و مشکلات دیگر میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه پرفشاری خون گاهی اوقات به عنوان «قاتل خاموش» نیز نامیده میشود؛ زیرا هیچ نشانهای ایجاد نمیکند و سالها میتواند بدون توجه و درمان باقی بماند، ادامه داد:بسیاری از عوامل خطر برای فشار خون بالا از کنترل فرد خارج است که این عوامل شامل سن، سابقۀ خانوادگی، جنسیت و نژاد میشود. اما عوامل دیگری نیز وجود دارد که میتوانید با آنها فشار خون خود را کنترل کنید مانند ورزش و رژیم غذایی.
وی بیان کرد: رژیم غذایی متعادل و سالم تنها راه مبارزه با این مشکل در مادران باردار است که به روند زایمان طبیعی نیز کمک خواهد کرد.
وی بیان کرد: رژیم غذایی که میتواند آن را کنترل کند باید غنی از پتاسیم، منیزیم و فیبر و حاوی سدیم پایین باشد تا فشار خون مادر در دوران بارداری حفظ شود.
دکتر خادم با بیان اینکه رژیم بارداری باید مقدار زیادی پتاسیم، کلسیم و منیزیم داشته باشد، عنوان کرد: پتاسیم به کلیهها کمک میکند تا سدیم بیشتری از طریق ادرار دفع کند؛ این عمل به نوبۀ خود فشار خون را کاهش میدهد.
وی با اشاره به اینکه بهتر است که از سبزی های تازه برای این منظور استفاده کنید و از مصرف انواع کنسروی آن خودداری کنید، بیان کرد: به سبزیجات کنسرو شده اغلب سدیم اضافه کردهاند؛ اما سبزی های یخزده حاوی مقدار زیادی مواد مغذی مانند سبزیجات تازه بوده و نگهداری آنها در فریزر آسان است.
دکتر خادم با اشاره به اینکه غلات کامل، غنی از فیبر محلول هستند و در عین حال چربی و سدیم کمی دارندو آنها همچنین در کاهش نیاز به دارو برای درمان این مشکل کمک میکنند از همین رو خانمهای باردار باید سه یا چهار بار در روز از دانههای کامل مصرف کنند، گفت: خوردن غذاهای غنی از پتاسیم بهتر از مصرف مکملهاست. میتوان از موز در هر زمان از روز استفاده کرد. موز را میتوان به عنوان میوه به تنهایی استفاده یا به عنوان چاشنی به دسرها اضافه کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: ماهی، منبع غنی از پروتئین است. ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد و ماهی قزلآلا دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که میتوانند فشار خون و تری گلیسیرید را کاهش دهند؛ علاوه بر این، ماهی حاوی ویتامین D است که در کنترل فشار خون موثر است.
وی ادامه داد: فشارخون بارداری وپره اکلامپسی خطربروز فشارخون بالا و دیابت نوع دو در سالهای آتی را هم در مادر و هم در فرزندش بالامیبرد از همین رو هرنوع پیشگیری اهمیت دوچندان پیدامیکند.
رییس مرکز ناباروری میلاد با اشاره به اینکه احتمالا کمبوداسیدهای چرب اشباع نشده و ویتامینهای ای و ث و روی وآهن و بالا بودن تری گلیسرید واسیدهای چرب و همچنین کمبود ویتامین د وکلسیم ومنیزیم درافزایش خطر فشارخون وپره اکلامپسی نقش دارند، ابراز کرد: زنانی که برای بار اول باردار می شوند، زنانی که مادر یا خواهرشان دچار پرهاکلامپسی شدهاند، زنانی که قبل از باداری فشارخون بالا یا بیماری کلیوی داشتهاند، زنان چاقی که BMI بالای ۳۰ دارند، بارداری دوقلویی و یا بیشتر و مادران باردار زیر ۲۰ سال و یا بالای ۴۰ سال در معرض فشار خون بالا دوران بارداری هستند.
وی با بیان اینکه اگر مادری در بارداری قبلی خود دچار پرهاکلامپسی شد، احتمال ابتلا در این بارداری بیشتر است. ابراز کرد: پرهاکلامپسی یا افزایش فشارخون در مادران باردار بعد از ۲۰ هفته از حاملگی، میتواند با اثر بر روی خونرسانی به جنین منجر به کاهش رشد جنین شود. البته درصورت تشخیص بموقع و رسیدگی مناسب نوزادانی با رشد مناسب بدنیا خواهند امد.
دکتر خادم با بیان اینکه درمواردی که پرهاکلامپسی شدید در ماه هفتم یا هشتم بارداری بوجود آید و پزشک بدلیل خطراتی که مادر و جنین را تهدید می کند، اقدام به ختم بارداری (زایمان) کند، ممکن است نوزاد نارس بدنیا بیاید و نیازمند مراقبتهای خاصی گردد، اظهار کرد: هر چه در سن حاملگی پایین تر اتفاق بیفتد عوارض برای مادر و جنین شدیدتر است و حتی میتواند ختم حاملگی زودرس لازم باشد، روش زایمان بسته به شرایط مادر و جنین میتواند زایمان طبیعی یا سزارین باشد.
ارسال نظر