شایع ترین بیماری قلبی در کمین زنان
رکنا: نوعی بیماری به نام پرولاپس یا افتادگی دریچه میترال قلب وجود دارد که در خانمها بیشتر دیده میشود.
آئورت بزرگترین سرخرگ بدن است که خون را از بطن چپ قلب دریافت کرده و به اعضا و اندامهای مختلف بدن میرساند. در مسیر خروج خون از آئورت، دریچه آئورت وجود دارد که هنگام انبساط بطن چپ قلب، این دریچه بسته شده و در نتیجه مانع از برگشت خون از آئورت به قلب خواهد شد.
منوچهر قارونی، متخصص قلب و عروق می گوید :
«در راس بیماریهای قلبی، بیماری دریچه آئورت است که در افراد سالمند و افرادی که فشار خون بالا بیشتر دیده میشود، چرا که فشار خون بالا باعث میشود که بر روی دریچه آئورت کلسیم بنشیند یا به قولی آهکی شود و ایجاد تنگی در دریچه آئورت بکند.
تنگی دریچه آئورت سبب خواهد شد تا فرد مبتلا به صورت ناگهانی در دستشویی و حمام دچار سرگیجه شود و به زمین بخورد و عوارضی مانند سکته مغزی، خونریزی مغزی و حتی در افراد مسن شکستگی سر و استخوان ایجاد شود.
امروزه در بین بیماریهای دریچههای قلب، بیشتر با تنگی دریچه آئورت مواجه هستیم که گاهی مادرزادی است و این دریچه در مواردی به جای داشتن سه قسمت، دو قسمت دارد که باعث نارسایی قلبی شده و بر اساس آن بیماری دریچه آئورت مشخص میشود که برای درمان این بیماری اگر بیمار مسن نیست بهتر است دریچه تعویض شود.
نوعی بیماری به نام پرولاپس یا افتادگی دریچه میترال قلب وجود دارد که در خانمها بیشتر دیده میشود که بیماری نگران کنندهای نیست و معمولا با تیرکشیدن جلوی سینه، سردرد میگرنی و سرد بودن انگشتان دست و پا خود را نشان میدهد.
پرولاپس میترال شایعترین بیماری دریچهای قلب است و بیماری خطرناکی نیست که با دارو کنترل میشود، اما در شرایط بسیار خاص نیاز به تعویض دریچه میترال وجود دارد.»
دکتر ایرج ناظری، متخصص قلب و عروق نیز معتقد است :
«بیماریهای دریچهای قلب یا منجر به تنگشدن دریچه و در نتیجه ایجاد ممانعت از جریان طبیعی خون خواهند شد یا این که موجب گشاد شدن دریچه و برگشت خون به قلب میشوند.
اختلال در عملکرد دریچههای قلب میتواند زمینه ژنتیکی داشته باشد و یا در اثر ابتلا به تب روماتیسمی، افزایش ناگهانی فشار خون، ابتلا بهگلودرد چرکی، گرفتگی عروق یا نقایص مادرزادی قلبی ایجاد شود.
بهرغم این که گاهی ابتلا به بیماریهای دریچهای قلب بدون علامت هستند، اما اغلب موارد با علائمی نظیر احساس ضعف و خستگی، تنگی نفس، درد قفسه سینه، بینظمی در ضربان قلب، افزایش یا کاهش فشار خون یا ایجاد صداهای غیرطبیعی در قلب فرد بیمار خواهند بود.
وقتی دریچههای قلبی، بیمار میشوند شما درد یا فشردگی را در قفسه سینه احساس خواهید کرد و نهتنها تپش قلب، خستگی عمومی و ناتوانی آزارتان میدهد، بلکه ناتوانی در انجام فعالیتهای روزمره نیز موجب آزار و اذیت شما خواهد شد.
همانطور که میدانید دریچههای قلب نقش بسیار مهمی را در عملکرد قلب در خونرسانی ایفا میکنند و از برگشت خون خارج شده از قلب جلوگیری خواهند کرد. اما هر گونه اختلال ایجادشده در عملکرد این دریچهها میتواند بار عملکردی قلب را افزایش دهد.
اگر شدت این اختلالات کم باشد، قلب میتواند در برابر آن از خود مقاومت نشان دهد، اما اگر به تدریج و با گذشت زمان شدت این اختلالات افزایش یابد به قلب فشار آورده و در نتیجه موجب تخریب قلب و ایجاد اختلال در عملکرد آن خواهد شد.
تنگی دریچه آئورت در مقایسه با دیگر بیماریهای دریچهای قلبی با خطر مرگ و میر تعداد بیشتری از بیماران همراه است. سیر طبیعی این بیماری با یک دوره نهفته طولانی همراه است و پس از آن، علائم بیماری به تدریج ظاهر میشود.
افزایش میزان گرفتگی و انسداد دریچه آئورت منجر به نارسایی قلب خواهد شد. نارسایی قلب و پیامدهای ناشی از آن نظیر آنژین و سنکوپ از جمله علائمی است که تنگی شدید آئورت را مورد تایید قرار میدهد. در چنین شرایطی تصمیمگیری برای آغاز اقدامات درمانی برای فرد بیمار ضروری خواهد بود.
تا کنون هیچ درمان دارویی موثری که بتواند پیشرفت بیماری دریچه آئورت را به تاخیر اندازد، یا طول عمر افراد مبتلا به این بیماری را افزایش دهد، شناخته نشده است، اما از آنجاکه بسیاری از بیماران مبتلا به تنگی بیعلامت آئورت، به دیگربیماریهای قلبی و عروقی مانند افزایش فشار خون یا بیماری عروق کرونر مبتلا هستند، لازم است به دقت تحت نظر قرار بگیرند تا در صورت لزوم داروهای مناسبی برای کاهش عوارض جانبی ناشی از تنگی آئورت برای آنها تجویز شود.
یکی از متداولترین روشهای درمان تنگی دریچه آئورت، تعویض این دریچه از طریق انجام عمل جراحی است.
وقتی دریچه قلب از طریق انجام عمل جراحی تعویض میشود لازم است قلب را از حرکت متوقف سازیم.
در چنین شرایطی دستگاه پمپ قلب و ریه در مدت زمان انجام عمل جراحی، وظیفه خونرسانی به اعضای بدن را بر عهده خواهد داشت.
اعمال جراحی قلب که روی دریچهها انجام میشود از نوع اعمال جراحی قلب باز هستند.
اگر چه امروزه با پیشرفت علم و بهبود روشهای جراحی، خطر احتمالی استفاده از دستگاههای پمپ قلب و ریه به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، اما استفاده از این روش برای تعویض دریچههای قلبی از جمله روشهایی است که میتواند با خطرات احتمالی بیشتری برای افراد مسن یا افراد مبتلا به بیماریهایی نظیر بیماری دیابت همراه باشد.
بر اساس جدیدترین شیوه برای درمان بیماران مبتلا به تنگی دریچه آئورت، دریچه آئورت بدون عمل جراحی و از طریق راهکاری شبیه به آنژیوگرافی تعویض میشود که در مقایسه با روش جراحی عوارض کمتری را برای بیماران و بخصوص افرادی که سن بالایی دارند، به همراه خواهد داشت.
در افرادی که انجام عمل جراحی برای تعویض دریچه با خطر بالایی همراه است، یا برای تعویض دریچه آئورت در بیمارانی که به نارسایی شدید قلبی مبتلا هستند، از این روش استفاده میشود.
این روش از چند سال پیش در سطح دنیا مورد توجه قرار گرفته است که خوشبختانه با موفقیتهای بسیاری در درمان این گروه از بیماران همراه بوده است.
دریچههای مصنوعی مختلفی تولید و ساخته شدهاند که از طریق غیرجراحی در محل دریچه آئورت قرار میگیرند.
در این شیوهدرمانی، دریچه قبلی با بالون باز شده و در جای خود باقی میماند و دریچه جدید روی آن قرار خواهد گرفت.
این روش در حال حاضر تنها برای بیمارانی که نمیتوانند تحت عمل جراحی قرار بگیرند، انجام میشود، اما میتوان پیشبینی کرد که در آینده این روش درمانی فراگیر شود.»
برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر