عامل مهم بروز زوال عقل کشف شد

مطالعه جدید محققان اروپایی نشان می دهد افزایش فشارخون در دهه ۵۰ عمر ممکن است نشانه ریسک ابتلا به زوال عقل در سنین بالاتر باشد.

 به گفته محققان موسسه ملی سلامت فرانسه در پاریس، افراد دارای فشارخون سیستولیک ۱۳۰ یا بیشتر (عدد بالا به هنگام خواندن فشارخون) در سن ۵۰ سال در مقایسه با افراد همسن دارای فشارخون پایین ۴۵ درصد بیشتر در معرض ابتلا به زوال عقل یا دمانس قرار دارند.

«جسیکا آبل»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «این بدین معناست که فشارخون بیش از حد نرمال می تواند آسیب بلندمدت به مغز برساند.»

وی در ادامه می افزاید: «اسناد و شواهد زیادی نشان می دهد که حفظ فشارخون سالم در دوره میانسالی هم برای قلب Heart و هم برای مغز در سنین بالا مهم است.»

طبق اعلام سازمان های سلامت قلب آمریکا حد آستانه فشارخون بالا ۱۳۰ است و اسناد پزشکی هم نشان می دهد که افراد مبتلا به فشارخون در محدوده ۱۳۰ تا ۱۳۹ دو برابر بیشتر در معرض خطر حمله قلبی، سکته، نارسایی قلبی و نارسایی کلیوی قرار دارند. این حدآستانه فشارخون می تواند به حفاظت از مغز افراد میانسال کمک کند.

محققان این مطالعه به بررسی فشارخون و سلامت قلب بالغ بر ۸۶۰۰ بریتانیایی از سال ۱۹۸۵ به بعد پرداختند. آنها بر ارتباط بین فشارخون و ریسک زوال عقل در سن ۵۰، ۶۰ و ۷۰ سالگی تمرکز کردند.

محققان دریافتند افراد ۵۰ سال که فشارخون سیستولیک شان بالاتر از ۱۳۰ بود در معرض ریسک بالا زوال عقل در سنین بالاتر بودند.

به گفته محققان، یافته ها افزایش این ریسک را در سنین ۶۰ یا ۷۰ نشان نداد.

آبل در این باره توضیح می دهد: «فشارخون بالا با سکته های خفیف خاموش در مغز مرتبط است که به ماده سفید مغز اسیب رسانده و تامین خون به مغز را محدود می کند.»

به گفته محققان هرچقدر طول مدت قرارگیری مغز در برابر فشارخون بالا بیشتر باشد احتمال ابتلا به زوال عقل هم بیشتر است، به همین خاطر است که فشارخون بالا در سنین ۶۰ یا ۷۰ سالگی ارتباط با زوال عقل را نشان نداده است.