پلنگ ایرانی سه روز گرفتار یک دام  / تیر بیهوشی برای نجات نداریم + فیلم دردناک
حجم ویدیو: 2.20M | مدت زمان ویدیو: 00:00:20

به گزارش رکنا، مدیر روابط عمومی محیط زیست هرمزگان گفت: به علت ازدحام جمعیت و نبود تیر بیهوشی در استان نتوانستیم این پلنگ را نجات دهیم و اکنون برای درمان و رهایی این پلنگ ایرانی تیم تخصصی از استان فارس به محل اعزام شده است.

پلنگ ایرانی بهتر بشناسید

خصوصیات پلنگ ایرانی مغرور، زیبا، با ابهت، قدرتمند و باوقار  شمرد ، گربه‌سانی قوی و درعین حال چابک و سریع با حمله‌های کشنده که کوهستانهای بسیاری از نقاط دنیا از جمله پنج منطقه سیستان و بلوچستان عرصه حضور اوست.

پلنگ ایرانی بزرگترین گربه‌سان جهان است که در ارتفاعات بلند کوهستانی زندگی می‌کند، زیست در ارتفاعات مرتفع و دور از دسترس بودن باعث شده تا انسان آن را شکارچی مغرور بداند. پلنگ ایرانی در اکثر مناطق ایران زیست می‌کند.

پلنگ ایرانی با نام علمی (Panther pardus saxicolor) بزرگ جثه‌ترین پلنگ دنیاست که تنوع غذایی و زیستگاهی گسترده‌ای دارد.

ویژگی‌های ظاهری

طول بدن پلنگ 110تا 180سانتیمتر، طول دم 60 تا 100 سانتیمتر، ارتفاع بدن 45 تا 70 سانتیمتر و وزن 35 تا 90 کیلوگرم است.

پلنگ نر از ماده بزرگتر بوده و 30 تا 50 درصد سنگین‌تر است و بزرگترین پلنگ نر گاهی سه برابر کوچکترین پلنگ‌ ماده است.

پلنگ ایرانی دارای جثه‌ بزرگ، بدنی عضلانی و قابل انعطاف، سری پهن، دست و پایی کوتاه با پنجه‌های قوی است.

سطح بدن پوشیده از موهای نرم و کوتاهی به رنگ کرم نخودی است که در قسمت‌های زیرین بدن کم رنگ‌تر می‌شود، بدن پوشیده از خال‌های گرد و توخالی شبیه به گل است.

هیچ ۲ پلنگی را نمی‌توان یافت که خال‌های روی بدن و یا صورتشان با هم یکسان باشد و در واقع یکی از راه‌های تشخیص پلنگ‌های مختلف در طبیعت از یکدیگر، استفاده از همین خال‌ها است که هر کدام برای هر حیوان اختصاصی است.

این خال‌های منحصربفرد بهترین و کارآمدترین روش برآورد جمعیت پلنگ‌ها در طبیعت است بطوریکه از وسیله خاصی بنام دوربین تله‌ای برای این منظور استفاده می‌شود.

ویژگی‌های محل زندگی پلنگ ایرانی

پلنگ عمدتا از غروب تا طلوع به فعالیت می‌پردازد و به صورت تکی در قلمرو خود زندگی می‌کند، بطوری که قلمرو هر نر معمولا قلمرو چند ماده را در بر می‌گیرد.

آنها از قلمرو خود شدیدا دفاع می کنند و با علائمی مانند پشته کردن خاک، پنجه کشیدن روی درختان و سرگین و ادرار مرز قلمرو خود را مشخص می‌کنند.

به دلیل سازگاری بالا، پلنگ می تواند در مناطق مختلف با طعمه‌های گوناگون زندگی کند و خود را با شرایط وفق دهد.

هر کجا که آب و طعمه‌های مطلوب در سرزمین محل زندگیش یافت شود، می‌توان انتظار داشت که این جانور هم در آن مکان یافت ‌شود.

زیستگاه پلنگ ایرانی

بیش از 30 درصد جمعیت پلنگ در ایران در شمال شرقی کشور وجود دارد و استان‌های خراسان رضوی و شمالی، گلستان، مازندران، سمنان و سیستان و بلوچستان و بسیاری دیگر از استان‌ها پلنگ دارند.

فارس را باید پرجمعیت‌ترین استان در نیمه جنوبی کشور دانست و در جنوب شرقی نیز اطلاعات بیشتری در خصوص وضعیت و پراکنش پلنگ در استان پهناور سیستان و بلوچستان در سال‌های اخیر بدست آمده و حداقل پنج منطقه در سراسر این استان، زیستگاه پلنگ است.

در شمال شرقی ایران، آذربایجان شرقی متراکم‌ترین استان از حیث پلنگ است و منطقه کیامکی شناخته شده‌ترین زیستگاه این استان است.

در مرکز کشور نیز شهرستان بافق یزد معتبرترین زیستگاه این گربه‌سان در میان استان‌های کویر مرکزی مانند اصفهان و یزد است و اطلاعات موجود درباره بزرگترین گربه‌سان ایران از غرب کشور بسیار ضعیف است.

تغذیه پلنگ

پلنگ‌ها به نسبت سایر گربه‌سانان دارای قدرت شکارگری بالایی هستند و با کمین کردن در مسیر طعمه، همراه با دویدن و پرش ناگهانی آن را شکار می‌کنند.

پلنگها طعمه خوارانی فرصت طلب هستند و به محض مواجهه با جانوران آسیب‌پذیر به آنها حمله می‌کنند.

پلنگ‌ها هرچه بتوانند بگیرند با اندازه‌های متفاوت شکار می‌کنند و نسبت به سایر گربه‌سانان رژیم غذایی متنوع‌تری دارند.

مهمترین طعمه پلنگ کل و بز و قوچ و میش به شمار می‌رود و در کنار آن از گراز، انواع گوزن‌ها، آهو، پستانداران کوچک، پرندگان و حتی حشرات نیز تغذیه می‌کند.

در مواقع کمبود طعمه طبیعی ممکن است ناچار به حمله به دام‌های اهلی و سگ گله نیز شود و به عبارت دیگر کمتر جانوری در زیستگاه پلنگ ایرانی است که طعمه آن نشود.

پلنگ‌ معمولا در بهمن‌ماه جفتگیری کرده و پس از 96 روز(بطور متوسط) دوره بارداری، یک تا چهار توله به دنیا می آورد، ولی به ندرت موفق به بزرگ کردن بیش از 2 توله می‌شود.

توله‌ها در سن 12 تا 18 ماهگی از مادر مستقل شده و تا چندماه پس از آن با هم می‌مانند.

پلنگ‌ها 10 تا 15 سال در طبیعت عمر می‌کنند.

پلنگ براساس قوانین سازمان حفاظت محیط زیست در زمره گونه‌های در معرض خطر انقراض قرار دارد.

شکار غیرمجاز پلنگ و همچنین قرار دادن لاشه‌های مسموم مهمترین عوامل از بین رفتن این گربه‌سان در ایران به شمار می‌رود.

زیرگونه پلنگ ایرانی در طبقه EN قرار دارد , حفاظت از آن، بخصوص در خارج از مناطق حفاظت شده که جمعیت طعمه‌های طبیعی آن به شدت کاهش یافته نیازمند برنامه‌ریزی جدی است.

اعتقاد مردم سیستان و بلوچستان در مورد حیوانات و آفریده‌های پروردگار

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا در مورد وضعیت پلنگ ایرانی در این منطقه اظهار داشت: این گونه در سیستان و بلوچستان از مرکز تا جنوب استان بویژه در حوزه شهرستان‌های نیکشهر، ایرانشهر، سرباز و کنارک دیده می‌شود.

وحید پورمردان گفت: پلنگ در مناطقی که آرامش داشته باشد روز و شب فعال است و دارای قلمرو بوده و به صورت انفرادی زندگی می‌کند.

وی افزود: پلنگ تاکنون خسارات جانی و مالی زیادی در این منطقه وارد کرده است، به عنوان نمونه شهریور سال گذشته یک کودک 12 ساله بلوچ را حین چوپانی در ارتفاعات ایرانشهر مورد حمله قرار داد و جان وی را گرفت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان بیان کرد: پلنگ همچنین همه ساله افزون بر 200 راس از دام های عشایر این استان را به قتل می رساند اما جالب اینجاست که مردم این دیار تاکنون اقدامی برای کشتن این حیوان نکرده‌اند زیرا اعتقاد دارند همان طور که ما از این طبیعت سهم داریم حیوانات و آفریده‌های خداوند هم سهیم هستند و این حیوانات برکت طبیعت و زندگی هستند و با کشتن آن‌ها برکت از سفره‌هایشان رخت بر می‌بندد.

رهاسازی پلنگ ایرانی از تله در میناب پس از سه روز

یک قلاده پلنگ ایرانی در روستای دهیچ بخش سندرک شهرستان میناب پس از سه روز از دام رهایی یافت.

یک قلاده پلنگ ایرانی که در تله سیمی در کوه‌های بخش سندرک واقع در شهرستان میناب گرفتار شده بود از تله رها شد.

حبیب مسیحی، مدیرکل حفاظت محیط زیست گفت: این پلنگ از روز سه شنبه در تله سیمی در منطقه درپهن واقع در بخش سندرک، شهرستان میناب گرفتار شده بود که ساعت ۶ صبح روز جمعه توسط تیم تخصصی بیهوش و سپس از تله خارج شد.

مسیحی افزود: این پلنگ از صبح روز سه شنبه در تله گرفتار شده بود و برای درمان و رهایی این پلنگ ایرانی تیم تخصصی از استان فارس به محل اعزام شد.

او گفت:درباره دلیل طولانی شدن روند رهاسازی این پلنگ از تله اظهار داشت روز چهارشنبه یک تیم از بندرعباس عازم منطقه شد، اما به دلایل مختلف از جمله ازدحام مردم در محل، عملیات نجات ناموفق ماند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان افزود:تلاش برای شناسایی عوامل تله گذاری که یک عمل غیر قانونی است آغاز شده است.

پلنگ ایرانی از گونه‌های در معرض خطر انقراض است که تحت حمایت سازمان محیط زیست ایران قرار دارد.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی