کرونا جان سلطان رنگ‌ها را گرفت + عکس

به گزارش رکنا ، «سلطان رنگ‌ها» لقب «محمد ملیحی» نقاش مشهور مراکشی بود که بر اثر کرونا درگذشت. او شیوه‌ای خاص در نقاشی داشت و جشنواره‌ای خیابانی پایه‌گذاری کرد که وارد پنجمین دهه برگزاری‌اش شده است.

بنیاد ملی موزه‌ها در مراکش اعلام کرد که «محمد ملیحی» نقاش نوگرا روز پنجشنبه ۸ آبان در پاریس به علت بیماری کرونا درگذشت.

ملیحی هنگام مرگ ۸۴ سال داشت و در عرصه هنرهای تجسمی به ویژه نقاشی، طراحی و عکاسی فعال بود. او به دلیل شیوه ویژه‌ای که در نقاشی داشت به «سلطان رنگ‌ها» مشهور است.

* نخستین آفریقایی موزه هنرهای مدرن نیویورک 

ملیحی در سال ۱۹۳۶ در مراکش متولد شد و در سال ۱۹۵۵ از دانشکده هنرهای زیبا در تطوان فارغ‌التحصیل شد و در اوایل دهه ۱۹۶۰ به مدت دو سال در دانشگاه کلمبیا در نیویورک تحصیل کرد و در سال ۱۹۶۳ به نخستین هنرمند آفریقای شمالی تبدیل شد که آثارش در قالب یک نمایشگاه گروهی در موزه هنر مدرن نیویورک به نمایش در آمده است.

ملیحی در سال ۱۹۶۴ به مراکش بازگشت و تا ۱۹۶۹ در مدرسه هنر کازابلانکا به تدریس مشغول شد. او در سال ۱۹۷۲، مجله «انتگرال» را به زبان فرانسوی راه‌اندازی و منتشر کرد.

ملیحی در سال ۱۹۷۸ با هدف آوردن هنر به خیابان‌ها و میادین شهر ساحلی اصیله (زادگاهش)، با همراهی محمد بن عیسی ـ وزیر سابق فرهنگ و امور خارجه مراکش ـ جشنواره نقاشی دیواری «اصیله» را بنیان گذاشت.

جشنواره‌ای که تاکنون ۴۲ دوره آن برگزار شده و «اصیله» را به شهری با شهرت جهانی تبدیل کرده است.

او در طول دهه ۱۹۸۰، نقاشی دیواری، نقش برجسته و طراحی مبلمان برای ساختمان‌ها و هتل‌های بسیاری در مراکش را بر عهده داشت.

این نقاش نوگرا در سال‌های ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۲ به عنوان مدیر در وزارت فرهنگ و طی سال‌های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۰ به عنوان مشاور در وزارت امور خارجه و تعاون مشغول به کار بود.

ملیحی در طول عمر ۸۴ ساله خود در نمایشگاه‌های مشترک در برزیل، اسپانیا، عراق، الجزایر، سنگال و مصر شرکت کرد و همچنین در فرانسه، آمریکا و کویت نمایشگاه‌های انفرادی برپا کرد و آثارش توسط بسیاری از مجموعه‌دارها و موزه‌های جهان خریداری شد.

به عنوان مثال، یکی از نقاشی‌های او در اسفندماه گذشته در حراج ساتبیز لندن به قیمت ۵ میلیون درهم (۳۹۹ هزار پوند که ۵ برابر برآورد اولیه بود) فروش رفت. ملیحی از بین ۴۸ هنرمند با ۷۱ اثر بالاترین قیمت را حین فروش کسب کرد.

او این اثر هنری را در سال ۱۹۷۵ با الهام از مناظر نمادین شهری نیویورک و ترکیبش با غنای فرهنگی مراکش خلق کرده است.

«موج» از نشانه‌های اصلی نقاشی‌های ملیحی است

آخرین نمایشگاه ملیحی سال گذشته (۲۰۱۹) در رباط (پایتخت مراکش) برگزار و با استقبالی ‌کم‌نظیر مواجه شد. در این نمایشگاه آثاری از ۶ دهه فعالیت هنری محمد ملیحی به نمایش در آمده بود.

«عزیز ازغای» منتقد هنری معتقد است: سفرهای کوتاه‌مدت ملیحی به ایتالیا، فرانسه و اسپانیا پس از فارغ‌التحصیلی، با اینکه چندان طولانی نبود اما موجب تبلور سبک هنری ملیحی در یک رویکرد هندسی انتزاعی مشخص شد. روشی که او برای پرداختن به انتخاب‌های عینی خود و زیر سوال‌بردن ابتذال‌های فیگوراتیو وابسته به عشق شهوانی بود. نزاع در پایتخت‌های هنری غرب و افق دید آنها مانع از آن نشد که تجربه هنری خود را از عمق کشورش و برای آن رقم نزند.

 اتحادیه نویسندگان مراکش در سوگنامه ملیحی نوشت که او به خاطر سبک مدرن جدیدی که به او امکان داد ریشه مدرنیته را در فرهنگ تصویری در مراکش بگیرد، مشهور بود و فعالیت‌های هنری و فرهنگی‌اش مملو از همکاری‌های پیشگامانه بود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.