تاثیر فضای مجازی بر استحکام و امنیت خانواده
حوادث رکنا: روانشناسان و جامعه شناسان امن بودن فضای خانه و خانواده را در رشد فرزندان، استحکام و پایداری خانواده مهم می دانند و یکی از مشکلات در جامعه را به خطر افتادن بنیان خانواده ها می دانند.
به گزارش رکنا، فضای مجازی چه به عنوان عامل اصلی و چه به عنوان عامل تشدیدکننده در به خطر افتادن امنیت خانواده ها مطرح است. یکی از بزرگترین مسائل جوامع امروزی ضعف بنیاد خانواده است.
با ورود وسایل و تکنولوژی های جدید به خانه ها والدین و فرزندان ساعت های متمادی در کنار یکدیگر می نشینندبدون آنکه حرفی برای گفتن داشته باشند.
تاثیر استفاده از اینترنت و عدم مدیریت در شبکه های اجتماعی بر روابط اعضای خانواده:
1-افت اخلاقی و پرخاشگری
2-دوستان ناباب و رفتارهای پرخطر
3-تنوع طلبی عاطفی و جنسی
4-از بین رفتن حریم ها
5-کاهش گفتگو
6-کاهش صمیمیت و ارتباطات عاطقی
7-کاهش اعتماد و افزایش سوءتفاهم ها
8-افزایش طلاق و جدایی عاطقی
اینترنت و سرویس های ارائه شده در قالب آن، در عین حال که ابزار مفیدی برای کسب و تبادل اطلاعات است اما می تواند مخرب نیز باشد.
اثرات منفی تکنولوژی به خصوص فضای مجازی:
مهارت های اجتماعی: استفاده از فضای مجازی برای ارتباط باعث شده که افراد به جای اینکه یکدیگر را ملاقات کنند با هم چت کنند. در واقع با اینکه تکنولوژی باعث ایجاد شبکه جهانی برای مردم می شوداما در حقیقت این امر جایگزین ارتباط واقعی زندگی می شود و پیوند های اجتماعی قوی با تعدادی از دوستان سطحی در شبکه های اجتماعی جایگزین می شود. این امر باعث می شود که مهارت های ارتباطی و اجتماعی ما رو به نزول حرکت کند.
حریم خصوصی و امنیت: امروزه استفاده از اطلاعات شخصی به عنوان مرزهای حریم خصوصی ساده تر از همیشه است. با چند کلیک می توانید صفحه فیسبوک و.. فرد را با تمام اطلاعات تماس، عکس، محل و بسیاری دیگر ببینید و این امر حریم و امنیت خانواده را به شدت مورد خطر و تهدیدی قرار می دهد.
همچنین یکی از آسیب های فضای مجازی کاهش کنترل نظارت والدین بر دنیای اجتماعی و فضاهای اجتماعی کودکان و نوحجوانان است.
بهداشت روانی:یکی از مهمترین تاثیرات فضای مجازی کاهش کیفیت و کمیت خواب است و حالت کلی شما و تمام عملکردهای روزانه افراد را تحت تاثیر قرار میدهد.
آنچه جدی تر است این است که افراد به فضای مجازی و فن آوری معتاد شده اند و این امر باعث سستی پیوندهای اجتماعی و خانوادگی شده است.
یکی دیگر از مشکلاتی روانی که توسط کامپیوتر و فضای مجازی ایجاد می شو نوع جدیدی از استرس به نام استرس مزمن گوشی های هوشمند است. این امر توسط اخطارها، پیش بینی ثابت یک پیام یا ایمیل ایجاد می شود که باعث استرس و حتی افسردگی او می شود.
مشکلات فیزیکی: استفاده زیا داز فضای مجازی ارتباط فرد را دنیای واقعی قطع کرده و باعث سکون افراد و کاهش تحرک و حتی دوری از ورزش می شود.
پیشگیری از آسیب ها و تهدیدات فضای مجازی بی تردی از بزرگترین چالش های پیش روی والدین در فضای مجازی است.
در زیر به چند راهکار مهم برای حفظ امنیت خانواده و افراد در برابر فضای مجازی اشاره می کنیم:
1- هرگز در تولید محتوا از اطلاعات شخصی استفاده ننمایید
2- قبل از ارسال پیام از صحت کامل ID گیرنده اطمینان حاصب نمایید
3- در مورد اینکه چه سنی و رد چه شرایطی به کودکان خود اجازه استفاده از فضای مجازی و گوشی و لپ تاپ بدهید با متخصصین ئمشورت کنید و کودکان را از دنیای مجازی و خطرات آن آگاه کنید.
4- بر استفاده کودکان از فضای مجازی و تکنولوژی نظارت داشته باشید.
5- زودباور نباشید. مشکل اصلی فضای مجازی قابلیت تغیبر هویت و عدم امکان کسب شناخت اولیه از مخاطب ناشناس است. پس جدا از دوستی با کاربران اینترنتی ناشناس و قرا ملاقات با آن ها خودداری نمایید.
6- پیام های خشونت آمیز را با عصبانیت پاسخ ندهی چون باعث دردسرهای قانونی برای شما میشوند.
7- هرگز به پیام کاربران ناشناس اهمیت ندهید.
گفتنی است، شهروندان محترم می توانند در این خصوص جهت دریافت مشاوره و راهنمایی از مشاورین تلفن 096580 سامانه پاسخگوی پلیس تماس بگیرند یا به مراکز مشاوره و مددکاری که به صورت رایگان می باشد مراجعه کنید.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
دکتر عفت السادات محمودپناهی، اداره مشاوره و مددکاری فرماندهی انتظامی تهران بزرگ
ارسال نظر