فاتحه خوانی مجازی / حکایت این روزهای ساکنان دیار باقی
رکنا: با این که مسئولان بهشت زهرا تبلیغات فاتحه خوانی مجازی را کذب خوانده اند، اما هنوز عدهای این کار را انجام میدهند.
صوت فَبِأَیِّ آلَاءِ رَبِّکُمَا تُکَذِّبَان. تَبَارَکَ اسْمُ رَبِّکَ ذِی الْجَلَالِ وَالْإِکْرَام او با نسیمی که از لا به لای درختان درحال وزیدن بود همراه شده و در فضایی که سکوت حرف اول را میزد به وضوح شنیده میشد؛ به طوری که با برداشتن آخرین قدم به صدق الله العلی العظیم خواندنش رسیدم.
به گزارش رکنا، صوت او خبر از قرآن خوان بودنش میداد، امّا تنها بودنش و مزار شسته شده با گلاب که عطر آن تا چند مزار آن طرفتر میرفت و گلهای رز قرمز رنگ چیده شده در گوشهای از سنگ که نام متوفی روی آن حک شده بود باعث شد که به او نزدیکتر شوم و از قرآن خوان بودنش مطمئنتر شوم.
+ شغلتونه؟!
-بله. از جوونی تا الان، قرآن خونِ سرِ قبرا هستم.
+ پولش کفاف زندگیتونه میده؟!
-خدا رو شکر. میگذره. هرچی سفارشمون بیشتر باشه درآمدمون هم بیشتره.
+سفارشتون؟! مگه شغلِ شما هم سفارشیه؟! مگه این طور نیس که سر هر مزاری میرید وُ بخوان چندآیه و سوره میخونید وُ پولشو میگیرید؟!
_تا چند سال پیش این طور بود، امّا چون دیگه تقریبا سرشناس شدمو خیلی از خونوادههای اموات منو میشناسن دیگه سفارش میدنو قرارداد میبندیم.
+قراردادِ قرآن خوندن؟!
_تعجّب کردی؟! میدونستم.
-توی این چند سال اخیر که مشکلات مردم زیاد شده وُ نمیتونن مثه قبلن هر هفته به امواتشون سر بزنن یا ایران نیستن, پرس و جو می کنن وُ شماره تماس میگیرن وُ قرارداد ۶-۵ ماهه میبندن تا هر پنج شنبه یا جمعه بیام سر مزارِ امواتشونو چند دیقهای قرآن بخونم. البته اوایل فقط قرآن میخوندم، امّا حالا که خیلیاشون مشتری چندساله شدن میگن گل و گلاب هم بگیرمو با خودم بیارم سر مزار امواتشون.
+اعتماد میکنن که هر هفته میاینو و قرآن میخونید؟!
_اوایلِ کار به اندازه هرچندتا سورهای که میخواستن تماس تلفنی داشتیمو این کاروُ میکردیم، اما حالا که هردو طرف اعتماد داریم، بدون تماس تلفنی چند دیقه قرآن میخونمو پولشو میگیرم. هزینه گل و گلاب هم کارت به کارت میکنن که برای هر میتی فرق میکنه.
+ چقدر درآمدتونه؟!
_ بستگی به این داره که سر هر مزار چقد قرآن بخونیمو چه سورهای بخونیم. معمولا برای پنج دیقه صد تا صد و پنجاه تومن میشه. امّا بازم میگم فرق میکنه.
در روزهای اخیر، عنوان فاتحه خوانی مجازی با ماهی ۵ میلیون تومان درآمد که تیتر بسیاری از رسانهها شده بود مرا به یاد این خاطره یکی از روزهای پاییزی سالهای گذشته و مکالمه ام با قرآن خوان میانسالی انداخت که به شیوهای متفاوت خرج زندگی اش را در میآورد و حالا پس از گذشت کمتر از پنج سال از خاطره آن روز، این روزها به لطف گسترش شبکههای اجتماعی، این نوع کسب و درآمد هم، همانند اغلب مشاغل, رنگ و بوی مجازی به خود گرفته است؛ به طوری که اغلب صاحبان این شغل تنها با چند دقیقه قرآن خوانی مجازی در دیار خاموشان، درآمدهای بعضا میلیونی به جیب میزنند که شاید این کار برای اغلب مردم علامت سوال و تعجب بزرگی باشد.
قرآن خوان مجازی میانسال از شیوه کارش گفت که از طریق تماس تصویری با خانواده میت ارتباط برقرار کرده و در حالی که تصویر گل های چیده شده در قاب تلفن همراه دیده می شود شروع به قرآن خوانی می کند و آن خانواده هم حمد و سوه ای را نثار میت خود می کنند.
او همچنین از قرآن خواندنش که پنج دقیقه بیشترطول نمی کشد اما برای همین چند دقیقه حدود 250 تا 200 هزار تومان به کارتش واریز می کنند, گفت.
او با باز کردن دفترچه تلفنش و نشان دادن نام و تلفن ثبت شده بیش از 30 فرد، به راحت تر بودن و پردرآمدتر بودن شکل مجازی خدماتی که به برخی از اموات و خانواده های آن ها ارائه می دهد, تاکید کرد و ادامه داد: دو سال است که در بهشت زهرا مشغول فاتحه خوانی هستم و علاوه بر آن, طبق تقاضای مشتریان, بازسازی و حتی رنگ آمیزی سنگ قبرهای اموات را هم انجام می دهم.
بیشتر مشتریانم تقاضای فاتحه خوانی برای پدر و مادر خود را دارند که مزارشان در قطعه های گران تر است. این ها بخشی از صحبت های فاتحه خوان مجازی است که این روزها، شیوه کارش سر و صدای زیادی در رسانه ها به پا کرده است.
اگرچه اخیرا, یکی از کیوسک داران بهشت زهرا (س) در مصاحبه ای, از مراجعه یا تماس روزانه برخی از افراد برای پیدا کردن قرآن خوانی که برای امواتشان قرآن بخواند خبر داد امّا مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) تهران در یکی از گفتوگوهای خود اظهار کرد: آگهی فاتحه خوانی مجازی در بهشت زهرا به این شکل و گستردگی که در فضای مجازی منتشر شده به هیچ وجه صحیح نیست، این خبر مربوط به سال گذشته بوده و به دلیل همزمانی با شیوع کرونا در برخی رسانهها بازنشر شده است.
خال بیان کرد: فناوری روز و پیشرفت فناوری اطلاعات و تحولات سریع اجتماعی باعث شده است که گورستانهای سراسر کشور به ویژه سازمان بهشت زهرا (س) طی دو سال اخیر به سمت هوشمندسازی حرکت کنند و اقدامات جدی را در این زمینه انجام دهند.
حجت الاسلام ذاکر نماینده منتخب مجلس یازدهم هم در خصوص زیارت اهل قبور به شیوه مجازی اظهار کرد: شیوع کرونا فرصتی است تا نحوه زیارت اهل قبور و مقابر و فاتحه خوانی را از طریق فضای مجازی نیز پیگیری کنیم.
وی با اشاره به گرفتن نائب برای فاتحه خوانی گفت: نباید از ارتباط با اموات و اهل قبور و زیارتگاهها از طریق فضای مجازی ترسید، این موضوع در دین ما هم آمده است که اگر شخصی نمیتواند در اماکن زیارتی به صورت فیزیکی حاضر شود میتواند نائب بگیرد.
حجت الاسلام ذاکر افزود: آنچه که ما را از فرهنگ دینی و حقایق دینی غافل میکند، بازار سیاه درست کردن و سوء استفاده از فاتحه خوانی و مرثیه خوانی برای اموات و مراسم ترحیم است.
نماینده منتخب مجلس یازدهم خاطرنشان کرد: ایام شیوع کرونا فرصتی است که با استفاده از فناوریها به صورت مجازی زیارتگاهها و مقابر اموات را زیارت کنیم، اما این به معنای راحت طلبی نیست.
علی رغم این که مسئولان بهشت زهرا تبلیغات فاتحه خوانی مجازی را کذب خوانده اند امّا مشاهدات میدانی نشان می دهد عده ای هرچند کم، این کار را همچنان به صورت محدود و زیرپوستی انجام می دهند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر