6 نشانه برای توقف روند صعودی ارز
اقتصادی رکنا: به نظر میرسد روند افزایشی نرخ دلار به پایان خود نزدیک میشود و حدس زده میشود انشالله فراتر از 25هزار تومان نرود.
به گزارش رکنا، برای این حدس چند شاهد یا نشانه دارم:
یک. شاخص موز
چند سال قبل، سرمقاله ای در روزنامه دنیای اقتصاد نوشتم و و برای ارزیابی نرخ ارز در اقتصاد، یک شاخص جدید و ابداعی را معرفی کردم به نام شاخص موز!
ایده این موضوع را از شاخص بیگ مک گرفتم. از شاخص قیمت ساندویچ مک دونالد برای مقایسه ارزش پول کشورهای مختلف استفاده میشود.
چون کیفیت ساندویچ مکدونالد در همه جا یکسان است، اگر در کشوری قیمت آن برحسب دلار پایین باشد، احتمالا نشانه این است که قیمت دلار در آن کشور پایین است و در بلندمدت بالا می رود و بالعکس.
واضح است که این مقایسه، کاملا سرانگشتی است و خیلی دقیق نیست و برای بلندمدت هم هست.
در ایران چون ساندویچ مکدونالد نداریم من از شاخص موز استفاده کردم بعنوان یک پروکسی برای مقایسه بین میوه های داخلی و خارجی.
اگر قیمت موز، در مقایسه با قیمت سایر میوه ها پایین باشد، میتواند نشانه این باشد که قیمت دلار پایین است و افزایش دلار را در پیش رو داریم.
الان قیمت موز در حال افزایش است، یعنی قیمت نسبی موز نسبت به سایر میوه ها در حال افزایش است و شاید - انشالله - نشانه ای از این باشد که روند افزایشی قیمت دلار رو به پایان است.
برحسب مشاهدات شخصی و غیرعلمی، این شاخص در میان مدت در ایران هم جواب میدهد، در کوتاه مدت نمیدانم چقدر قابل اعتماد باشد.
دو. کاهش حباب سکه.
یک متغیر دیگه اینجا معرفی کردم تحت عنوان متغیر حباب سکه. گفته شد که این متغیر، یک شاخص مهم اقتصادی و رفتاری در اقتصاد ایران است. در حال حاضر این حباب نسبت به هفته های قبل کاهش یافته است.
سه. تورم انتظاری 60درصدی.
از طرف دیگر با آن تخمین تورم 60درصدی که اینجا گفتیم، میتوان انتظار داشت که قیمت دلار، افزایش های آتی را پیشخور کرده باشد و حالا باید منتظر افزایش قیمت سایر اقلام باشیم.
چهار. اقدامات بانک مرکزی
بانک مرکزی قرار است اوراق ودیعه منتشر کند. اوراق ودیعه، ظاهرا همان اوراق مصون از تورم است که اینجا درباره اش صحبت کردیم. لذا کم کم باید باور کرد که نقدینگی قرار است کنترل شود.
پنج. افزایش صادرات خرد
خیلی از فعالان اقتصادی شروع به صادرات اقلام معمولی کرده اند، با این روند انشالله عرضه ارز افزایش پیدا میکند.
شش. دوشیده شدن بورس
بانکها، خصولتی ها و بطور خلاصه حقوقی ها، به میزان کافی بورس را دوشیده اند، کم کم وقت آن است که بیرون بیایند و لذا انگیزه برای افزایش قیمت دلار کمتر شده است!
البته همه این موارد صرفا حدس همراه با کمی خوشبینی است، و اینکه خدای ناکرده اتفاق خیلی خاصی رخ ندهد. اگر روند افزایشی دلار در کوتاه مدت متوقف نشد، باید دید دلایلش چیست.
ولی حداقل میتوان گفت که ریسک سرمایه گذاری روی دلار از این پس، بالاست و خرید آن در قیمتهای بالاتر از 25هزار تومان با هدف سرمایه گذاری قابل توصیه نیست.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر