انتشار ۷۰۰ میلیارد تومان اوراق مرابحه توسط ایران‌ خودرو

رکنا اقتصادی: یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی که خودروسازان بزرگ کشور با آن دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند، موضوع تامین مالی بوده، این در حالی است که طی سالیان دراز، خودروسازان از طریق نظام بانکی، بخش عمده‌ای از نقدینگی در گردش خود را تامین می‌کردند، اما در این رابطه چند سالی است که نظام بانکی به‌واسطه مشکلاتی که گرفتار آن شده، نتوانسته آن‌طور که باید و شاید به بخش صنعت به‌خصوص خودروسازی خدمات ارائه کند. در همین رابطه کوروش پرویزیان، مدیر عامل بانک پارسیان و رئیس کمیسیون پول و بازار Store سرمایه اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با روزنامه «دنیای‌خودرو» در پاسخ به این پرسش که چرا نظام بانکی نتوانسته است به طور کامل پاسخگوی نیاز بخش صنعت کشور باشد، می‌گوید: «نیازهای بخش تولید و صنعت کشور بسیار بوده اما در مقابل منابع در اختیار نظام بانکی برای اعطای تسهیلات به واحد‌های تولیدی و صنعتی، بسیار محدود است. در این رابطه آن‌ها برای تامین سرمایه در گردش خود باید به فکر تامین از طریق سایر منابعی که در این زمینه وجود دارد، باشند.» رئیس کمیسیون پول و بازار سرمایه اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه بازاری می‌تواند جایگزین بازار مالی و پولی برای تامین مالی خودروسازان شود، گفت: «بازار سرمایه با توجه به ظرفیتی که از آن برخوردار است، می‌تواند منبع خوبی برای تامین مالی خودروسازان قلمداد شود.» بر همین اساس ابوالفضل شهرآبادی، معاون تامین مالی شرکت لوتوس پارسیان در گفت‌وگو با روزنامه دنیای خودرو از انتشار ۷۰۰ میلیارد تومان اوراق مرابحه توسط شرکت ایران خودرو خبر داد و گفت: «این اوراق طی دو هفته آینده منتشر خواهد شد.»

وی با اشاره به تجربه موفق این شرکت در تامین مالی شرکت سایپا گفت: «در چند سال گذشته شرکت لوتوس پارسیان با انتشار سه نوبت اوراق اجاره، صکوک و مرابحه برای شرکت سایپا، تامین مالی مناسبی برای این خودروساز رقم زده است.»

شهرآبادی افزود: «بعد از تجربه موفق در مورد شرکت سایپا، گروه صنعتی ایران خودرو نیز به دنبال تامین مالی از طریق بورس است و بر همین اساس به‌زودی ۷۰۰ میلیارد تومان اوراق مرابحه از سوی این خودروساز منتشر خواهد شد.»

به گزارش روزنامه «دنیای خودرو»، اوراق مرابحه، اوراق بهاداری است که دارندگان آنها به‌صورت مشاع، مالک دارایی مالی (دینی) هستند که بر اساس قرارداد مرابحه حاصل شده و دارنده ورق مالک و طلبکار آن دین است. این اوراق بازدهی ثابت دارند و قابل فروش در بازار ثانوی هستند.

در اوراق مرابحه تامین مالی، بانی برای تامین مالی خود، اقدام به انتخاب یا تاسیس موسسه مالی به منظور خاص به عنوان واسط می‌کند. واسط با انتشار اوراق مرابحه از طریق شرکت تامین سرمایه، وجوه سرمایه‌گذاران مالی (مردم) را جمع‌آوری می‌کند و به وکالت از طرف آنان، کالای مورد نیاز بانی را از تولیدکننده (فروشنده) به صورت نقد خریداری و به صورت بیع مرابحه نسیه به قیمت بالاتر به بانی می‌فروشد. بانی متعهد می‌شود که در سررسید مشخص، قیمت نسیه کالا را از طریق شرکت تامین سرمایه به دارندگان اوراق برساند. دارندگان اوراق می‌توانند تا سررسید منتظر بمانند و از سود مرابحه استفاده کنند یا قبل از سررسید اوراق خود را در بازار ثانوی به فروش برسانند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.