گوشه هایی از غارت صندوق ذخیره فرهنگیان

رکنااقتصادی: با مشخص شدن فساد مالی 8 هزار میلیارد تومانی صندوق ذخیره فرهنگیان و ورود دادستانی کشور به این ماجرا، برخی افراد برای انجام بازجویی احضار و بازداشت شدند که شهاب‌الدین غندالی ــ مدیرعامل سابق صندوق فرهنگیان یکی از افراد بازداشت شده است. در این پرونده آنچه حائز اهمیت است، وام‌های نجومی است که به 30 فرد خاص با زدو بند و بدون دریافت وثایق لازم اعطا شده است. طبق گفته‌های برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی از بین 30 نفری که 8 هزار میلیارد تومان تسهیلات نجومی را گرفته‌اند برخی افراد 500 تا 1000 میلیارد تومان وام برای شرکت‌های صوری دریافت کرده‌اند، این افراد با پشتوانه یک چک وام‌های کلان گرفته‌اند و آن را برای ساخت‌ و ساز و اهداف شخصی خود هزینه کرده‌اند.

بخشی از تخلفات صندوق فرهنگیان بدین شرح است:‌ بیش از 90 درصد تسهیلات پرداختی به اشخاص و مطالبات غیر جاری بانک مربوط به کمتر از 30 ذینفع واحد است. سهم تسهیلات خرد و متوسط از مجموع تسهیلات پرداختی به اشخاص کمتر از 10 درصد است.

در پرونده تخلفات صورت گرفته در بانک سرمایه کاهش مطالبات غیرجاری از طریق تهاتر با املاک یا سایر دارایی‌های مورد نظر بدهکاران صورت می‌گرفت، از سوی دیگر تعداد قابل توجهی از مطالبات کلان مربوط به اشخاصی است که قبلاً سابقه بدحسابی در تسهیلات و تعهدات دریافتی داشته‌اند و از طریق تهاترهای معنا‌دار و تحمیلی دارایی خود، بدهی‌های قبلی خود را تسویه کرده‌اند. کارشناسی املاک افراد در بسیاری موارد با قیمت‌های منطقه‌ای و عرف بازار فاصله مشهود داشته و در رابطه با آنها بزرگنمایی صورت گرفته و بخش قابل توجهی از اسناد و فعالیت‌ها صوری بوده است.

در رابطه با این پرونده الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری روز گذشته خود با خبرنگاران اظهار کرد: هر چقدر انسان در این پرونده جلو می‌رود شاهد تخلفات بسیاری می‌شود زیرا این دو پرونده با هم هستند و حقیقتاً جا دارد دولت و بانک مرکزی یک آسیب شناسی جدی برای چنین پرونده‌هایی انجام دهد که دیگر تکرار نشود.

سخنگوی قوه قضاییه با پرداختن جزئیات تخلفات پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه توضیح داد: مثلاً چند هزار میلیارد در اختیار برخی افراد قرار گرفته بود بدون اینکه از آنها هیچ ضمانتی بگیرند. آنها نیز این مبالغ را گرفته‌اند و استفاده کردند، بنده که با پرونده‌های متعددی در این حوزه آشنایی دارم هنوز هیچ پرونده‌ای به‌اندازه تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه ندیدم. به عنوان مثال سهام و سرمایه‌ای که از افراد دریافت شده مطابق مقررات به آن تسهیلات داده نشده است زیرا طبق قانون Law با توجه به سرمایه سقفی باید تسهیلات داده شود که در این کار تخلف صورت پذیرفته است که البته این نوع تخلف را متأسفانه در جاهای دیگر نیز شاهد بودیم یا به افرادی نباید تسهیلات می‌دادند که این تسهیلات را دادند و حتی بیش از حد مجاز داده شده است.

معاون اول قوه قضاییه عنوان کرد: مثلاً 500 میلیارد تومان به فردی دادند که مواد اولیه وارد کند ولی در جای دیگر استفاده کرده است و هیچ تضمینی نمی‌گرفته‌اند و اگر قوه قهریه به کمک آنها نیاید نمی‌توانند پولهای واگذارشده را وصول کنند.

طبق گفته‌های نمایندگان مجلس، در پرونده تخلفات صندوق ذخیره وام‌های نجومی به 30 فرد خاص پرداخت شده است و ضمانت‌نامه‌های لازم برای بازپس گرفتن این وام‌ها اخذ نشده است.

در همین رابطه حجةالاسلام علیرضا سلیمی نماینده مجلس و عضو کمیته تحقیق و تفحص از مجلس شورای اسلامی به تسنیم گفت: متأسفانه باید به صراحت بگوییم که پرونده فساد مالی در صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه می‌تواند بزرگترین اختلاس تاریخ ایران باشد و حرف و حدیث‌های فراوانی پیرامون این پرونده وجود دارد چرا که مبلغ تخلفات بسیار سنگین است.

وی افزود: مسئولان مربوطه در صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه یا حتی آموزش‌وپرورش هر چقدر تلاش کنند نمی‌توانند بر این تخلفات وسیع سرپوش بگذارند و باید بگوییم قد این تخلفات به اندازه قله اورست است و از هیچ طریقی نمی‌توان بر آن سرپوش گذاشت بنابراین مسئولان مربوطه باید پاسخگو باشند که چرا آنقدر در نظارت‌ها کوتاهی کردند تا کار به این جا برسد و شاهد چنین حجم از تخلفات باشیم و اگر مجلس به این پرونده ورود نمی‌کرد قطعاً حجم تخلفات و فساد مالی افزایش می‌یافت.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی