تضییع حقوق بانوان کارگر در شرکت‌های زیرپله ای

به گزارش خبرنگار رکنا از مشهد، سیمین یعقوبیان فعال حوزه کارگری بانوان خراسان رضوی گفت: شکاف‌های عمیق میان زنان و مردان همچنان زنان را عقب‌تر از مردان در حوزه فعالیت و اشتغال نگه داشته و بر نرخ بیکاری زنان چند برابر بیشتر از نرخ بیکاری مردان دامن زده است.

او افزود: زنان به واسطه تحصیلات عالیه، به دست آوردن برخی رده‌های مدیریتی میانی و کاهش نرخ بی‌سوادی؛ گام‌های بلندی را برای پیشرفت برداشتند و این واقعیت برای جوانان و تحصیل‌کردگان بیشتر ملموس است که امیدواریم در بیانیه گام دوم انقلاب سهم بانوان در مشارکت اقتصادی مغفول نماند.

 فعال حوزه کارگری بانوان خراسان رضوی ادامه داد: به واسطه نبود شغل و نیاز زنان به درآمد ماهیانه برخی از بانوان به کار‌های غیررسمی با حقوق بسیار ناچیز روی آورده‌اند و این آمار‌ها نشان می‌دهد که اشتغال غیررسمی بانوان رو به افزایش است.

یعقوبیان با اشاره به اینکه اگر به دنبال پیشبرد اقتصاد مقاومتی هستیم، باید نقش زنان را در کل اقتصاد به‌درستی تعریف کنیم و اشتغال‌زایی برای بانوان باید متناسب با ظرفیت‌های این قشر از جامعه هم از نظر اقتصادی و هم از نظر فرهنگی و مبتنی بر عدالت اجتماعی باشد بیان کرد: وضعیت اقتصادی، زنان کارگر را هم سال‌هاست جزو ارزان‌ترین نیروی کار قرار داده و بسیاری از آن‌ها بدون حق بیمه، مرخصی و با ساعات کار طولانی و دستمزدی اندک روزگار می‌گذرانند و البته قدرت چانه‌زنی کمتری برای پیگیری مطالبات و حقوق حقه خود دارند.

او تصریح کرد: رکود تورمی در اقتصاد که به انزوای بخش تولیدی و تعطیلی برخی از بنگاه‌ها انجامیده، تقاضا برای نیروی کار بانوان را کاهش داده، اما مشکل به همین جا ختم نمی‌شود. تصمیم برخی زنان فعال و شایسته برای خانه‌نشینی هم سبب شده نرخ مشارکت اقتصادی زنان بسیار کمتر از مردان باشد.

فعال حوزه کارگری بانوان خراسان رضوی تاکید کرد: عدم اجرای قوانین توسط کارفرمایان مشکلاتی را برای بانوان ایجاد نموده است؛ از بازگشت به کار بعد از مرخصی ایام بارداری تا استفاده کردن از ساعت شیر یا مزایای رفاهی از مهد کودک در جوار کارگاه یا پرداخت کمک هزینه مهد کودک که اجرای قانون غالبا مسکوت مانده است.

یعقوبیان اظهار کرد: در برخی از شرکت‌هایی که مستقر در منازل مسکونی هستند که به اصطلاح کارگاه زیر پله‌ای هستند، نیروی کار فاقد از هرگونه حمایت‌های اجتماعی است. در شرکت‌های بیش از ۵۰ نفر هم که مشغول می‌شوند؛ بخش، خصوصی سوء استفاده کرده و غده بدخیم پیمانکاری نیز در این حوزه بانوان کارگران را آزار داده و منجر به تضییع مطالبات حوزه روابط کار برای این قشر موثر در اشتغال شده است.