رکنا گزارش می دهد؛
نگرانی مسئولین از شدت ریزگردها در استان گلستان
رکنا: شدت گرفتن خشکسالی در گلستان ، نگرانی از بحران ریزگرد و طوفانهای خاک در میان مسئولین دلسوز و اصحاب رسانه به میان آورده است.بابه صدا در آمدن زنگ خطر وهشدارفعالیت کانونهای گرد و خاک در گلستان کنفراس خبری فوری برگزار شد .
به گزارش رکنا از گرگان، کنفراس خبری با حضور مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری و مدیرکل آب منطقه ای استان گلستان و همچنین عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و ریس اداره حفاظت خاک واصحاب رسانه برگزارگردید
همچنین در کنفرانس خبری برای اولین بار در استان گلستان امروز ( یکشنبه) برگزار شد، غیبت سایر مدیران مرتبط از جمله مدیران ستاد مدیریت بحران استانداری، اداره کل حفاظت محیط زیست، مورد گلایه خبرنگاران رسانه های گروهی و حتی مسوولان شرکت کننده، قرار گرفت.
زنگ خطر ریزگرد
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان گفت: در صورتی که اقدامات مهمی برای مهار کانونهای گرد و خاک پیدا نکنیم، استان درشرایط بحرانی قرارمیگیرد.
علی محمدیان بهبهانی افزود: زمانی که می توان با مدیریت و برنامهریزی از وقوع پدیده ای پیشگیری کرد چرا آن را به ستاد بحران بکشانیم.
وی ادامه داد: اکنون اقدام ضربتی تمرین شده در استان گلستان برای این موضوع مهم وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد در ابتدای کار قرار دارد.
محمدیان اضافه کرد: تاخیر در اقدام های اجرایی به منظور پیشگیری از گسترش ریزگردها در گلستان توجیه نداشته و ندارد و باید از همین حالا با برنامه دقیقتر با مشارکت و همراهی همه دستگاه ها و مردم استان بصورت جدی آغاز شود چرا که بخش زیادی از وسعت این استان در معرض بیابانی و بخش از آن هم منشا بیابانی شده است.
۱۳۰ هزار هکتار اراضی بیابانی منشا گرد و غبار در گلستان
مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری استان گلستان گفت: برای مقابله با بیابان های گلستان نیازمند توجه ویژه اختصاص ملی دارد چراکه سالانه با اجرای طرح در سطح سه هزار هکتار از اراضی دارای منشا بیابانی استان نمی توان به مقابله با این پدیده رفت.
عبدالرحیم لطفی خاطرنشان کرد: حفظ و افزایش پوشش گیاهی بزرگترین کاری است که ما میتوانیم انجام دهیم و در صورتیکه با طبیعت مدارا کنیم خودش احیا خواهد شد.
وی با اشاره به وقوع ریزگرد در استان، اضافه کرد: بخشی از این پدیده به علت خشکسالی و تغییر اقلیم است و برخی هم دستکاری های انسانی بوده که اتفاق افتاده است.
لطفی با بیان به اینکه سطح و کیفیت جنگل ها در گلستان کاهش پیدا کرده است گفت: روند شخم در جهت شیب، کار کشاورزی بی ضابطه، عدم انجام بی خاک ورزی و غیره باعث از بین رفتن پوشش گیاهی و کربن ذخیره شده در خاک میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان ادامه داد: این اداره کل آمادگی دارد که از دانش محققان سایر دانشگاه ها نیز در حوزه مقابله و پیشگیری از ریزگردها در استان استفاده کند.
طوفان خاک در راه است
تغییر اقلیم و ریزگردها هر دو علت و معلول یکدیگر هستند و بر هم تاثیر میگذارند.
مدیرکل آب منطقه ای گلستان: گرد و خاکی که در ماه گذشته شاهد آن بودیم پیش درآمدی برای طوفانهای آینده است و اگر برنامههای پیشنهاد شده و پیش بینی شده عملیاتی نشود، با توجه به سرعت بالای تخریب، استان به شرایط بحرانی درخواهد آمد.
سید محسن حسینی میگوید: مهار کانونهای گرد و خاک فرآیندی کوتاه مدت نیست، همانطور که تخریب طبیعت در طولانی مدت اتفاق میافتد، احیای آن نیز به زمان طولانی نیاز دارد، بدین ترتیب گام نخست مقابله با گرد و خاک، شناسایی این پدیده و گام بعدی اقدام برای رفع آن است.
وی افزود: منشاء بخشی از گرد و خاک، کانونهای خارجی است که به جز مذاکرات بین المللی و ارتباط با کشورهای همسایه برای تثبیت کانونهای کاری از ما برنمیآید و باید درخواست کنیم در مراودات سیاسی این مساله مدنظر قرار گیرد.
حسینی با اشاره به گرد و خاک با منشاء داخلی در استان، ادامه میدهد: کم بارشی و کمبود رطوبت در دورههای خشکسالی یکی از عوامل این گرد و خاکهاست، عدم تامین آب کافی برای تالابها و مناطقی که نیاز به آب دارند نیز از دیگر عواملی است که باعث شکلگیری کانونهای گرد و غبار میشود.
مدیرکل آب منطقه ای با اشاره به ظرفیت آبی تالابهای استان گفت: هر کدام از این تالاب ها حق آبه مشخصی داشته که نمیتوان بیش از آن مقدار استفاده کرد.
کابوس ریزگرد
کاهش بارندگی و تغییر اقلیم و عدم توزیع بارش ها در گستره استان سبب شده تا هم اکنون وقوع ریزگرد نسبت به ۱۰ سال گذشته سه برابر افزایش یابد و این امر زنگ خطر جدی برای گلستان خواهد بود.
محمدعباسی ریس اداره حفاظت خاک منابع طبیعی : «ریزگرد به مجموعهای از ذرات با اندازه میکرومتری گفته میشود که طیفی از ترکیبات کانی تا گازها را در خود جای میدهد. طوفانهای ریزگرد نیز حجم فراوانی از ذرات ریز و غبارهای بیابانی که ناشی از پیامدهای خشکسالی است را با خود منتقل میکند و معضلات زیست محیطی، اقتصادی، بهداشتی را به دنبال دارد.»
وی خاطرنشان کرد: «کاهش میزان بارش، منجر به کاهش آوردههای آبی در استان میشود که این مساله نیز فرسایش خاک و ناپایداری پوشش گیاهی را رقم میزند. در نهایت با تشدید این مساله پدیده ریزگردها بحرانیتر میشود و دولت باید ردیف بودجهای جداگانه برای مقابله با کانونهای ریزگرد را در نظر بگیرد.»
عباسی تصریح کرد: «وقوع ریزگردها علاوه بر پیامدهای اقتصادی که دارد و آسیب جدی به زیرساختهای عمومی میزند، پیامدهای زیست محیطی و مهمتر از آن پیامدهای بهداشتی را دارد. یعنی تشدید این بحران در کنار بحرانی که هماکنون کشور را درگیر کرده است و آن بحران کروناست موجب میشود آسیبها جدی بهداشتی به مردم وارد شود و مشکلات تنفسی و بیماریها تشدید شود.»
گرگان- کرامتی
ارسال نظر