کشته شدن سه سرباز آمریکایی و دور جدید تنش‌ها میان آمریکا و گروههای مقاومت در خاورمیانه

به گزارش خبرنگار ایرنا از نیویورک، شبکه خبری «سی‌ان‌ان» آمریکا روز یکشنبه به وقت محلی، هشتم بهمن ماه ۱۴۰۲ برابر با ۲۸ ژانویه ۲۰۲۴ گزارش داد که در یک حمله پهپادی شبانه به یک پایگاه کوچک آمریکایی در اردن، سه سرباز ارتش آمریکا کشته و ۲۵ نفر از نیروهای نظامی آن زخمی شدند. فرماندهی مرکزی آمریکا در منطقه خاورمیانه موسوم به سنتکام نیز این موضوع را تایید کرد.

کدام پایگاه آمریکا هدف حمله قرار گرفته است؟

اطلاعات کمی درباره پایگاه کوچک آمریکا موسوم به برج ۲۲ وجود دارد اما گفته می شود از موقعیت راهبردی مهمی برخوردار است. این پایگاه در شمال شرقی ‌ترین نقطه اردن، جایی که مرزهای این کشور با سوریه و عراق تلاقی دارد، واقع شده است.

برج ۲۲ در نزدیکی پایگاه التنف که در آن سوی مرز سوریه واقع شده است، قرار دارد و گفته می شود ۳۵۰ نظامی آمریکایی برای پشتیبانی لجستیک در آن مستقر هستند.

پایگاه التنف، همان پایگاهی است که آمریکا مدعی آن است که نقش کلیدی در مبارزه با داعش داشته و همچنین بخشی از راهبرد واشنگتن برای مقابله با توان بازدارندگی ایران در منطقه است که به دعوت دولت بشار اسد در سوریه حضور دارد.

حمله به برج ۲۲ در حالی است که خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع امنیتی ارشد اردنی گزارش داد که امان پیش‌تر از آمریکا خواستار سامانه پدافندی پاتریوت شده بود و در مورد ضرورت تقویت دفاعی در برابر شبه نظامیان هشدار داده بود.

این مقام اردنی گفته است: اردن به تازگی درخواست ارسال تجهیزات پشتیبانی و پیشرفته‌تر آمریکایی را داده است. بر اساس این گزارش، اردن درخواست ارسال سامانه‌های پدافند هوایی پاتریوت از سوی آمریکا را داده است.

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام که شمار نیروهای آمریکایی زخمی شده را ابتدا ۲۵ نفر اعلام کرده بود، در بیانیه دیگری آن را ۳۴ نفر اعلام کرد و گفت: هشت تن از مجروحان برای معالجه بیشتر به خارج از اردن منتقل شدند.

اما یک مقام نظامی آمریکا در گفتگو با شبکه سی ان ان اعلام کرد: در پی کشف علائم و آثار ضربه مغزی در هشت تن از سربازان آمریکایی دیگر در این پایگاه، مسئولان این پایگاه نظامی مجبور به انتقال آنها به مراکز درمانی آمریکا در کشورهای دیگر شده‌اند.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نیز در بیانیه ای اعلام کرد:« شب گذشته در جریان حمله پهپادهای بدون سرنشین به نیروهای ما مستقر در شمال شرقی اردن در نزدیکی مرز سوریه، سه سرباز آمریکایی کشته و بسیاری زخمی شدند. در حالی که هنوز در حال جمع‌آوری حقایق این حمله هستیم، می‌دانیم که این حمله از سوی گروه‌های شبه نظامی تحت حمایت ایران که در سوریه و عراق فعالیت می‌کنند، انجام شده است. ما به تعهد [این سربازان] برای مبارزه با تروریسم ادامه خواهیم داد و شک نکنید که همه افراد مسئول [در این حادثه] را در زمان و به روشی که خودمان انتخاب می‌کنیم، مورد بازخواست قرار خواهیم داد.»

بر اساس گزارش ها، کاخ سفید روز یکشنبه به وقت محلی در پی حمله پهپادی به نیروهای آمریکایی در شمال شرقی اردن نزدیک مرز سوریه و کشته شدن سه نظامی آمریکایی و مجروح شدن ۳۴ نفر دیگر، نشستی اضطراری تشکیل داد.

جو بایدن و کامالا هریس معاون رئیس جمهور آمریکا توسط تیم امنیت ملی کاخ سفید از آخرین تحولات درباره حمله پهپادی به پایگاه آمریکایی التنف در شمال شرقی اردن نزدیک مرز سوریه مطلع شدند.

بایدن که این روزها محبوبیتش پس از جنگ اسرائیل و فلسطین بشدت نزد جوامع حامی فلسطینیان در آمریکا کاهش یافته است، در حالیکه روز یکشنبه برای کارزار انتخاباتی در کارولینای جنوبی به سر می برد، در سخنانی گفت: دیشب روز سختی در خاورمیانه داشتیم و به آن پاسخ خواهیم داد.

رئیس جمهور دموکرات آمریکا در این کارزار انتخاباتی خود از حاضران خواست به احترام کشته شدگان یک دقیقه سکوت کنند.

لوید آستین وزیر دفاع آمریکا (رئیس پنتاگون) نیز در بیانیه ای آمریکا با ابراز تاسف و خشم خود از کشته شدن سه نظامی آمریکایی و با ادعای اینکه نیروهای ما که در اردن کشته شدند، برای مقابله با داعش و تروریسم اعزام شده بودند، مدعی شد: «شبه ‌نظامیان تحت حمایت ایران مسئول حملات مستمر به نیروهای آمریکایی هستند و ما در زمان و مکان مورد نظر خود پاسخ خواهیم داد. رئیس جمهور و من حملات به نیروهای آمریکایی را تحمل نخواهیم کرد و ما تمام اقدامات لازم را برای دفاع از ایالات متحده، نیروها و منافع خود انجام خواهیم داد.»

رد نقش ایران در حمله از سوی مقامات آمریکایی

در حالیکه برخی مخالفان دولت جو بایدن و جمهوریخواهان تندرو آمریکایی در تلاش هستند، حمله به پایگاه آمریکایی در شمال شرقی اردن در نزدیکی مرز سوریه را به تهران نسبت دهند، مقامات آمریکایی از ساعات اولیه این حمله، اعلام کردند که معتقد نیستند نیروهای ایرانی، حمله پهپادی را انجام داده باشند.

خبرگزاری رویترز به نقل از چند مقام آمریکایی که نام آنها را بیان نکرده است، گفت: ما معتقد نیستیم نیروهای ایرانی حمله پهپادی علیه پایگاه آمریکا را انجام داده باشند.

شبکه خبری « سی بی اس » نیز به نقل از یک مقام آمریکایی که نام او را افشا نکرد، گفت: «حمایت ایران از شبه ‌نظامیانی که به پایگاه آمریکا حمله کردند، به معنای حمله از سوی ایران نیست.»

آدام اسمیت رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا نیز در واکنش به حمله اخیر به پایگاه نظامیان آمریکا در اردن و در جوار مرز سوریه، با بیان اینکه حمله به پایگاه برج ۲۲ باید پاسخ داده شود، تاکید کرد: ایران به دنبال درگیری مستقیم با آمریکا نیست.

رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا با هشدار درباره اینکه حمله اخیر به پایگاه نظامیان آمریکا تشدید خطرناک تنش در منطقه است و باید به این حمله پاسخ مناسبی داده شود، تاکید کرد: با این حال به نظر نمی‌رسد که ایران مستقیماً دستور انجام این حمله را صادر کرده باشد.

مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا سه سرباز آمریکایی کشته شده را «قهرمان» خطاب کرد و گفت: «ما برای از دست دادن سه قهرمان آمریکایی در شب گذشته در اردن ناراحت هستیم و برای خانواده های آنها و برای نظامیان دیگر که مجروح شده اند، دعا می کنیم.آمریکا باید یک پیام شفاف به سراسر جهان بفرستد که حملات به سربازان ما قابل تحمل نخواهد بود.»

«جک رید» رئیس دموکرات کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا نیز گفت:«اطمینان دارم که دولت بایدن به این حمله به صورت حساب شده و متناسب پاسخ خواهد داد.»

یک مقام آمریکایی نیز اعلام کرد که واشنگتن در حال کار برای شناسایی گروه‌های حمله کننده به پایگاه آمریکایی هستند.

این مقام آمریکایی که نامش افشا نشده است، روز یکشنبه به وقت محلی به خبرنگاران رسانه های آمریکایی اعلام کرد: ایالات متحده همچنان در حال کار برای شناسایی دقیق اینکه کدام گروه شبه نظامی مسئول حمله روز یکشنبه به سربازان در پایگاهی در اردن بوده است، هستیم.

شبکه خبری فاکس نیوز وابسته به جمهوریخواهان آمریکا گفت که این حمله خونین‌ترین تهاجم علیه نیروهای ایالات متحده طی سال‌های اخیر بوده است.

تارنمای آمریکایی پولیتیکو نیز اعلام کرد: گزینه‌های پاسخ به حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۳ سرباز آمریکایی در اردن شد، اکنون در حال تدوین است.

حال باید دید بایدن که در سال سرنوشت ساز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در عرصه سیاست داخلی و خارجی بر لبه پرتگاه قرار گرفته، قرار است تا کجا از کابینه افراطی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که خواستار کشاندن پای واشنگتن به درگیری ها و رویارویی های مستقیم منطقه ای است، حمایت کند؟ بایدن پس از کشته شدن سه نظامی آمریکایی خود، تا کجا به ارتش کلاسیک کشورش برای مقابله گروههای مقاومت در منطقه چراغ سبز نشان خواهد داد؟

آیا رئیس جمهور دموکرات کنونی آمریکا می تواند در برابر فشارهای مخالفانش و جمهوریخواهان تندرو که در پی بهره برداری تبلیغاتی از فضای درگیری های منطقه ای هستند، آمریکا و دموکرات ها را از این گردنه سخت سیاسی بدون گرفتار شدن در تله جنگ طلبان داخلی و خارجی عبور دهد؟