باید روابط اقتصادی میان ایران و ویتنام را توسعه دهیم/ اولویت ایران در سیاست خارجی به حوزه آسیای شرقی است

به گزارش رکنا به نقل از خانه ملت، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست دوجانبه هیأت‌های ایران و ویتنام که صبح امروز (سه‌شنبه، ۱۷ مرداد ماه) با حضور وونگ دین هوئه رئیس مجلس ملی ویتنام و هیأت همراه در بهارستان برگزار شد، ضمن ابراز خرسندی از میزبانی این هیأت در پنجاهمین سالگرد آغاز روابط دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری سوسیالیستی ویتنام، گفت: خوشبختانه روابط دوستانه خوبی میان دو کشور و رؤسای جمهور برقرار است و در سال‌های اخیر، روابط پارلمانی توانسته است آن را توسعه دهد.

رئیس مجلس شورای اسلامی این سفر را به‌عنوان نخستین سفر رئیس مجلس ملی ویتنام به ایران، نقطه عطفی در توسعه روابط دو کشور در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دانست و افزود: دو ملت ایران و ویتنام تجربه مشترک و طولانی در حوزه مقابله با ظلم و ستم در کارنامه خود دارند.

وی در ادامه با بیان اینکه مردم ایران نسبت به روحیه مبارزاتی مردم ویتنام آگاهی دارند عنوان کرد: اولویت جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی خود، توجه ویژه به حوزه آسیای شرقی است و با توجه به اشتراکات فرهنگی موجود، توجه خاصی به کشورهای حوزه شرق آسیا از جمله ویتنام دارد.

قالیباف در ادامه با ابراز امیدواری از اینکه این سفر باعث تعمیق روابط میان دو کشور در حوزه‌های مختلف خواهد شد، اظهار داشت: امروز با کنترل بیماری کرونا، باید مجدداً در جهت توسعه روابط حرکت کرد.

رئیس قوه مقننه ادامه داد: بنده نیز زمانی که شهردار تهران بودم بنا به دعوت رسمی شهردار وقت هانوی به ویتنام سفر کرده و در جریان این سفر بود که خواهرخواندگی دو شهر به امضا رسید و اعلام شد.

وی در ادامه با بیان اینکه امیدواریم این سفر بتواند روابط پارلمانی میان دو کشور را توسعه دهد، گفت: همچنین امیدواریم در حوزه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و همچنین در APA و IPU نیز روابط توسعه یابد. البته همکاری خوبی در سطح بین‌الملل به ویژه در حوزه حقوق بشر داریم و در اینجا باید از اثرگذاری و رأی شما در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در حمایت از ایران تشکر کنم.

قالیباف افزود: جمهوری اسلامی ایران از موضوع عضویت ویتنام در شورای حقوق بشر در سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ میلادی حمایت کرد از این رو اکنون عضویت کشورتان را در شورای حقوق بشر تبریک می‌گوییم.

رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان اضافه کرد: معتقدیم این نشست فرصتی را فراهم می‌کند تا دیپلماسی پارلمانی میان دو کشور تبدیل به ابزاری برای تقویت روابط دوجانبه منطقه‌ای و بین‌المللی شده و رویه مثبتی در توسعه روابط تجاری و اقتصادی شکل دهد.

وی افزود: از اینکه شما با هیأتی بلند پایه در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به تهران سفر کرده‌اید تشکر کرده و از آن استقبال می‌کنیم و امیدواریم در جریان ملاقات‌هایی که برای همراهان اقتصادی شما در اتاق بازرگانی ایران تدارک دیده شده، بتوانیم به اهداف اقتصادی خود برسیم.

قالیباف در ادامه با یادآوری هدفگذاری‌های صورت گرفته در جریان توافق میان رؤسای جمهور دو کشور در سال ۲۰۱۷ برای افزایش سطح مبادلات اقتصادی به ۲ میلیارد دلار، عنوان کرد: علیرغم این موضوع، متأسفانه در حال حاضر روابط تجاری میان دو کشور به حدود کمتر از ۱۵۰ میلیون دلار می‌رسد که به نظر یکی از علل عمده آن شیوع کرونا بوده باشد.

باید روابط اقتصادی میان دو کشور را توسعه دهیم

رئیس مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: امروز باید تلاش کنیم در جلسات کمیسیون‌های مشترک که وزیر کشاورزی ویتنام و وزیر صمت ایران مسئولیت آن را بر عهده دارند، روابط اقتصادی میان دو کشور را توسعه دهیم. البته در کنار آن باید همکاری‌های فرهنگی، گردشگری، علمی و دانشگاهی را نیز گسترش داده و فرصت خوبی نیز برای این همکاری‌ها وجود دارد که برای رسیدن به این اهداف نیازمند توافقنامه‌های بیشتری در حوزه‌های گمرکی، تشویقی و حمایتی هستیم.

وی همچنین تسهیل صدور روادید میان ایران و ویتنام را به‌عنوان یکی از راهکارها دانست تا شهروندان دو کشور به خصوص در حوزه‌های دانشگاهی و تجاری بتوانند به راحتی تردد کنند و بیان داشت: این اقدام در کنار برقراری پرواز مستقیم میان تهران و هانوی می‌تواند روابط میان دو کشور را تسهیل کند که امیدواریم این سفر بسترهای لازم را برای این موضوعات فراهم کند.

قالیباف در ادامه با اشاره به دغدغه‌های مشترک دو کشور گفت: صدور روادید، تسهیل موضوعات گمرکی، فعالیت کمیته‌های بانکی و برقراری پرواز مستقیم تهران-هانوی می‌تواند به صورت عملی به توسعه روابط کمک کند. از آنجایی که ویتنام نیز تجربه تحریم را داشته و سختی‌های آن را می‌داند باید این توجه صورت گیرد که امروز ایران در تحریم ظالمانه آمریکا قرار دارد از این رو در جریان کمیته‌های بانکی باید بتوانیم اشکالات موجود را با همکاری برطرف کنیم.

رئیس قوه مقننه ادامه داد: در نشستی که فردا در اتاق بازرگانی خواهید داشت، رئیس کمیسیون اقتصادی و رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس حضور خواهند داشت و می‌توانند در موضوع توسعه همکاری‌های تجاری کمک کنند. پارلمان‌های دو کشور می‌توانند از طریق تصویب قوانین، به توسعه ارتباطات اقتصادی ایران و ویتنام از این طریق کمک کنند.

وی در ادامه با اشاره به ظرفیت‌های بالای ایران در حوزه علمی، دانشگاهی، فناوری، بهداشت، درمان و صنعت دارویی عنوان کرد: دو کشور می‌توانند در این حوزه‌ها تبادلات علمی و دانشگاهی داشته باشند و تجهیزات و فناوری خود را مورد مبادله قرار دهند.

رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان بار دیگر به رئیس مجلس ملی ویتنام و هیأت همراه خیر مقدم گفت و این سفر را آغازی برای برقراری دور جدید روابط میان دو کشور در عرصه‌های مختلف دانست.

حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه، موسی غضنفرآبادی رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی، جلیل رحیمی جهان آبادی رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ویتنام، فاطمه قاسم پور رئیس فراکسیون زنان، ابراهیم عزیزی نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و روح الله عباسپور عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و ویتنام به عنوان اعضای هیأت ایرانی در این نشست حضور داشتند.

نقش‌آفرینی دیپلماسی پارلمانی ایران و ویتنام برای توسعه روابط دو کشور

محمدباقر قالیباف و وونگ دین هوئه رئیس مجلس ملی ویتنام، صبح امروز(سه‌شنبه، 17 مرداد 1402) و بعد از برگزاری نشست هیأت دوجانبه برای برگزاری کنفرانس خبری مشترک، در جمع رسانه‌های داخلی و خارجی حاضر شدند.

 قالیباف در ابتدای این نشست خبری ضمن ابراز خرسندی از میزبانی رئیس مجلس ملی ویتنام و هیأت همراه در پنجاهمین سالگرد آغاز روابط دیپلماتیک دو کشور، گفت: در ملاقاتی که امروز میان دو هیأت برگزار شد و بیش از یک ساعت به طول انجامید درباره موضوعات مهمی از جمله موضوعات اقتصادی، علمی، گردشگری و همکاری‌های نزدیک تجاری صحبت شد و توافقاتی صورت گرفت.

رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید بر تسریع تشکیل کمیسیون مشترک اقتصادی میان دو کشور را از جمله مسائل مطرح شده در این جلسه دانست و گفت: تشکیل کمیته‌های بانکی، موضوعات حوزه شیلات و همکاری‌های تکنولوژی به‌خصوص در حوزه بهداشت و درمان و نانوتکنولوژی از موضوعات دیگری بود که مورد توجه و توافق دو طرف قرار گرفت.

وی افزود: همچنین موافقتنامه‌های گمرکی، موافقتنامه اجتناب از دریافت مالیات‌های مضاعف، موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه‌گذاری از اقدامات مهمی بود که مورد تأکید و توافق دو طرف قرار گرفت.

 قالیباف اضافه کرد: نکته مهم دیگر در این نشست این بود که با تصویب قانونی که اخیراً در ویتنام صورت گرفته، تسهیل در صدور روادید میان دو کشور فراهم شود که قطعاً باید در اولین فرصت پروازهای مستقیم میان تهران-هانوی نیز راه اندازی شود.

رئیس قوه مقننه تأکید بر همکاری‌های فرهنگی و علمی میان دانشگاه‌ها و اندیشکده‌های دو کشور را از دیگر موضوعات مطرح شده در این جلسه عنوان کرد و افزود: در این نشست بر توسعه گردشگری به خصوص میان مردم ایران و ویتنام تأکید شد.

وی افزود: دو طرف تأکید داشتیم که مجالس ایران و ویتنام با کمک گروه‌های دوستی پارلمانی با تصویب قوانین برای تسهیل و توسعه روابط اقتصادی، تلاش کنند تا به سطح تبادلات تجاری تا سقف دو میلیارد دلار در سال که پیش از شیوع کرونا هدفگذاری شده بود برسیم و این عقب ماندگی جبران شود.

قالیباف در ادامه تصریح کرد: یکی از موارد مورد تأکید دیگر همکاری‌های پارلمانی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی بود که همکاری‌های نزدیکی در APA و IPU داشته باشیم و همچنین در شوراهای بین‌المللی مانند شورای حقوق بشر که ویتنام از 2023 تا 2025 در آن عضویت خواهد داشت، همکاری‌های خود را گسترش دهیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان ضمن خوش‌ آمدگویی مجدد به رئیس مجلس ملی ویتنام و هیأت همراه از میزبانی وی در پنجاهمین سالگرد آغاز روابط دو کشور ابراز خرسندی کرد.