بودجه دفاعی ایران در سال 1401چقدر است ؟

بودجه 1401 حاکی از آن است که دولت برای جبران کسری و تامین منابع مالی خود، فشار حداکثری را بر دوش مردم گذاشته است. هزینه های دولت و بودجه برخی نهادها در بودجه 1401 در حالی افزایش یافته، که افزایش حقوق های کارمندان تنها به طور متوسط 10 درصد بالاتر رفته است. میزان پیش بینی شده افزایش حقوق ها در بودجه 1401 نه تنها متناسب با شرایط اقتصادی نیست، بلکه با تورم پیش بینی شده در سال آینده نیز همخوانی ندارد. از طرف دیگر دولت بارها اعلام کرده است که بودجه 1401 با فرض تداوم تحریم‌ ها تنظیم شده، اما میزان درآمد حاصل از صادرات نفت در لایحه بودجه 1401،  106درصد افزایش یافته است. دولت پیش‌بینی کرده روزانه 1 میلیون و 200 هزار بشکه نفت صادر کند. در حالی که متوسط فروش نفت در سال جاری، 600 تا 700 هزار بشکه بوده است.

بر اساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ برای برنامه تقویت بنیه دفاعی و تحقیقات راهبردی دفاعی تا مبلغ چهار میلیارد و پانصد میلیون یورو از سوی سازمان برنامه و بودجه تخصیص خواهد یافت.

به گزارش رکنا، به نقل از مهر، بر اساس بند ی تبصره یک، دولت مکلف است از طریق شرکت ملی نفت ایران در خصوص برنامه تقویت بنیه دفاعی و تحقیقات راهبردی دفاعی بر اساس ابلاغ و تخصیص سازمان برنامه و بودجه کشور تا مبلغ چهار میلیارد و پانصد میلیون یورو و همچنین اجرای تکالیف این قانون از جمله پرداخت تعهدات مربوط به طرح‌های دفاعی و پیشرفت و آبادانی و محرومیت‌زدایی از محل تحویل نفت خام و میعانات گازی صادراتی به این اشخاص براساس قیمت روز صادراتی شرکت ملی نفت ایران تسویه و از طریق منابع و مصارف عمومی دولت و براساس جدول شماره (٢١) این قانون با خزانه‌داری کل کشور، اعمال حساب کند.

اجرای این حکم منوط به اجرایی شدن سقف تعیین شده در بند (ب) این تبصره نیست و مازاد بر سقف مندرج در بند مذکور است‌.

دستگاه‌های مجری برنامه تقویت دفاعی موظفند علاوه بر سهم خود، معادل سهم صندوق توسعه ملی و سهم شرکت ملی نفت ایران را حواله نفتی دریافت کرده تا پس از فروش معادل آن را به نسبت‌های مندرج در قوانین از طریق با هماهنگی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به حساب ذینفعان مذکور واریز نمایند. سهم دولت بابت تقویت بنیه دفاعی نیز از طریق خزانه‌داری کل کشور تسویه و اعمال حساب می‌شود.

به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اجازه داده می‌شود از محل این بند مبلغ یک میلیارد یورو از سهمیه نفت خام، میعانات گازی را از طریق پالایش در پالایشگاه‌های غیردولتی که نسبت به افزایش ظرفیت تولید خود اقدام نموده‌اند، را پس از تأیید سازمان برنامه و بودجه کشور به مصرف برساند. معادل فرآورده‌های ناشی از اجرای این بند جهت صادرات آن در اختیار نیروهای مسلح قرار می‌گیرد.

این میزان اعتبار برای بودجه دفاعی در حالی تخصیص داده شده است که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ اعتبارات دفاعی و امنیتی از ۱۰۹ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ به ۱۲۰ هزار و ۹۹۴ میلیارد تومان رسیده بود که براین اساس می‌توان گفت اعتبار بودجه دفاعی کشور در سال ۱۴۰۱ با رشد ۲۴ هزار میلیارد تومانی مواجه شده است.