فیلم موشک فتاح ویرانگر سامانه‌ های پدافندی تاد و آرو / این موشک گنبد آهنین را به چالش کشید

به گزارش رکنا، موشک فتاح ، موشک هایپرسونیک ایران که نخستین بار ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ رونمایی شد و با برد ۱۴۰۰ کیلومتر از ابتدا اعلام شده بود که می‌تواند سامانه‌های موشکی ضد بالستیک امریکا و اسرائیل از جمله گنبد آهنین را دور بزند، حالا درستی آن اطلاعات را در مقام عمل اثبات کرده است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس که اصابت موفق موشک‌های ایرانی به پایگاه نواتیم رژیم صهیونیستی را در عملیات وعده صادق 2 تأیید کرده بود. با این حال سی‌ان‌ان اطلاعات دقیق‌تری منتشر کرد و درباره خسارات وارد آمده به این پایگاه هوایی که در حقیقت محل استقرار جنگنده‌های اف -۳۵ رژیم صهیونیستی است، نوشت: «موشک‌ها حفره‌های بزرگی را در سقف آشیانه‌های نگهداری هواپیماهای بزرگ‌تر اسرائیل ایجاد کرده‌اند» و این علاوه بر «یک باند پایگاه و چند مسیر حرکت هواپیما برای ورود و خروج به باند است که هدف قرار گرفته‌اند.

موشک فتاح پدافند آمریکا و صهیونیست‌ها را به چالش کشید

سرجنگی موشک فتاح از یک پیشران کروی سوخت جامد با نازل متحرک برخوردار است که توان کنترل تراست خروجی و فرمان‌دهی به آن برای حرکت در جهات مختلف را می‌دهد.به همین دلیل؛ سرجنگی موشک با بالک‌های کنترلی که برروی آن تعبیه شده و همچنین موتور با فناوری نازل متحرک،‌ قابلیت اجرای مانور به طرفین،‌ مانورهای ارتفاعی و مانورهای مدور را پیدا کرده و این قابلیت در کنار سرعت هایپرسونیک،‌ امکان رهگیری و مقابله سامانه‌های موشکی با آن را تقریبا غیر ممکن می‌سازد و این یک چالش بزرگ برای سامانه های پدافندی آمریکا و رژیم صهیونیستی خواهد بود چراکه در تهاجم احتمالی به سمت هدف، موشک‌های هایپرسونیک در موج اول حمله، با از بین بردن سپرهای موشکی دشمن، راه را برای پرتاب بی خطر دیگر موشک‌ها در موج های بعدی حمله، باز می‌کنند تا اهداف را بدون مزاحمت، مورد اصابت قرار دهند.دستیابی به این فناوری، علاوه بر افزایش توان موشکی ایران برای مقابله با سامانه‌های پدافندی نظیر سپر موشکی «پیکان» متعلق به رژیم صهیونسیتی، قدرت مقابله با شبکه یکپارچه پدافندی را که آمریکایی‌ها در منطقه به دنبال آن هستند، نیز به نیروهای مسلح ایران می‌دهد.

فتاح؛ قاتل تاد و آرو

فتاح که در حقیقت آخرین محصول ارائه‌شده در خانواده موشک‌های بالستیک تاکتیکی فاتح ایران و نسل «خیبرشکن» است،‌ از زمان رونمایی گمانه‌زنی‌هایی پیرامون توانایی عبور از سد سامانه‌های پدافندی موشکی به‌ویژه سامانه‌های آمریکایی و اسرائیلی درباره آن مطرح شد.اگر بخواهیم نحوه مقابله با این موشک را بیان کنیم، این گونه است که موشک فتاح از فاصله 1400کیلومتری به‌سمت هدف شلیک می‌شود و زمانی توسط رادار سامانه‌های تاد و آرو شناسایی می‌شود که درست در فاز میانی حرکت خود قرار دارد و چنانچه سامانه آرو از رادار گرین پاین استفاده کند ، با توجه به برد 500کیلومتری آن ، زمانی موشک فتاح شناسایی می‌شود که در یک‌سوم پایانی مسیر خود قرار دارد، بنابراین رادار هم محاسبات اولیه خود را بر اساس پروفایل حرکتی موشک در این فازها محاسبه می‌کند.البته در پوشش بدنه موشک فتاح از مواد جاذب امواج رادار هم استفاده شده است که هم سبب کاهش برد مؤثر و هم سبب ایجاد خطا در محاسبات می‌شود اما به‌عنوان یک فرض کمک‌کننده به تعادل مسئله، فرض می‌شود که فتاح در بیشترین برد سامانه دشمن کشف شود.هرچند این رادارها هدف را به‌صورت لحظه‌ای رصد و تغییرات مسیر پروازی موشک مهاجم را به موشک پدافندی ارسال می‌کنند،‌ اما اگر این تغییرات چیزی فراتر از بازه سرعتی قابل تشخیص رادار و یا سرعت موشک پدافندی باشد، این سامانه‌ها دیگر قادر به رهگیری و انهدام موشک نیستند.

موشک هایپرسونیک فتاح از چه زمانی پا به میدان گذاشت

شانزدهمین روز از خرداد ماه سال ۱۴۰۲ با رونمایی از یک شگفتانه همراه بود. شگفتانه که پیش‌تر سردار حاجی‌زاده در آبان سال 1401 در مراسم سالگرد شهادت حاج حسن طهرانی مقدم پدر موشکی ایران از آن خبر داده بود.

این شگفتانه موشک هایپرسونیک فتاح بود که ۱۶ خرداد ماه طی مراسمی با حضور شهید آیت‌الله رئیسی رئیس جمهور، سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه و سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه از آن رونمایی شد.

موشک هایپرسونیک فتاح هزار و ۴۰۰ کیلومتر برد دارد و قادر است از تمامی سامانه‌های سپر موشکی عبور کند و این سامانه‌ها را منهدم کند. این نوع موشک‌ جزو جدیدترین تسلیحات و تجهیزات هستند که امروزه توسط کشورهای همچون آمریکا، روسیه و چین تولید و به کارگرفته می‌شوند.

برد موشک فتاح ۱۴۰۰ کیلومتر و سرعت آن ۱۳ تا ۱۵ ماخ است

موشک هایپرسونیک فتاح از دقت اصابت فزاینده، سرعت بسیار بالا، قابلیت مانور‌پذیری فوق‌العاده و همچنین از توان پنهان‌کاری و عبور از سامانه‌های راداری برخوردار است.این موشک با قابلیت‌های تاکتیکی، به دلیل برخورداری از پیشران سوخت جامد نازل متحرک مرحله دوم، قابلیت دستیابی به سرعت‌های بسیار بالا و همچنین انجام مانورهای مختلف در داخل و خارج از جو زمین به منظور غلبه بر انواع سامانه‌های دفاع هوایی دشمن را دارد.برد موشک فتاح ۱۴۰۰ کیلومتر و سرعت آن پیش از اصابت به هدف ۱۳ تا ۱۵ ماخ است.

ایران چهارمین کشور دارای فناوری موشک هایپرسونیک

سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آیین رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح گفت: موشکی که امروز رونمایی آن صورت گرفت، موشکی است که در دنیا کم‌نظیر است؛ به نحوی که با رونمایی این موشک ایران جزو چهار کشور دارای این فناوری شد.

وی افزود: موشک فتاح به دلیل فناوری‌ای که دارد، هیچ ضد موشکی برای آن وجود ندارد؛ در حالی که برای سایر سلاح‌ها مانند تانک، ناو، هواپیما و... موشک ضد آن وجود دارد و حتی برای سایر موشک‌ها هم ضدموشک‌هایی ساخته شده است، البته سپر موشکی‌ای که موفقیت زیادی داشته باشد، وجود ندارد؛ از سوی دیگر برای زدن یک موشک، باید سه موشک شلیک شود و این در حالی است که تقریباً قیمت یک ضد موشک ۲۰ برابر موشکِ هدف است.

موشک ابرفراصوت یا فتاح - ۲وارد می‌شود  

چند ماه بعد یعنی در ۲۸ آبان ماه ۱۴۰۲ نیز از نسل دوم موشک هایپرسونیک فتاح با سرجنگی متفاوت نسبت به آنچه در نسل اول مشاهده شده بود در حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای فرمانده کل قوا رونمایی شد.این رونمایی در جریان بازدید فرمانده کل قوا از آخرین دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام گرفت.فتاح ۲ موشک هایپرسونیک (ابرفراصوت) با قابلیت گلاید است که با برد ۱۵۰۰ کیلومتری در دسته تسلیحات هایپرسونیک HGV دسته‌بندی می‌شود که این موشک از نوع کروز به شمار می‌رود.تنها ۴ کشور جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران فناوری این نوع از تسلیحات هایپرسونیک را در اختیار دارند.

موشک فتاح-۲ با سرجنگی HGV(گلایدکننده) تنها در طراحی ظاهری و مسیر پروازی متفاوت با سرجنگی‌های مانوردهنده است و سرعت آن از 5 تا 20 ماخ بسته به طراحی و نظر سازنده متفاوت است.پرتابه‌های HGV به‌جای ارتفاع گرفتن همانند شیوه پرتابه‌های بالستیک، در ارتفاع بسیار کمتری به‌همراه امکان تغییر مسیر مکرر به‌سمت هدف طی مسیر می‌کنند و در نتیجه رادارهای هشدار زودهنگام پدافند دشمن در شناسایی آنها دچار مشکل می‌شوند و احتمال غافلگیر کردن مجموعه دفاع موشکی دشمن بسیار بیشتر می‌شود.این تغییر مسیر می‌تواند بسته به توان پیمایش مسافت HGV، شامل تغییر سمت حمله هم باشد. این توان پیمایشی علاوه بر داشتن موتور مجزا از موتور موشک، به طراحی بدنه سر جنگی گلایدکننده هم بازمی‌گردد.طراحی این سر جنگی متناسب با رژیم پروازی فراصوت و ابرصوت بهینه شده است تا کمترین نیروی مقاوم هوا را در آن سرعت‌ها داشته باشد. در صورتی هم که این سر جنگی در بخشی از مسیر خود از جو خارج شود، به‌واسطه انرژی اولیه دریافتی و نیز پیشران قرارگرفته در داخل آن می‌تواند تغییر مسیر و سمت داشته باشد تا در فاز نهایی و ورود به جو با استفاده از طراحی خاص خود به‌سمت هدف سرازیر شود.

چرا دستیابی ایران به موشک هایپرسونیک اهمیت دارد؟

اواخر آذرماه سال ۱۴۰۰ در هنگام برگزاری هفدهمین رزمایش پیامبر اعظم (ص) سپاه پاسداران، سردار حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه به تمرکز ایران برای عبور از سامانه‌های ضدموشکی، از طریق مانورپذیر ساختن موشک‌ها اشاره کرد و گفت که ایران موفق شده تا با مانورپذیر کردن موشک‌های بالستیک و قابلیت تغییر جهت آن‌ها پس از شلیک، سامانه‌های پدافند موشکی دشمن را بی‌اثر سازد.با این‌حال منظور از شیوه‌ای که ایران در رزمایش پیامبر اعظم(ص) ۱۷ به کار گرفته بود به‌طور دقیق مشخص نبود؛ تا اینکه اطلاعات جدید از محصول مدرن موشکی سپاه، توسط سردار حاجی زاده در ۱۹ آبان‌ماه ۱۴۰۱ اعلام شد.

هرچند که در رزمایش پیامبر اعظم (ص) ۱۷، عمده مباحث به مانورپذیری موشک‌ها در داخل جو اختصاص داشت و امروز، سخن از موشک‌های نسل جدیدی است که در خارج از جو، قابلیت مانوردهی پیدا کرده‌اند.استفاده از کلاهک پروازی در موشک‌های هایپرسونیک به جای کلاهک پرتابی مورد استفاده در موشک‌های بالستیک مرسوم، این توانایی را به سلاح می‌دهد تا در مسیر میانی و نهایی، با دست زدن به مانور، دشواری بزرگ و ناکامی برای سامانه پدافند هوایی را موجب شود. این برتری مطلق برای موشک ایرانی، علاوه بر آن‌که انهدام هر هدفی را در بردهای مرسوم تضمین می کند، بلکه با نابودی سامانه های مهم پدافندی دشمن، راه را برای شلیک انبوه پهپادها و سایر موشک‌های بالستیک و کروز کشورمان نیز باز خواهد کرد.

وبگردی