مطالبه انرژی تجدیدپذیر یعنی نجات اقتصاد، انرژی و محیط زیست کشور / تمام پروژه های عمرانی دریاچه ارومیه به مرحله بهره برداری رسیده است

به گزارش رکنا، وزیر نیرو در پاسخ به خبرنگار رکنا درخصوص پرداخت یارانه حامل های انرژی و ارتباط آن و ارزانی این حامل ها با عدم تقاضا برای انرژی تجدیدپذیر در کشور گفت: انرژی تجدید پذیر یک ضرورت است و مطالبه آن به معنی نجات اقتصاد، نجات انرژی و نجات محیط زیست است. نکته مهم دیگر این است که آیا یارانه برق و سوخت، سایه سنگینی بر انرژی تجدیدپذیر می اندازد؟ پاسخ مثبت است اما نه برای امروز، بلکه در ابتدای کار.

وزیر نیرو در ادامه گفت: پس از جراحی اقتصادی ریل تولید، تقاضا و اقتصاد انرژی تجدید پذیر را از ریل تولید، تقاضا و اقتصاد انرژی حرارتی به طور کامل جدا کردیم. انرژی تجدیدپذیر در حال حاضر تقاضای خاص خود را دارد که با انرژی دیگری قابل جایگزین نیست. بنابراین این مسیر را باید ادامه دهیم و افزایش تقاضا را حتما پیگیری خواهیم کرد.

محرابیان در ادامه تاکید کرد: قانون در این خصوص به خوبی تدوین شده است و حمایت شخص رئیس جمهور را به همراه داریم. انرژی تجدیدپذیر به مطالبه شخص رئیس جمهور از وزارت نیرو تبدیل شده است و از پیگیری های مهم ایشان محسوب می شود. بسیار برای بنده ارزشمند و شاخص است که در فرمایشات مقام معظم رهبری توجه و مطالبه انرژی تجدیدپذیر وجود دارد و آن هم توجه ایشان به احداث 1800 مگاوات انرژی تجدیدپذیر توسط یک بخش خصوصی و یک سرمایه گذار بود.

اقدامات وزارت نیرو درخصوص احیای دریاچه ارومیه

وزیر نیرو در پاسخ دیگر خبرنگار رکنا درخصوص اقدامات وزارت نیرو در راستای احیای دریاچه ارومیه گفت: در مسیر احیای دریاچه ارومیه برنامه هایی با ابعاد مختلف طراحی شده است. هم اقدامات سخت افزاری و سازه ای که عمدتا توسط وزارت نیرو اجرا می شود و هم اقدامات برنامه ریزی و مصارف به ویژه در حوزه کشاورزی است. اگر بخواهیم احیای دریاچه ارومیه را هدفگذاری کنیم، آنچه ضامن احیای دریاچه ارومیه است، سه عنصر است. عنصر اول بارش است و بدون بارش احیا معنایی ندارد. البته در سناریوهای مدیریت دریاچه ارومیه به گونه ای باید برنامه ریزی کنیم که در شرایط خشکسالی هم این دریاچه به حیات خود ادامه دهد و در شرایط عادی و فراتر از عادی شکوفاتر خواهد شد.

وی درخصوص عنصر دوم با بیان اینکه مجری پروژه های سازه ای و عمرانی وزارت نیرو است، گفت: تقریبا تا امروز تمام پروژه های عمرانی و خطوط انتقال آب به دریاچه ارومیه به مرحله بهره برداری رسیده است و تنها عنصری که باقی مانده است و امیدوار هستیم طی چند ماه آینده به سرانجام برسد، ادامه کانال بادین آباد است که ظرفیت انتقال آب را به چند برابر افزایش می دهد.

وزیر نیرو افزود: کانال بادین آباد اوایل امسال توسط رئیس جمهور به بهره برداری رسید و با ظرفیت بسیار خوبی اجرا شد اما در بالادست سد و کانالی که به بهره برداری رسیده است، اجزائی از طرح به عنوان مرحله دوم با سرعت بسیار خوبی در حال اجرا است که به زودی به مرحله بهره برداری خواهد رسید.

محرابیان درخصوص خط انتقال پساب بهداشتی شهر ارومیه به دریاچه و خط انتقال پساب بهداشتی شهر تبریز به دریاچه ارومیه نیز گفت: این پروژها به مرحله بهره برداری رسیده است که در آینده با افزایش ظرفیت روبه رو خواهند شد.

وزیر نیرو گفت: عنصر سوم، مدیریت مصرف به ویژه در حوزه کشاورزی است که توسط تکالیف کارگروه احیا در آینده شاهد دریاچه ای پویا و زنده باشیم و ان شاالله با بارش ها و همکاری دسته جمعی به ویژه در کل منطقه دریاچه ارومیه شاهد اقتصاد، محیط زیست و منطقه ارزشمندی را داشته باشیم.

تعریف و هدفگذاری بالغ بر 30 میلیارد یورو پروژه در بخش آب و آبفا

وزیر نیرو در ادامه نشست خبری گفت: خوشبختانه در بخش آب و برق به عنوان حوزه‌های افتخارآفرین، اقدامات فراونی صورت گرفته است که با افزایش سطح رضایتمندی مردم در اقصی نقاط کشور همراه بوده است.

وزیر نیرو در این زمینه افزود: در بخش آب و برق، کشور از 100 درصد وابستگی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و اوایل آن، امروز به 100 درصد خودکفایی دست یافته است و مجموعه اقدامات صورت گرفته در حوزه‌های آب و برق نه تنها نیازهای داخل کشور را پاسخگوست، بلکه دیگر کشورها به ویژه کشورهای منطقه نیز به خدمات صنعت آب و برق ایران متکی شده‌اند.

وی یادآور شد: در دولت‌های یازدهم و دوازدهم در حوزه‌های آب و برق با عقب‌ماندگی‌ها و ناترازی‌هایی روبرو بودیم و در آغاز فعالیت دولت سیزدهم این نارسایی‌ها وجود داشت؛ بر این اساس برنامه‌ریزی برای پیشبرد دو اقدام اعم از «رفع ناترازی‌‎های موجود» و «تامین نیازها و تقاضاهای جدید» پیش‌بینی شد.

وی از افزایش میزان برخورداری جامعه روستایی از آب شرب سالم و پایدار خبر داد و گفت: هدف‌گذاری‌ها دولت سیزدهم در آغاز فعالیت، برخورداری 90 درصد بخش روستایی کشور از آب شرب سالم و بهداشتی بود که امروز این شاخص به 86.81 درصد رسیده است، به عبارت دیگر بالغ بر 60 درصد برنامه‌پیش‌بینی شده در این بخش محقق شده است.

محرابیان همچنین به هدف‌گذاری برای توسعه ظرفیت برق و انرژی کشور اشاره کرد و افزود: در این حوزه در سه بخش اعم از نیروگاه‌های وزارت نیرو و نیروگاه‌های طرف قرارداد با وزارت نیرو، بخش صنایع و تجدیدپذیرها و احداث هرکدام به میزان 10 هزار مگاوات پیش‌بینی شد.

وزیر نیرو تصریح کرد: طی 60 سال گذشته با توجه به سیاست‌های اقتصادی در بخش انرژی و تامین انرژی، مساله ارائه یارانه‌ از سوی دولت در این زمینه مطرح بود، اما جراحی اقتصادی در بخش انرژی موجب شد تا ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر، توجیه‌پذیر شود.

وی بیان کرد: هم‌اکنون عملیات احداث 11 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر توسط بخش خصوصی آغاز شده است.

محرابیان در ادامه با بیان اینکه تا امروز و در سال آبی جدید میزان بارش‌ها 30 درصد نسبت به شرایط عادی و نرمال کمتر است، خاطرنشان کرد: در چهارمین سال خشکسالی کشور قرار داریم و خوشبختانه طی 20 روز اخیر بارش‌های نسبتا خوبی را در کشور شاهد هستیم که اثرات مطلوبی را بر جای گذاشته است.

هدفگذاری 757 همت سرمایه گذاری در برق و 1224 همت در آب

وزیر نیرو در ادامه این نشست، میزان مشارکت مردم در طرح‌های مدیریت مصرف و صرفه‌جویی را مطلوب و ارزشمند دانست و گفت: این مهم بیانگر تاثیر اقدامات رسانه‌ها در ایجاد مشارکت عمومی است.

وی با بیان اینکه امروز در حوزه‌های مهندسی آب و برق شرکت‌های ارزشمندی از جمهوری اسلامی ایران در طرح‌های مهندسی، مهندسی مشاور و پیمانکار در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای منطقه خدمات قابل توجهی را ارائه می‌دهند، اضافه کرد: این شرکت‌ها هم‌اکنون در بیش از 50 کشور جهان طرح‌های متعددی را در حال مطالعه و اجرا دارند.

محرابیان به بازدید خود از بزرگترین سد جهان با ارتفاع 330 متر در کشور تاجیکستان اشاره و تصریح کرد: این سد 3600 مگاوات انرژی برق‌آبی تولید می‌کند و حجم دریاچه آن برابر با 14 میلیارد مترمکعب است. همچنین در اجرای این سد بیش از 100 کیلومتر تونل یا حفاری انجام شده و یا در حال انجام است. نکته حائز اهمیت این است که این سد توسط شرکت‎های ایرانی در حال اجراست و خوشبختانه کارفرمای این طرح از لحاظ کیفیت اقدامات و قیمت از مهندسان شرکت‌های ایرانی بسیار راضی بود.

وی یادآور شد: رفع ناترازی‌های موجود و نیز تامین نیازها و تقاضاهای جدید در حوزه آب و برق ضرورت ارائه یک برنامه در ابتدای دولت سیزدهم را به مجلس شورای اسلامی ایجاب کرد؛ در ابتدا برنامه تحلیلی و غیرکمی تدوین و ارائه  شد اما این کافی نبود و به نظرم رسید تا صادقانه یک برنامه تنظیم شود تا به موجب آن طی چهارسال فعالیت دولت سیزدهم، وزارت نیرو متعهد به اجرای این برنامه باشد.

وزیر نیرو در ادامه به تشریح عملکرد وزارت نیرو در تحقق این برنامه پرداخت و افزود: تعیین پروژه‌ها به صورت سازه‌ای و عمرانی و نیز پیشبرد پروژه‌های غیرسازه‌ای (مدیریت و بهینه‌سازی مصرف) از جمله ویژگی‌های برنامه‌های تدوین شده وزارت نیرو بود.

وی دراین باره توضیح داد: مجموع سرمایه‌گذاری در بخش «برق» بالغ بر 757 هزار میلیارد تومان (757همت) هدفگذاری و تعریف شد که عمده آن احداث نیروگاه‌ها بود که شامل 20 هزار مگاوات نیروگاه حرارتی به علاوه توسعه شبکه برق، پست‌های برق و اقدامات در بخش فوق توزیع و توزیع شبکه برق می‌شود.

محرابیان اضافه کرد: در بخش آب و آبفا مجموعاً 1224 هزار میلیارد تومان (1224همت) بالغ بر 30 میلیارد یورو پروژه تعریف و هدف‌گذاری شد و امروز از مجموع این پروژه‌ها بیش از 400 هزار میلیارد تومان (400همت) به نرخ روز به مرحله بهره‌برداری رسیده و در مدار خدمت‌رسانی به مردم عزیز کشور قرار دارد.

وی افزود: حدودا 824 هزار میلیارد تومان پروژه‌هایی است که باید تا پایان دولت به مرحله بهره‌برداری برسانیم که عمده این پروژه‌ها بیش از 70 درصد پیشرفت داشته و همواره در حال افتتاح آن هستیم.

عملکرد 163 درصدی وزارت نیرو در شاخص سالانه آبرسانی و توسعه تصفیه خانه‌ ها

وی به طرح‌های «آبرسانی و تصفیه‌خانه‌ها برای تامین آب شرب و بهداشتی در بخش شهری» اشاره کرد و افزود: بر اساس هدف‌گذاری‌های صورت گرفته 700 میلیون مترمکعب در سال پروژه آبرسانی و تصفیه‎خانه آب شرب و بهداشتی پیش بینی شد. امروز عملکرد وزارت نیرو از این عدد فراتر رفته است به طوری‌که اکنون 1144 میلیون مترمکعب در سال در قالب پیشبرد 56 طرح آبرسانی به بهره‌برداری رسیده است؛ به عبارت دیگر بیش از 163 درصد عملکرد این بخش از برنامه تحقق یافته است وامیدواریم این عدد در پایان دولت سیزدهم از 2 میلیارد مترمکعب در سال نیز فراتر رود.

وزیر نیرو همچنین به پیشبرد طرح‌های «سدسازی و سامانه‌های انتقال آب» اشاره و بیان کرد: بر این اساس برای 30 سد با حجم مخزن 5.4 میلیاردمترمکعب برنامه‌ریزی شده بود و تا امروز 21 سد با حجم مخزن 3.9 میلیارد مترمکعب در حال آبگیری و افتتاح است، به بیان دیگر بیش از 70 درصد برنامه چهارساله تا امروز محقق شده است.

محرابیان افزود: در بخش توسعه «شبکه‌های آبیاری و زهکشی» در خصوص 125 هزار هکتار برنامه‌ریزی صورت گرفت و عددی که تا امروز به طور کامل محقق شده 18 هزار و 400 هکتار است که نشان از پیشرفت 21 درصدی این برنامه را دارد؛ در این بخش طرح‌های شبکه‌های آبیاری و زهکشی را هدف‌گذاری کرده‌ایم و با تزریق اعتبار ویژه به این بخش، بی تردید  125 هزار هکتار در پایان دولت سیزدهم محقق خواهد شد.

وی اظهار کرد: در موضوع «تصفیه‌خانه‌های فاضلاب» توسعه به میزان1200هزار مترمکعب در شبانه‌روز را هدف‌گذاری کردیم و تا امروز 28 طرح و پروژه با ظرفیت 647 هزار مترمکعب به مرحله افتتاح و بهره‌برداری رسیده است، یعنی 61 درصد برنامه محقق شده است.

وزیر نیرو «تعیین حریم و بستر رودخانه‌ها» را موضوع مهم دیگر برنامه وزارت نیرو عنوان کرد و افزود: 20 هزار کیلومتر در این زمینه برنامه‌ریزی شده بود که بالغ بر 19 هزار کیلومتر تعیین حد بستر و حریم با 95 درصد تحقق برنامه، صورت گرفته است.

وی یادآور شد: در بخش «لایروبی رودخانه و آزادسازی تصرفات غیرقانونی» 2300 کیلومتر لایروبی و 5714 کیلومتر (143 درصد) آزادسازی تصرفات غیرقانونی اقدام شده است.

محرابیان به پیشبرد طرح‌های «آبرسانی روستایی» اشاره کرد و افزود: در این باره ارتقای شاخص آبرسانی روستایی به 90 درصد هدفگذاری شده بود و امروز شاخص برخورداری آبرسانی روستایی به 86.81 درصد رسیده است و بالغ بر 60 درصد این برنامه محقق شده است.

به گفته وزیر نیرو؛ به دلیل وسعت طرح آبرسانی روستایی و تعدد و میزان پراکندگی روستاها، پیش‌بینی برنامه‌ریزی ویژه ضرورت داشت. بر این اساس از ظرفیت‌های مختلف کشور اعم از پیمانکاران بخش خصوصی، خیرین آبرسانی (که برای اولین بار مجمع خیرین آبرسان در کشور به ثبت رسید و هم‌اکنون این مجمع در بیش از 18 استان ثبت شده است) و نیز نهادها به ویژه ظرفیت سپاه پاسداران  طی قرارداد با قرارگاه امام حسین مجتبی (ع) عملیات اجرایی آبرسانی به بیش از 7200 روستای کشور آغاز و بیش از 45 درصد پیشرفت حاصل شده است بهره‌مند شدیم.

6400 مگاوات نیروگاه صنایع کلید خورد

وی در ادامه سخنان خود، عملکرد وزارت نیرو همزمان با فجر چهل و پنجم انقلاب اسلامی ایران در بخش برق و انرژی را نیز تشریح کرد و گفت: در حوزه «نیروگاه‌های وزارت نیرو و نیروگاه‌های طرف قرارداد با وزارت نیرو» امروز بیش از 8000 مگاوات محقق و با شبکه سنکرون شده است. البته با توجه به ناترازی‌هایی که با آن روبرو بودیم، هدف‌گذاری‌ها در این زمینه از 10 هزار مگاوات عبور کرده است و امیدواریم تا پایان دولت سیزدهم با عدد قابل توجهی در این زمینه به هدفگذاری برسیم.

محرابیان ابراز داشت: در توسعه «نیروگاه‌های صنایع» و «نیروگاه‌های تجدیدپذیر» هر یک به میزان 10 هزار مگاوات ضرورت داشت تا اقدامات زیربنایی و قانونی را فراهم کنیم و در کنار ایجاد مشارکت همه صنایع، حمایت دولت و مجلس را نیز شاهد باشیم. این ضرورت ایجاب کرد طی همکاری دولت و مجلس قوانینی مصوب شود که خوشبختانه این مهم صورت گرفت و امروز شاهد آغاز عملیات اجرایی احداث 6400 مگاوات نیروگاه توسط صنایع کشور هستیم.

وی یادآور شد: تا امروز 4 واحد نیروگاهی صنایع شامل 2 واحد نیروگاه در سمنان، یک واحد نیروگاه کلاس F فولاد مبارکه و  یک واحد نیروگاه آلومینیوم المهدی به بهره‌برداری رسیده و حدود 900 مگاوات با شبکه سنکرون شده است. برنامه‌ریزی شده طی ایام پیش رو تا پیش از تابستان 1403 عدد قابل توجهی از نیروگاه‌های صنایع وارد مدار تولید شوند.

وی بیان کرد: در ابتدا، ساخت نیروگاه توسط صنایع یک امر شبهه‌داری معرفی می‌شد و این گمانه‌زنی وجود داشت که ممکن است ساخت نیروگاه توسط صنایع اقتصادی نباشد اما در یک مدل قانونی و کاملا اقتصادی و توجیه فنی و مالی توسط صنایع، مشاهده شد که شروع و ساخت این نیروگاه‌ها امری کاملا اقتصادی است. امروزه اطمینان داریم در صنایعی که اقدام به ساخت نیروگاه و بهره‌برداری می‌کنند، سود تولید برق چه بسا از سود تولید دیگر محصولات آنان بیشتر باشد و این رویکرد با تولید هزاران مگاوات نیروگاه توسط صنایع کشور همراه می‌شود.

موفقیت ملی در کاهش 12 میلیارد کیلووات ساعت مصرف برق در تابستان 1402

وزیر نیرو در پاسخ به سوالی در ارتباط با آخرین وضعیت واردات و صادرات برق اظهار کرد: یکی از جراحی‌های اقتصادی ایجاد امکان برای صادرات برق تجدید‌پذیر بوده است و این در حالیست که در چند دهه گذشته موضوع صادرات برق توسط بخش خصوصی مطالبه شده است که این ظرفیت بسیار خوب را به عنوان کشش سرمایه‌گذاری این حوزه در نظر گرفتیم.

وی به مسأله ناترازی در تابستان و امکان صادرات در دیگر فصول اشاره کرد و ادامه داد: از حدود ۷۵ هزار مگاوات تقاضای مصرف برق در اوج تابستان حدوداً ۳۰ هزار مگاوات آن مربوط به دستگاه‌های سرمایشی است که با کسر این تقاضا در ۸ ماه از سال امکان صادرات وجود دارد. در این مدت تراز تولید نسبت به تقاضا بسیار مثبت است و این امکان را برای سرمایه‌گذاران بخش تجدید‌پذیر در حوزه صادرات فراهم کرده است.

وزیر نیرو خاطرنشان کرد: صادرات به سه طریق امکانپذیر است یکی از طریق خطوط ارتباطی و کریدور‌هایی که وزارت نیرو و توانیر دارد و در روش دیگر هم خودشان می‌توانند اقدام و از طریق احداث کریدور‌های اختصاصی که تحت مدیریت شبکه خواهد بود، بتوانند برق را صادر کنند.

وی از فراهم شدن امکان فروش برق برای تولید‌کننده و فروشنده به صورت ساعتی، روزانه، هفتگی و ماهیانه برای مصرف‌کنندگان کشور‌های خارجی خبر داد.

محرابیان به افتتاح خط تکمیلی برای پاکستان و آماده شدن زیرساخت صادرات برق ایران به اتحادیه اروپا از طریق ترکیه خبر داد و گفت: مراحل تست این خط اختصاصی انجام شده وامکان تأمین بیش از ۶۰۰ مگاوات برق برای بازار ترکیه و از مسیر ترکیه به اتحادیه اروپا را فراهم کرده است و البته از طریق این مسیر واردات برق در صورت نیاز نیز امکانپذیر است.

تراز تجاری سالانه برق 80 درصد صادرات و 20 درصد واردات است

وی با اشاره به معاملات نیروگاه‌های تجدیدپذیر در تابلوی برق سبز بورس انرژی گفت: طی ۴ ماه گرم سال تقاضای قابل توجهی برای خرید وجود دارد که می‌توانند در این مدت در بازار داخلی به فروش برسانند و طی ۸ ماه هم امکان صادرات برای آن‌ها فراهم شده است.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه تراز سالانه حدوداً ۸۰ درصد صادرات و ۲۰ درصد واردات را شامل می‌شود، ادامه داد: سیاست وزارت نیرو در دولت سیزدهم مبادله انرژی است. در زمانیکه مازاد تولید وجود دارد و تقاضا کمتر از تولید است، صادرات انجام می‌شود و در زمان‌هایی که تقاضای ما کمتر از تولید است، به واردات می‌پردازیم. این درحالیست که در کشور ما بین شنبه تا چهارشنبه حداکثر مصرف را داریم و در کشور‌های دیگر بین دوشنبه تا جمعه در حداکثر مصرف هستند که این شرایط با توجه به افق و اقلیم هر کشوری متفاوت است.

محرابیان در پاسخ به یارانه انرژی مشترکان پرمصرف در حوزه برق و انرژی، یادآورشد: بر اساس قانون و مقررات از مصارف در حد الگو به طور کامل حمایت می‌شود و این مصرف‌کنندگان مشمول یارانه و حمایت خواهند بود، در دو سال اخیر تلاش شده است کمترین رشد قیمت را داشته باشند و به دلیل صرفه‌جویی مشمول پاداش‌ نیز بشوند، بطوری‌که در دوسال اخیر شاهد قبض‌های برق رایگان و بستانکار از صنعت برق کشور شدند.

وی با بیان اینکه تمامی مصرف‌کنندگان برق خانگی و غیرخانگی مشمول یارانه می‌شوند، تصریح کرد: طبق قانون، مازاد مصرف بدون یارانه تأمین انرژی می‌شود به طور مثال اگر مشترکی ۵ برابرالگو راهم مصرف کند، مصرف تا سطح الگوی مشترک، شامل یارانه می‌شود و قانونگذار بیشتر از این میزان را برق غیر یارانه‌ای پیش‌بینی کرده است و این درحالیست که بیش از ۸۰ درصد مصرف‌کنندگان در اقصی نقاط کشور الگو را رعایت می‌کنند.

وزیر نیرو با بیان اینکه اختصاص یارانه مصارف بالاتر از الگو به صورت مرحله‌ای انجام می‌شود، افزود: تمام تلاش ما این بوده است که همراه با ایجاد فرهنگ و مشارکت و کار دسته جمعی به این موضوع مهم دست یابیم که اقدامات دو سال اخیر بر این مبنا بوده است.

محرابیان ضمن تشکر از همکاری و همراهی مردم که امکان تأمین برق پایدار در تمامی بخش‌ها را فراهم کرده است، اظهار کرد: در تابستان ۱۴۰۰ از ابتدای خرداد تا ۱۵ مهرماه دردوره گرم سال به رغم وجود قطعی‌های فراوان و گسترده و متعدد برق، مجموع مصرف خانگی به ۴۸ میلیارد کیلو‌وات ساعت رسید و این درحالی است که در مشابه زمانی سال ۱۴۰۲ با وجود ۲ میلیون مشترک جدید که طی ۲ سال به صنعت برق اضافه شدند و کنتور دریافت کردند و همچنین گرمای بی‌سابقه سال در تاریخ برق کشور و عدم اعمال محدودیت برای بخش خانگی، نه تنها مصرف بخش خانگی رشدی نکرد بلکه ۲ میلیارد کیلو‌وات ساعت نسبت به سال ۱۴۰۰ با کاهش مواجه بودیم و مصرف برق خانگی در یک سال به ۴۶ میلیارد کیلو‌وات ساعت رسید.

وزیر نیرو ادامه داد: چنانچه رفتار مصرف‌کننده طبق الگو ‌های قدیم بود و طرح‌های پاداش صرفه‌جویی و منطق غیر‌یارانه‌ای کردن مصارف مازاد بر الگو اجرا نمی‌شد، این عدد حداقل باید ۱۰ میلیارد کیلو‌وات ساعت با رشد مواجه می‌شد، اما از عدد دوره سال ۱۴۰۰ هم ۲ میلیارد کیلو وات ساعت کمتر شد و این موضوع به معنای موفقیت مردم است و در صورت همکاری مردم می‌توانیم برق را بدون مشکلی برای تمامی بخش‌ها تأمین کنیم.

وی با بیان اینکه با اضافه شدن ۸ هزار مگاوات نیروگاه و ۲ میلیارد کیلووات ساعت مصرف کمتر بخش خانگی، این ظرفیت جدید در بخش تولید استفاده شد، اظهار کرد: صنایع حدود ۲۵ درصد برق بیشتری نسبت به تابستان سال ۱۴۰۰ دریافت کرده‌اند و علاوه بر آن ۱۱ درصد سیمان کشور نسبت به سال گذشته رشد تولید داشته است. همچنین ایران به رتبه هشتم تولید فولاد جهان صعود کرد. تولید فولاد ما به گونه‌ای بود که در دوره گرم میزان عرضه ۴ برابر تقاضا بود و در طی این دوره گرم، ماهیانه ۸۰۰ هزار تن میلگرد در بورس توسط تولید‌کننده عرضه شد که ۲۰۰ هزار تن از آن به فروش رسید. در سیمان هرآنچه تقاضا بود تأمین شد و به این دلیل بازاری آرامی داشتیم.

وی با بیان اینکه سیمان و فولاد به عنوان دو عنصر صنعتی انرژی‌بر هستند که به مراتب دیگر بخش‌های صنعت هم توانستند برق مورد نیازشان را دریافت کنند، یادآور شد: در طول تابستان ۱۴۰۰ در سیمان ۴۳۳ درصد رشد قیمت سیمان را داشتیم و شرایط رشد قیمت به شرایط تعادل بازار و تأمین نیاز و حاصل جمع این کار ملی به تأمین برق پایدار برای بخش خانگی و حداکثر انرژی برای بخش صنعت و تولید و اشتغال کشورتبدیل شد.

جهش توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر از نیروگاه‌های مقیاس کوچک به ساختگاه 1000 مگاواتی

وزیر نیرو در پاسخ به پرسشی درباره عملکرد وزارت نیرو در حوزه توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: در فرایند توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر مهم‌ترین رکن اصلاح اقتصاد تجدیدپذیرها بود که در این رابطه تلاش شد تا قوانین حمایتی و بالادستی اصلاح شود و در کنار آن نیز تلاش شد تا بازار جذابی برای انرژی‌های تجدیدپذیر ایجاد شود تا بخش خصوصی انگیزه لازم را برای ورود به این عرصه داشته باشد.

وی در همین رابطه افزود: در سال‌های گذشته ظرفیت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر کشور در مقیاس های کوچک و کیلوواتی پیش می‌رفت، اما امروزه در سایه ریل گذاری مناسبی که صورت گرفته است، ساختگاه‌هایی تعریف کردیم که 600 مگاوات، 400 مگاوات و بعضاً 250 مگاوات ظرفیت تولید برق دارند و همین موضوع آینده روشنی را برای انرژی های تجدیدپذیر ترسیم کرده است.

محرابیان در ارتباط با انرژی‌های تجدیدپذیر با اعلام این خبر که بزودی یک ساختگاه هزار مگاواتی جدید معرفی خواهد شد، اضافه کرد: جدا از برنامه‌ریزی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در مقیاس بزرگ، همچنین ساختگاه‌های مقیاس متوسط و کوچک نیز مدنظر هستند و تلاش مجموعه وزارت نیرو این است که در سال‌های نه چندان دور ظرفیت تولید تجدیدپذیرها از نیروگاه های حرارتی بیشتر شود.

وزیر در ادامه به صرفه جویی اقتصادی از محل انرژی های تجدیدپذیر اشاره و بیان کرد: محاسبات نشان می‌دهد در یک بازه زمانی 25 ساله میزان هزینه انجام شده در بخش تجدیدپذیرها تنها 10 درصد میزان سرمایه گذاری انجام شده در بخش برق حرارتی است و باتوجه به استقبال خوب بخش خصوصی از توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر امیدواریم روند توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر سرعت خوبی پیدا کند و در ماه‌های آینده به نوبت پروژه‌های آماده شده این حوزه به مرحله بهره برداری برسند.

 وی در همین خصوص با تاکید بر تلاش وزارت نیرو برای مجاب کردن دولت برای اختصاص بسته‌های حمایتی در مقیاس‌های کوچک انرژی‌های تجدیدپذیر اضافه کرد: با برنامه‌هایی که برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در بین خانواده‌های تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی اجرایی کردیم، هم به دنبال رفع ناترازی و اشتغال پایدار این عزیزان هستیم و هم تلاش می کنیم از یک مسیر عزتمندانه اقتصاد این خانواده ها را متحول کنیم.

محرابیان در ارتباط با سوالی درباره برنامه وزارت نیرو برای رفع ناترازی برق و تاکید رهبر معظم انقلاب بر مسئله مدیریت ناترازی انرژی گفت: ما برای رفع ناترازی در صنعت برق برنامه مفصلی ارائه کردیم و اطمینان داریم با اجرای این برنامه‌ها می توانیم ناترازی برق را مرتفع کنیم. در دو سال گذشته نیز مشاهده کردید با اجرای برنامه‌ها این ناترازی به صفر رسید.

وی در همین خصوص افزود: همه اجزای دولت مصمم هستند تا با حمایت از برنامه‌های تعریف شده برای رفع ناترازی چه در بخش تولید و چه در بخش مدیریت مصرف، برنامه های تعریف شده را به پیش ببرند و در همین راستا نیز برای اوج بار 1401 تعداد 100 برنامه، برای اوج بار 1402 تعداد 140 برنامه و برای اوج بار 1403 نیز تعداد 180 برنامه تنظیم کردیم که همه این اقدامات به صورت کمّی است و نقش موثری در مدیریت ناترازی ها دارد.

وزیر نیرو بیان کرد: نکته بسیار شاخص در مورد برنامه های وزارت نیرو برای رفع ناترازی اینکه همه این اقدامات اجرای یک پازل 20 ساله صنعت برق کشور است و به صورت سالیانه اقداماتی انجام می دهیم تا روز به روز شاهد کاهش ناترازی در این صنعت باشیم.

محرابیان با ارائه آماری در این خصوص افزود: در دولت‌های هفتم و هشتم 60 درصد، در دولت های نهم و دهم 68 درصد و در دولت‌های یازدهم و دوازدهم تنها 23 درصد به ظرفیت برق کشور افزوده شد، اظهار داشت: در ابتدای دولت سیزدهم ما دو مشکل بزرگ در خصوص تامین برق کافی داشتیم که یکی ناترازی شدیدی بود که به ما ارث رسید و دیگر افزایش سالیانه تقاضا بود که باید برای پاسخ به آن اقدامات متعددی را اجرایی می کردیم.

وزیر نیرو در ادامه و در پاسخ به پرسشی پیرامون عملکرد وزارت نیرو در حوزه سامانه املاک و اسکان گفت: همواره اجرای قوانین بالادستی از جمله قانون مرتبط با سامانه املاک و اسکان مورد تاکید ما بوده است، اما از نظر بنده در مسیر تکمیل این سامانه مشکلاتی وجود دارد که اجرای این قانون را با چالش هایی رو به رو کرده است.

وی در همین خصوص توضیح داد: بر اساس آماری که ما در اختیار داریم استقبال از این سامانه توسط مالکان و مستأجران کم است و اگر ما بخواهیم بر اساس قانون تعرفه برق مشترکانی که در سامانه ثبت نام نکرده اند را واقعی و بالاترین تعرفه محاسبه کنیم، معنای این اقدام آن است کسر قابل توجهی از شهروندان با قبض های سنگینی رو به رو خواهند شد.

محرابیان اضافه کرد: ارزیابی بنده این است که هدف دولت و مجلس برای تنظیم این قانون چیزی جز افزایش قبض برق مشترکان بوده و از این رو اشکالات و پیشنهادات خود را به دولت داده ایم و در کمیسیون های تخصصی در حال بررسی است.

حمایت وزارت نیرو از تولید خودروهای برقی

محرابیان در پاسخ به پرسش دیگری درباره موضوع تامین برق خودروهای برقی و تعامل وزارت نیرو با وزارت صمت در این حوزه گفت: بر اساس آمار بیش از 90 درصد آلودگی کلانشهرهای کشور متاثر از تردد خودروها به ویژه خودروهای فرسوده است و بر همین اساس موضوع استفاده تکنولوژی‌هایی مانند بهره‌برداری از خودروهای برقی بسیار مهم است.

وی در همین رابطه افزود: سابق بر این و در دولت‌های نهم و دهم قوانین بسیار خوبی برای گازسوز کردن خودروها و نیز خروج خودروهای فرسوده از چرخه فعالیت تنظیم شد که نتایج خوبی نیز داشت، اما در سال‌های گذشته به مرور این قوانین مورد بی توجهی قرار گرفت.

وزیر نیز با اشاره به این پیشینه اضافه کرد: تولید خودروهای برقی می‌تواند نقش قابل توجهی در کاهش آلودگی هوا داشته باشد و از این رو مورد حمایت وزارت نیرو قرار دارد. با این وجود برای توسعه گسترده ناوگان نیاز به اجرای طرح جامع تامین برق این نوع خودروها وجود دارد که باید به صورت پیوست به آن توجه کرد. اقدامی که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته رخ داده است و آنها با استفاده از تکنولوژی سیستم‌های ذخیره‌ساز انرژی در بازه‌های زمانی کم باری، نسبت به ذخیره‌سازی برق در این حوزه اقدام می‌کنند.

محرابیان در پاسخ پرسشی در ارتباط با آب‌های ژرف و برنامه وزارت نیرو در این خصوص بیان کرد: آب های ژرف منبعی مناسب و قابل برنامه‌ریزی هستند که در سال های گذشته مطالعات فراوانی در این خصوص به ویژه در استان سیستان و بلوچستان انجام شده است و اکنون علاوه بر انجام فازهای مطالعاتی، وارد فاز عملیاتی نیز شده است.

وی در همین خصوص توضیح داد: در ساز و کار استفاده از آب‌های ژرف باید به مولفه‌هایی چون دمای بالای آب، عمق بسیار زیاد و نیز میزان EC آب دقت کرد که همه این موارد در فرایند شیرین سازی و قابل استفاده کردن آب نیازمند مطالعات دقیق و زمان‌براست.

وزیر نیرو در ادامه و در پاسخ به پرسشی پیرامون روند توسعه شبکه برق سراسری کشور نیز گفت: در حال حاضر طول خطوط شبکه برق کشور 1 میلیون کیلومتر است که سه برابر فاصله کره زمین تا کره ماه می‌شود. طبیعی است که در طول فعالیت این میزان شبکه، بخشی در وضعیت ایده آل قرار دارد و بخشی نیز نیازمند نوسازی و بخشی نیازمند تعویض باشد.

محرابیان در همین رابطه خبر داد: تنها در بخش شبکه های فوق توزیع کشور 57 پروژه تا تابستان 1403 اجرا می کنیم که عمدتاً در مناطق دارای مشکل مانند استان های گلستان، مازندران، تهران و شمال خوزستان بوده است و اجرای این پروژه ها نقش موثری در تامین برق پایدار در این مناطق ایفا خواهد کرد.

از تمام ابزارهای قانونی برای احقاق حقابه هیرمند استفاده می کنیم

وزیر نیرو درباره آخرین پیگیری‌های دریافت حقابه ایران از هیرمند گفت: بر اساس معاهده 1351 که یک معاهده بین‌المللی است، طرف افغانستانی ملزم است تا حقابه ایران را رهاسازی کند. در سفر اخیر نمایندگان طالبان به ایران آنها نیز بر این موضوع تاکید داشتند و بیان کردند به محض تامین آب کافی حقابه ایران را رها می‌کنند.

وی در همین خصوص اضافه کرد: در صورت عدم رهاسازی حقابه ایران توسط طرف افغانستانی، ما از همه ابزارهای قانونی بر اساس قانون بین الملل برای پیگیری موضوع استفاده خواهیم کرد.

کشور به الگوی کشت منسجم برای تولید محصولات کشاورزی و مدیریت مصرف آب نیاز دارد

محرابیان در پاسخ به پرسشی پیرامون ضرورت اجرای الگوی کشت با هدف کاهش مصرف آب کشاورزی گفت: جغرافیای ایران به واسطه گستردگی و تنوع اقلیم و نیز تنوع محصول به شدت به اجرای الگوی کشت منسجم با هدف مدیریت میزان تولید محصول و نیز مدیریت میزان مصرف آب نیاز دارد.

وزیر نیرو ادامه داد: همکاران در وزارت جهاد کشاورزی اقدامات خوبی در این راستا انجام داده اند، اما به عقیده بنده برای توفیق بیشتر در این حوزه نیاز است تا با آگاه سازی جامعه کشاورزان و افزایش میزان مشارکت آنها در این طرح به پیش برویم.

وزیر نیرو در خصوص انتقال آب دریای عمان و خلیج فارس افزود: طرح های متعددی برای انتقال آب و شیرین سازی در دستور کار داریم.

محرابیان با بیان اینکه در طرح انتقال آب شرق که از بزرگترین طرح‌های انتقال آب این پروژه است،افزود: این طرح برای تامین آب شرب و صنعت در استان های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی با سرعت بسیار خوبی در حال اجرا است.

وی به اجرای انتقال آب خلیج فارس در کریدور استان‌های هرمزگان، کرمان  و یزد اشاره کرد و یادآور شد: به زودی این آب شیرین کن‌های عظیم هم به بهره‌برداری خواهد رسید و ظرفیت انتقال آب را به صورت چشمگیری افزایش خواهد داد. همچنین خط انتقالی برای انتقال 400 میلیون متر مکعب آب به استان اصفهان برای تامین نیازهای آب صنایع استان اصفهان طی دو مرحله اجرا می‌شود که در مرحله نخست از خطوط موجود به میزان 70 میلیون متر مکعب آبگیری انجام می‌شود که امیدواریم به زودی به بهره برداری برسد.

محرابیان افزود: این درحالیست که در یکسال گذشته بیش از 500 کیلومتر آن اجرایی شده و 600 کیلومتر طول این خط است که با حدود 100 کیلومتر لوله‌گذاری و استفاده از ظرفیت انتقال، بخش قابل توجهی از نیازهای استان اصفهان و صنایع اصفهان از این طریق تامین می‌شود. در مرحله دوم این خط متصل به خلیج فارس و در کنار خلیج فارس با یک آب شیرین کن عظیم به صورت مجزا آب منتقل می‌شود.

وزیر نیرو با بیان اینکه دریا یکی از بهترین کانون‌ها برای ایجاد و توسعه اشتغال و ظرفیت‌های مسکونی برای توسعه زندگی شهر‌نشینی است، تصریح کرد:حدود 70 درصد جمعیت جهان در نوارهای ساحلی زندگی می کنند و این باعث می شود از اقتصاد دریا حداکثر بهره را ببرند.اقلیم ایران و تاریخ و تمدن ما به گونه‌ای بوده است که کمتر از این موهبت الهی بهره ببریم و جمعیت ساکن در کنار دریاها با وجود سواحل ارزشمند و طولانی کمتر بوده است.

محرابیان با تاکید بر اینکه امروزه توجه به اقتصاد بر پایه دریا از برنامه‌های مهم دولت است،افزود: استفاده از این ظرفیت به ما امکان تامین انرژی و تامین و تولید آب شیرین ارزان‌تر را می‌دهد.

وی تصریح کرد: در منطقه ویژه صنایع انرژی‌بر هرمزگان د‌ه‌ها صنعت بزرگ که علاوه بر مصرف آب زیاد، مصرف انرژی قابل توجهی دارند، در کنار دریا مستقر شده‌اند و استقرار این صنایع باعث شده است هزینه تولید، انرژی، آلودگی‌ها و تامین آب کاهش پیدا کند و  نتیجه آن تولید رقابت پذیر برای حضور در بازارهای جهانی و ایجاد اشتغال و توسعه مراکز جمعیتی برای استفاده از این ظرفیت هاست.

وبگردی