جایگاه پسته رفسنجان در جهان از دست رفت / تولید زعفران ایران نصف شد
رکنا اقتصادی: رئیس اتاق بازرگانی شهرستان رفسنجان نسبت به از دست رفتن جایگاه جهانی این شهرستان در محصول پسته انتقاد کرد. نشریه فایننشال تایمز نیز از کمبود جهانی زعفران با کاهش تولید در ایران خبر داد.
به گزارش رکنا، مجید حجت شامگاه هشتم دی ماه در کارگروه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی شهرستان رفسنجان اظهار کرد: کار اتاق بازرگانی مشاوره به قوای سهگانه و مطالبهگری از بخشهای دولتی است و قدرت اجرایی و قانونگذاری ندارد.
وی ادامه داد: ما پارلمان بخش خصوصی هستیم، دغدغههای کشاورزان را به قوای سه گانه انتقال میدهیم و در راستای رفع آنها راهکار پیشنهاد میکنیم.
حجت افزود: رفسنجان قطب صنعت پسته ایران بوده که اکنون آمریکا جایگاه نخست تولید و صادرات پسته را از آن خود کرده و بر مشکلات ما افزوده است، در تابستان نیز بخشنامه خاموشی موتورپمپها صادر شد و خسارت جبرانناپذیری را برای کشاورزان رقم زد آنهم در شرایطی که باغات پسته نیازمند آب بودند.
حجت با بیان اینکه امیدواریم با مطرح شدن مشکلات بتوانیم راهکار رفع آن را نیز ارائه دهیم، بیان کرد: از معضلات دیگر ما بحث کود و سموم کشاورزی است که برخی کشاورزان بدون تحقیق از برخی سموم استفاده میکنند که خسارتهایی را به باغات پسته وارد میکند و محصول کشاورز را خراب میکند.
رئیس اتاق بازرگانی رفسنجان با اشاره به اینکه امروزه تولید محصولات کشاورزی علمی شده، اما ما همچنان به روش سنتی پیش میرویم، بیان کرد: محصولاتمان کیفیت خود را از دست داده و تولیداتمان به حداقل رسیده و یکی از اشتباهاتمان این است که ژن خوب برخی درختان را شناسایی نمیکنیم که پرورش دهیم تا به کمک تولید محصول بیاید.
وی تأکید کرد: یک اتفاق مثبت در حوزه کشاورزی تاسیس صندوقهای حمایتی از کشاورزان است که با تاسیس صندوق پسته در ابتدای فصل تمام مشکلات کشاورزان در زمینه پسته حل خواهد شد و مستلزم آن است که مس پای کار بیاید و با خریداری سهام بخش دولتی کمک کند.
به گزارش ایسنا، ایجاد صندوق پسته، رفع مشکلات تنش آبی بخش کشاورزی، رفع مشکل مواد ۲۷ و ۲۸ آب، رفع مشکلات از سوی نظام مهندسی کشاورزی، ایجاد صنایع تبدیلی در حوزه پسته، ایجاد شهرک گلخانهای، رفع مشکل مالیات برای کشاورزان در حوزه پسته، ایجاد کمیته اطلاع رسانی بین مرکز تحقیقات و کشاورزان، افزایش ضریب نفوذ بیمه، رفع تداخل اراضی ملی و مستثنیات کشاورزی، رفع موانع تولید و صادرات پسته و کشاورزی از جمله موانع مطرحشده بخش کشاورزی رفسنجان در این جلسه بود.
کمبود جهانی زعفران با کاهش تولید در ایران
نشریه فایننشال تایمز روز سهشنبه در گزارشی اعلام کرد که بازار جهانی زعفران بهدلیل کاهش برداشت امسال در ایران که بزرگترین تأمینکننده این محصول در جهان محسوب میشود، با کمبود مواجه است.
به گزارش تسنیم، نشریه فایننشال تایمز روز سهشنبه در گزارشی اعلام کرد که بازار جهانی زعفران بهدلیل کاهش برداشت امسال در ایران که بزرگترین تأمینکننده این محصول در جهان محسوب میشود، با کمبود مواجه است.
این نشریه بهنقل از تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی زعفران پیشبینی کرد که تولید امسال در ایران که بیش از 90 درصد زعفران جهان را تأمین میکند، کمتر از نصف سال 2022 باشد.
علی شریعتی مقدم، مدیرعامل شرکت نوین زعفران، در گفتگو با فایننشال تایمز گفت: انتظار میرود کل تولید از حدود 400 تن (سال گذشته) به حدود 170 تن رسیده باشد.
بر اساس این گزارش، تولیدکنندگان و بازرگانان کاهش برداشت این محصول را ناشی از تغییر الگوی آبوهوایی و کمبود آب میدانند.
بهگفته مجتبی پیام عسگری، رئیس بورس زعفران تربتجام، دمای بسیار پایین در زمستان سال گذشته و بهدنبال آن بهار و تابستان بسیار خشک و گرم تأثیر مخربی بر تولید این محصول در ایران داشت، این وضعیت با خشک شدن هزاران چاه در نظر گرفتهشده برای آبیاری مزارع کشت زعفران وخیمتر شد.
کارشناسان هشدار میدهند که ممکن است بهدلیل تغییرات آبوهوایی، وضعیت تولید این محصول از این نیز بدتر شود.
قیمت زعفران نسبت به سال گذشته دو برابر شده است و بهگفته تأمینکنندگان به 1400 دلار در هر کیلوگرم در بازار داخلی ایران و به 1800 دلار در خارج از این کشور رسیده است، این موضوع در زمان حاضر بر صادرات طلای سرخ تأثیر گذاشته است.
پیام عسگری گفت: بسیاری از فروشندگان چینی از این افزایش قیمت (در ایران) شوکه شدند و رفتند، آنها اگر برگردند باید قیمتهای بیشتری بپردازند، زیرا محصول بسیار کم است و انبارها خالی است.
چین بزرگترین خریدار خارجی زعفران ایران است و 45 درصد از کل صادرات را به خود اختصاص داده است. از دیگر خریداران عمده میتوان به کشورهای عربی، اسپانیا و ایتالیا اشاره کرد.
ارسال نظر