سازمان ملل درباره وضعیت افغانستان هشدار داد / تورم با حکومت طالبان افزایش پیدا خواهد کرد
رکنا: بر اساس تحلیل آژانس توسعه سازمان ملل متحد که امروز منتشر شده، اگر کاهش ۳۰ درصدی کمکهای بینالمللی به افغانستان ادامه یابد این سازمان پیشبینی میکند که اقتصاد افغانستان با افزایش تورم و کاهش نقدینگی مواجه شود.
به گزارش رکنا، امسال با ارزیابی شدید بحرانهای جهانی که بسیاری از کشورهای کمک کننده با آن درگیر هستند و به دلیل محدودیتهایی که دولت طالبان بر امدادگران زن اعمال کرده است، برنامه توسعه سازمان ملل، تأثیر کاهش ۳۰ درصدی کمکها به خاطر این عوامل در افغانستان را تجزیه و تحلیل کرده است.
این نهاد میگوید که با این میزان کاهش، تولید ناخالص داخلی در کل ۰/۴ درصد نزول خواهد داشت.
عبدالله الدرداری، رئیس برنامه توسعه سازمان ملل متحد در افغانستان گفت کاهش کمکها به این حجم «باعث کاهش ارزش ارز، انقباض مجدد در نقدینگی، بانکها و اعتبارات غیررسمی با مشکلات بیشتری خواهد شد... تورم افزایش مییابد و تقاضاهای داخلی کاهش خواهد یافت و این منجر به فقر بیشتر و رشد کمتر می شود.»
او گفت که «افغانستان به این ترتیب خود را درگیر مشکلات خواهد یافت».
به گفته این مقام برنامه توسعه سازمان ملل متحد، درآمد سرانه سالانه ممکن است در سال ۲۰۲۴ به ۳۰۶ دلار در این کشور کاهش یابد که نشاندهنده کاهش ۴۰ درصدی از سال ۲۰۲۰ است و این افغانستان را در میان فقیرترین کشورهای جهان قرار خواهد داد.
وی گفته است که برنامه کمکهای بشردوستانه افغانستان برای سال ۲۰۲۳ تنها ۵ درصد تمویل شده است و از ۴/۶ میلیارد دلار درخواست شده تنها ۲۵۱ میلیون دلار تعهد شده است.
بنابر تحلیل این نهاد، اگر کمکهای دریافتی در سال گذشته به ۳/۷ میلیارد دلار میرسید، اقتصاد افغانستان ۱/۳ درصد رشد میداشت.
UNDP اعلام کرده است که اقتصاد افغانستان نتوانسته است که با رشد بیش از ۲ درصدی جمعیت خود همگام شود.
این دلسردی جهانی پس از دستورات حکومت طالبان مبنی بر ممنوعیت کار و تحصیل برای زنان افغان و به دنبال آن اقدامات اخیر این گروه است که زنان را از حضور در دفاتر کاری شان در سازمان ملل محروم ساخته است و ترس از رویگردانی جوامع کمککننده به برنامههای انساندوستانه را افزایش داده است.
در پی اقدام اخیر طالبان، سازمان ملل متحد به کارمندان افغان خود گفته است که تا امر ثانی در سر کار خود حاضر نشوند و اکنون نیز افزوده است که در مورد تعلیق فعالیتهای خود و خروج از افغانستان به مرحله تصمیمگیری رسیده است.
در حالیکه گروه جی هفت، و نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان نیز در نشستهای جداگانه خواستار لغو سختگیریهای گروه طالبان در برابر زنان و دختران در این کشور شدهاند اما رهبر طالبان گفته است که به نفع دنیا و افغانستان است که آنها در امور این کشور مداخله نکنند.
هشدار سازمان ملل در مورد احتمال خروج از افغانستان
همزمان رئیس برنامه توسعه سازمان ملل تهدید کرده است در صورتی که سازمان ملل نتواند طالبان را متقاعد کند که کارکنان زن به کارشان برای این سازمان ادامه دهند، سازمان ملل آماده است تصمیمی به گفته او با «دلشکستگی» برای خروج از افغانستان در ماه می بگیرد.
آخیم اشتاینر، رئیس برنامه توسعه ملل متحد، به آسوشیتدپرس گفته است که مقامهای سازمان ملل در حال مذاکره با حکومت طالبان هستند به این امید که در مور منع کار زنان برای سازمان ملل، «استثناهایی» قائل شوند.
اشتاینر گفته است در وضعیت فعلی افغانستان، کل سازمان ملل «باید یک گام به عقب بردارد و توانایی خود را برای فعالیت در آنجا ارزیابی کند. اما بحث درباره اصول اساسی، حقوق بشر است.»
این مقام ارشد سازمان ملل گفته است: «فکر میکنم بجز دلشکستگی توصیف دیگری وجود ندارد. منظورم این است که اگر تصور کنم که خانواده سازمان ملل دیگر در افغانستان نباشند، تصوری از میلیونها دختر و پسر خردسال، پدر، مادری است که دیگر غذای کافی نخواهند داشت.»
ارسال نظر