اخبار مهم بورس امروز و یک هفته اخیر

شاخص بورس امروز سه شنبه 27 هزار واحد افت کرد

شاخص بورس در جریان معاملات امروز بازار سرمایه با افت ۲۷هزار واحدی روبرو شد. در جریان دادوستدهای امروز بازار سرمایه، بیش از 44میلیارد و 304میلیون سهم و حق تقدم به ارزشی بالغ بر 17هزار میلیارد تومان در بیش از 711هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با افت 27هزار و 541واحدی در ارتفاع 2 میلیون و 943هزار و 669واحد قرار گرفت.

بیشترین اثر منفی بر دماسنج بازار سهام در روز جاری به نام نمادهای معاملاتی فملی، فولاد و پارسان شد و در مقابل نمادهای نوری، وپاسار و حکشتی با رشد خود مانع افت بیشتر نماگر بازار سهام شدند.

بر اساس این گزارش، در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 8میلیارد و 770میلیون ورقه به ارزش 131هزار و 614میلیارد تومان در 276هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 135واحد افت کرد و در ارتفاع 25هزار و 444واحد قرار گرفت.

در این بازار هم امروز بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی مارون، زاگرس و نیشکر شد و در مقابل نمادهای معاملاتی آریان، کگهر و سامان بیشترین اثر مثبت را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند.

افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از 351نماد معاملاتی فعال در بورس، 25درصد معادل 88نماد معاملاتی مثبت و 75درصد معادل 263نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از 368نماد فعال در این بازار، 23درصد معادل 84نماد معاملاتی مثبت و 77درصد معادل 284نماد منفی بودند.

همچنین در پایان معاملات امروز، 13درصد معادل 44نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و 28درصد معادل 99نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم 9درصد معادل 33نماد با صف خرید و 38درصد معادل 140نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ضمن این که در پایان معاملات ارزش صف‌های خرید نیز هزار و 900میلیارد تومان در برابر 708میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند.

علاوه بر این هزار و 500میلیارد تومان پول حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد و صندوق‌های درآمد ثابت نیز با خروج  هزار و 200میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.

نخستین عرضه اولیه امسال کشف قیمت شد

عرضه‌های اولیه بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴، دیروز با عرضه اولیه ۱۲ درصد از سهام شرکت سرمایه‌گذاری پایا تدبیر پارسا در بازار دوم فرابورس ایران کلید خورد.

نخستین عرضه اولیه فرابورس در سال جدید، روز جاری به روش ترکیبی انجام شد و هر سهم «وپایا» در جریان این عرضه 1236 ریال قیمت خورد.

بر اساس اطلاعیه منتشرشده از سوی فرابورس، مقرر شد یک میلیارد و 560 میلیون سهم شرکت سرمایه‌گذاری پایا تدبیر پارسا در دو مرحله در بازار دوم عرضه شود.

مرحله اول شامل عرضه 520 میلیون سهم معادل 4 درصد از کل سهام این شرکت با حداکثر سهمیه شش میلیون و 500 هزار سهمی برای سرمایه‌گذاران واجد شرایط بود.

در این مرحله که به روش حراج بوده و امروز دوشنبه از ساعت 9:15 تا 11:15 به طول انجامید، 185 صندوق سرمایه‌گذاری سهامی، مختلط و درآمد ثابت مشارکت کردند.

در مرحله دوم نیز یک میلیارد و 40 میلیون سهم معادل 8 درصد از کل سهام شرکت وپایا به عموم سرمایه‌گذاران و با قیمت ثابت عرضه شد که حداکثر سهام قابل خریدار توسط هر شخص حقیقی و حقوقی 2000 سهم تعیین شده بود.

در نهایت یک میلیون و 212 هزار و 193 کد حقیقی و یک هزار و 112 کد حقوقی اقدام به خرید سهام وپایا با قیمت کشف‌‎شده 1236 ریالی کردند.

در این عرضه اولیه، شرکت کارگزاری فیروزه آسیا به عنوان مشاور عرضه، شرکت تامین سرمایه کاردان به عنوان متعهد خرید، صندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی توسعه فیروزه پویا به عنوان بازارگردان و شرکت سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی ایران به عنوان متعهد عرضه نقش‌آفرینی کردند.

گفتنی است تمامی خریداران سهام در مرحله دوم عرضه اولیه نماد معاملاتی «وپایا» به تعداد تخصیص داده شده در روز جاری، دارای اختیار فروش تبعی این سهام 30 درصد بالاتر از قیمت کشف‌شده و با سررسید اعمال یک ساله (26 فروردین‌ماه 1405) خواهند بود.

شاخص بورس امروز دوشنبه در یک قدمی 3 میلیون واحد

شاخص کل در حالی امروز بالای سقف های قبلی خودش قرار گرفته که بیش از ۵۰ درصد نمادهای بازار تا سقف های گذشته خودشان هنوز فاصله ی معنا داری دارند.

در طول معاملات امروز شاخص کل بازار سهام با  رشدی 60 هزار واحدی با عبور از سقف قبلی، به ارتفاع 2 میلیون 970 هزار واحد رسید تا به یک قدمی مرز شاخص 3 میلیون برسد.

نکته قابل توجه در خصوص رشد شاخص کل این است که، شاخص کل در حالی امروز بالای سقف های قبلی خودش قرار گرفته که بیش از 50 درصد نمادهای بازار تا سقف های گذشته خودشان هنوز فاصله ی معنا داری دارند

درخواست سهامداران برای کاهش حجم مبنای نمادها در بورس

سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای کاهش هیجانات بازار سرمایه و در جایگاه نهاد ناظر این بازار، از ابزارهای مختلفی از جمله دامنه نوسان و حجم مبنا برای کنترل اوضاع بازار سرمایه بهره می‌برد.

به عنوان مثال این سازمان از روز یکشنبه 14 مرداد در پی بروز هیجانات ناشی از برخی تحولات سیاسی و منطقه‌ای، برای کنترل این هیجانات و حفظ منافع سهامداران، دامنه نوسان قیمت سهام را به مثبت و منفی یک درصد کاهش داد. این در حالی است که با فروکش کردن این هیجانات، از روز 27 مرداد، دامنه نوسان نمادهای بورسی و فرابورسی به 2 درصد و از روز 17 شهریور به مثبت و منفی 3درصد تغییر کرده است.

از سوی دیگر حجم مبنا نیز که حداقل تعداد سهامی که باید در یک روز معاملاتی خرید و فروش شود تا قیمت پایانی آن سهم بتواند نوسان منفی یا مثبت داشته باشد، یکی دیگر از این بازارها است که هدف از تعیین آن، اطمینان سهامداران از نوسانات قیمت سهام است و همچنین لحاظ شدن حجم مبنا باعث می‌شود تا قیمت‌های کاذب در بازار ایجاد نشود.

به باور کارشناسان بازار سرمایه حالا که وضعیت کلی بورس به تعادل بازگشته است، تداوم اعمال محدودیت دامنه نوسان سهام شرکتها در بورس و فرابورس و نیز فرمول حجم مبنا، نقدشوندگی این بازار را تحت تاثیر قرار داده و خود به عاملی منفی برای بازار سرمایه تبدیل شده است.

ای در حالی است که در سال 1403 بازار بورس ایران به طور متوسط 23 درصد بازدهی داد، که در بین سهم‌های بورسی تعدادی از نمادهای معاملاتی، بازدهی‌های چند صد درصدی هم دادند و برخی از نمادها نیز به دلیل عملکرد ضعیف عملیاتی متحمل بازدهی منفی شدند.

اما برخی از نمادها هم بودند که با وجود شرایط خوب عملیاتی و حمایت قوی و متوالی حقوقی‌ها در عمده روزهای معاملاتی سال قبل، به دلیل بالا بودن حجم مبنا، رشد چندانی را تجربه نکردند.

بررسی و مقایسه شرکت ها نشان می‌دهد حجم مبنای سهم های متوسط و کوچک بازار به طرز عجیبی بالا تعیین شده است، به طوری که هر چه سهم ها کوچکتر می شوند، حجم مبنای آن ها نسبت به ارزش بازارشان افزایش می یابد! به عنوان مثال نماد معاملاتی کگهر با ارزش بازار حدود 106 همت 8,5 میلیون سهم حجم مبنا دارد. در حالی که ماد معاملاتی تجلی با ارزش بازار حدود 19 همت با حجم مبنای بیش از 34,4 میلیون سهمی مواجه است! ونوین هم نماد معاملاتی دیگری است که با ارزش بازار 26 همتی با حجم مبنای 41 میلیون سهمی رو به روست. از طرفی حجم مبنای نماد معاملاتی کچاد نیز 127 همتی هم 45 میلیون سهم تعیین شده است.

همچنین بررسی سایر نمادهای معاملاتی در بازار سرمایه نشان می‌دهد ارزش بازار نماد مارون بیش از 130 همت است، اما حجم مبنای آن حدود 600 هزار سهم است حال آن که نماد معاملاتی بوعلی با ارزش بازار 114 همت دو برابر «مارون» حجم مبنا دارد.

این مساله حتی در بین بزرگان بازار هم قابل مشاهده است. مثلا برای نماد معاملاتی فولاد حدود 600 همتی حجم مبنای 29 میلیونی در نظر گرفته شده اما ماد معاملاتی شستا با ارزش بازار 222 همتی با حجم مبنای 88 میلیون سهمی مواجه است.

بر این اساس باید گفت به طور کلی موضوع حجم مبنا در بورس و فرابورس همواره یکی از مسائل بحث برانگیز بوده و موافقان و مخالفان زیادی دارد؛ اما تجربه نشان داده که صندوق های سرمایه گذاری که فاقد حجم مبنا هستند همواره از اقبال سرمایه‌گذران برخوردار بوده اند.

حالا پس از اتفاقات مهمی که در عرصه سیاسی رخ داده و انتظار توافق هسته‌ای ایران، بازار سرمایه را به سمت و سوی خوبی هدایت کرده است و شاید بتوان گفت بهترین زمان برای اجرای این دستورالعمل و کاهش حجم مبنای برخی از شرکت‌های کوچک و متوسط باشد، طی روزهای اخیر برخی از فعالان بازار سرمایه نیز این موضوع را زیر ذره‌بین برده‌اند و بیش از هر زمان دیگری به آن توجه می‌کنند.

به نظر می رسد وقت آن رسیده  است با توجه به شرایط مناسب بازار سرمایه، اگر سازمان بورس و اوراق بهادار تصمیمی برای حذف حجم مبنا از بورس و فرابورس ندارد، این موضوع را به شکل منطقی ومنصفانه تری مدیریت کند؛ چرا که متناسب نبودن حجم مبنای شرکت ها با ارزش بازار آنها، مانع از رشد واقعی قیمتها می شود.

نخستین عرضه اولیه سال 1404

با عرضه اولیه ۱۲ درصد از سهام سرمایه گذاری پایا تدبیر پارسا به روش ترکیبی، از نخستین عضه اولیه سال ۱۴۰۴، امروز رونمایی می‌شود.

 12 درصد از سهام سرمایه گذاری پایا تدبیر پارسا عرضه اولیه و طی آن یک میلیارد و 560 میلیون سهم در دو مرحله با قیمت ارزش گذاری 1236 ریالی، امروز(دوشنبه) در بازار دوم معاملات فرابورس در زمان سفارش گیری عرضه اولیه می‌شود.

در مرحله اول 4 درصد با حداکثر سهمیه 6.5 میلیون سهمی به سرمایه گذاران واجد شرایط به روش حراج و در مرحله دوم، 8 درصد دیگر همان روز با حداکثر سهمیه 2000 سهمی به سهامداران حقیقی و حقوقی به روش قیمت ثابت کشف شده تعلق می گیرد.

همچنین ﺧﺮﯾﺪاران ﺳﻬﺎم در ﻣﺮﺣله دوم ﻋﺮﺿﻪ اوﻟﯿﻪ ﺑﻪ ﺗﻌﺪاد ﺗﺨﺼﯿﺺ داده ﺷﺪه در آن روز دارای اﺧﺘﯿﺎر ﻓﺮوش تبعی اﯾﻦ ﺳﻬﺎم با قیمت اعمال 30 درصد بالاتر از قیمت کشف شده روز عرضه اولیه در سررسید 26 فروردین سال 1405 ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﺑﻮد.

صعود 62 هزار واحدی شاخص کل بورس روز یکشنبه

در معاملات روز یک شنبه شاخص کل بورس حدود ۶۲ هزار واحد رشد کرد. در معاملات روز یکشنبه 24 فروردین ماه  شاخص کل بورس با رشد 62 هزار واحدی در پایان معاملات امروز به 2 میلیون و 908 هزار واحد رسید. ارزش معاملات نیز حدود  116570 میلیارد تومان بوده است.

همچنین در معاملات امروز صندوقهای طلا عمدتا در محدوده صف فروش معامله شدند.

زمان برداشتن محدودیت دامنه نوسان بورس رسیده است

به نظر می رسد با توجه به ایجاد ثبات سیاسی و کاهش ریسک های خارج از بازار، زمان آن رسیده است که سازمان بورس برای جلوگیری از ایجاد صف در بازار، دامنه نوسان را به حالت عادی بازگرداند.

بازار سهام با توجه به کاهش ریسک های خارج از بازار، وضعیت متفاوتی را تجربه می کند، به طوری که در پیشگشایش بازار 17 هزار میلیارد تومان در صف های خرید قرار داشتند.

محدودیت دامنه نوسان در بورس تهران به عنوان یک ابزار کنترل نوسانات، سال‌هاست اعمال می‌شود. اما با توجه به کاهش نقدشوندگی، تشکیل صف‌های خرید و فروش و اختلال در کشف قیمت، بحث‌هایی درباره حذف یا اصلاح این محدودیت مطرح شده است.

چرا اکنون زمان مناسبی برای بازنگری در دامنه نوسان است؟

در ماه های اخیر، محدودیت دامنه نوسان (±3٪) در بورس تهران با انتقاداتی مواجه شده است. گفتنی است محدودیت دامنه نوسان منجر به تشکیل صف‌های خرید و فروش طولانی و از طرفی کاهش نقد شوندگی بازار و طبیعتا ارزش معاملات پایین شده بود.

اما امروزه با توجه به کاهش تنش ها و براشته شدن برخی از ریسک های سیاسی، به نظر می رسد سازمان بورس می تواند در اولین فرصت محدودیت دامنه نوسان را لغو کند و دامنه نوسان به حالت قبل بازگرداند.  

لازم به ذکر است با کاهش نااطمینانی سیاسی،تمایل به سرمایه‌گذاری بلندمدت بیشتر می‌شود.  حذف دامنه نوسان می‌تواند نقدشوندگی را بهبود بخشد و از رکود معاملاتی جلوگیری کند.

رشد ۱۵ هزار واحدی بورس روز شنبه، روز مذاکرات ایران و آمریکا

شاخص بورس تهران امروز - شنبه ۲۳ فروردین- ۱۵ هزار واحد رشد کرد تا نیم‌نگاهی به مذاکرات مسقط داشته باشد. شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز شنبه ۲۳ فروردین ۱۵ هزار و ۲۲۸ واحد مثبت شد و به تراز ۲ میلیون و ۸۴۵ هزار واحد رسید. شاخص هم‌وزن ۷۹۴ واحد مثبت شد و وارد کانال ۸۱۹ هزار واحد شد.

برخی فعالان بازار سرمایه معتقدند رشد هر چند اندک امروز شاخص بورس تحت سایه خبرهای مربوط به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط بوده و نخستین واکنش‌های بورس به این مذاکرات از فردا رقم خواهد خورد.

امروز ارزش کل بورس تهران در کانال ۹ هزار همت باقی ماند؛ ارزش معاملات نیز امروز ۱۷۷ همت بود حدود ۵ همت نیز ارزش معاملات خُرد بود.

بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان خالص پول حقیقی ورودی به بورس های تهران و فرابورس در معاملات امروز بود ولی ۳۳ میلیارد تومان از صندوق‌های سهامی، ۸۱۴ ملیلیارد تومان از صندوق‌های درآمد ثابت و حدود ۵۰۰ میلیارد تومان از صندوق‌های طلا و سکه خارج شد.

بازدهی روزانه صندوق‌های طلا برای سومین روز متوالی منفی بود ولی بازدهی روزانه صندوق های درآمد ثابت امروز کمتر از مثبت یک درصد بود.

بازدهی سالانه صندوق‌های درآمد ثابت به لطف افزایش نرخ بازدهی اوراق بدهی در بازار سرمایه، از ۲۳ تا ۳۳ درصد متغیر است ولی در یک مورد به ۶۲ درصد رسیده است. اما متوسط بازدهی ماهانه صندوق‌های طلا و سکه منفی ۷ درصد و سالانه بین مثبت ۱۱۰ تا ۱۲۰ درصد است.

در معاملات امروز بازار سهام نیز گروه بانک‌ها در نبود نمادهای خودروسازی (خودرو و خساپا) همچنان اصلی‌ترین مقصد پول‌های خُرد و سرمایه‌گذاران حقیقی با ۳۶۷ میلیارد تومان است نمادهای وپاسار با ۱۱۸، حکشتی با ۱۱۴، وتجارت با ۸۱ و وبصادر با ۵۶.۵ میلیارد تومان بیشترین پول حقیقی را به خود دیدند ولی شستا با ۳۴، سیسکو با ۲۵ و فولاد با ۲۴ میلیارد تومان شاهد بیشترین میزان خروج پول حقیقی‌ها بودند.

شاخص فرابورس امروز ۱۸ واحد منفی شد. همچنان از دست‌یابی به کانال ۲۵ هزار واحد بازمانده است. ارزش بازارهای پایه، اول و دوم مجموعا در کانال ۱.۷ هزار همت باقی مانده است.

در بازار فیزیکی (نفت، گاز و حامل‌های انرژی) بورس انرژی امروز ۲۹ معامله به ارزش ۸۸ میلیارد تومان و در بازار برق ۹ معامله به ارزش ۵۴.۲ میلیارد تومان ثبت شد.

  • فیلم آواز عاشقانه و احساسی مرتضی پاشایی ! / ببینید در مهمانی خصوصی برای عشقش سوزناک خواند