9 تصمیم اضطراری شورای اقتصاد برای رفع ناترازی گاز در زمستان 1403

به گزارش رکنا، محمدرضا عارف صبح امروز (دوشنبه) در جلسه شورای اقتصاد با اشاره به تصویب دستورالعمل چارچوب برنامه های صرف جویی  در مصرف انرژی با مشارکت بخش خصوصی در جلسه شورای اقتصاد با تاکید بر رفع ناترازی های کشور در گاز و برق به ویژه تا پایان سال جاری خاطرنشان کرد: مردم باید نسبت به واقعیت های کشور آگاهی کامل یابند و اطلاع رسانی در خصوص لزوم همکاری آحاد جامعه در صرفه جویی مصرف انرژی حائز اهمیت اساسی است چراکه عدم النفع های بخش صنعت و تولید ناشی از ناترازی ها به ضرر و زیان کل اقتصاد کشور منجر می شود.

معاون اول رئیس جمهور همچنین با اشاره به تصویب تفاهم نامه نحوه تامین اعتبار طرح ضربتی افزایش ۲۵۰ هزار بشکه نفت در روز و قدردانی از هماهنگی و همدلی وزرا و دستگاه های مرتبط از جمله صندوق توسعه ملی در تامین مالی این طرح بزرگ نفتی کشور تاکید کرد: تنظیم و تصویب این تفاهم نامه در مدت زمان کوتاه و با توجه به شرایط کنونی اقتصاد کشور امری حیاتی و بسیار موثر در افزایش تولید ناخالص داخلی و کمک به اقتصاد کشور خواهد بود.

در این جلسه که روسای سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی، وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نفت، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعت، معدن و تجارت، نیرو و اقتصاد، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور،‌ سخنگوی دولت و مسئولان دستگاه های ذیربط حضور داشتند، «تفاهم نامه نحوه تامین اعتبار طرح ضربتی افزایش ۲۵۰ هزار بشکه  نفت در روز از محل منابع صندوق توسعه ملی به تصویب اعضای شورای اقتصاد رسید.

همچنین در ادامه این جلسه که به ریاست معاون اول رئیس جمهور برگزار شد، اصلاحات مورد نیاز وزارت نفت در خصوص «طرح توسعه میادین گازی مناطق مرکزی ایران» با هدف افزایش تولید گاز طبیعی به میزان حداقل ۱۰۰ میلیون متر مکعب و حداکثر ۱۴۰ میلیون متر مکعب در روز و افزایش تولید میعانات گازی به میزان ۱۰۰ هزار بشکه در روز به تصویب رسید.

همچنین درخواست وزارت نفت در خصوص سرمایه گذاری شرکت ملی گاز برای گاز رسانی در استان های سراسر کشور از محل منابع داخلی شرکت مذکور و همچنین « گاز رسانی به باقیمانده شهرها و روستاها» توسط شرکت ملی گاز با هدف گاز رسانی به ۴,۲ میلیون خانوار ایرانی در سقف سرمایه گذاری ۴.۷ میلیارد دلاری بررسی و مصوب شد.

بررسی دستورالعمل اقدامات و برنامه های صرفه جویی در مصارف انرژی با مشارکت بخش خصوصی از سوی دولت برای تنظیم ناترازی گاز در ماه های سرد سال جاری نیز از دیگر مصوبات این جلسه شورای اقتصاد بود.

دستورات 9 گانه شورای اقتصاد به شرح زیر است:

شورای اقتصاد در جلسه‌ مورخ 14/ 08/ 1403 گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور در خصوص راهکارهای اضطراری و کوتاه مدت برای کاهش ناترازی گاز طبیعی در ماه های سرد سال 1403 و رفع ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی را مورد بررسی و دستورالعمل به شرح زیر را مطرح کرد:

1- وزارت نفت با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است در اسرع وقت تعرفه های جدید گاز بخش خانگی را با برخورداری از آثار بازدارنده مشهود برای مصارف نامتعارف و غیرضرور طراحی و جهت تصویب به هیئت وزیران ارائه نماید.

2- وزارت نفت از طریق شرکت ملی گاز ایران مکلف است ظرف 15 روز دستورالعمل و قرارداد تیپ با موضوع توسعه شرکتهای کارور با هدف صرفه‌جویی در مصرف گاز را تهیه و ابلاغ نماید. ضروری است در این دستورالعمل سازوکارهای ارائه گواهی سپرده گاز با ویژگی قابلیت معامله در بورس یا واگذاری طی توافق دو جانبه و تضمین قراردادی عدم قطع در شرایط مدیریت مصرف، در ازای تحقق صرفه‌جویی در مصرف گاز با اعمال ضرایب تصحیح دمایی پیش بینی شود. شرکت ملی گاز موظف است تا یک ماه پس از ابلاغ دستورالعمل فوق نسبت به انعقاد قرارداد با شرکتهای کارور اقدام نماید.

3- صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است با همکاری وزارت نفت اقدامات لازم را برای فرهنگ سازی در زمینه کاهش مصرف گاز طبیعی در بخش های مختلف در ماه های سرد سال 1403 به انجام رساند.

4- دستگاه های اجرایی مکلف به تعیین دمای آسایش و محدوده زمانی مصرف برای تجهیزات گرمایشی در ساختمان ها و تاسیسات مربوطه در ماه های سرد سال می باشد.

5- ابلاغ کاهش ساعات کاری واحدهای تجاری بزرگ و تعطیلی و یا کاهش ساعت کاری واحدهای آموزشی و اداری در شرایط اوج مصرف براساس مصوبه کارگروه تامین پایدار سوخت زمستانی سال 1403 انجام می پذیرد.  

6- وزارتخانه های نیرو و صمت مکلف به رعایت سقف میزان سوخت معادل ماهانه تعیین شده برای واحدهای نیروگاهی و صنعتی براساس ابلاغیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی کشور می باشد. هرگونه تغییر در ارقام مذکور صرفا با تایید آن شورا صورت می گیرد.

7- استانداری های سراسر کشور با همکاری دادستان های مراکز استان همکاری لازم جهت تأمین سوخت مایع زمستانی نیروگاه ها و صنایع توسط وزارت نفت را به عمل آورند.

8- وزارت نفت مکلف است با همکاری گمرک جمهوری اسلامی ایران و سازمان ملی استاندارد نسبت به واردات نفت گاز اقدام کند.

9- وزارتخانه های نفت و امور خارجه مکلفند با بهره گیری کامل از ظرفیت های خود و برخورداری از دیپلماسی فعال، زمینه لازم را برای از سرگیری واردات گاز طبیعی از کشور ترکمنستان فراهم آورند.