آزادی اینترنت و بهبود رشد اقتصادی

داود صفایی *

پس از انتخاب دکتر پزشکیان به عنوان نهمین رییس‌جمهور کشور این پرسش مطرح شد که مهم‌ترین اقدامات ایشان در راستای افزایش سرمایه اجتماعی با عنایت بر مقدورات فنی و اقتصادی کدام تصمیم و اقدام عملی است؟

اگر‌چه استراتژی اصلی ایشان اقدام براساس نظر کارشناسی و علمی است و یکی از مهم‌ترین دلایل گرایش رای‌دهندگان نیز بر این امر استوار بود.

بهتر است جامعه را دعوت به صبر و شنیدن بحث‌ها و نظرات گوناگون و سپس اتخاذ تصمیم‌های کلان کنیم. در این یادداشت پیشنهاد آزادی اینترنت به عنوان یکی از اولویت‌های کلان اجتماعی و اقتصادی که تاثیر فوری و زود‌بازده بر بهبود فضای کسب‌ و‌ کار و رشد اقتصادی دارد، مطرح می‌شود زیرا زیر‌ساخت‌های فنی و اجرایی آن فراهم است و نیاز به سرمایه‌گذاری سنگین و زمان‌بر ندارد و آثار آن بسیار وسیع و برای جامعه ملموس است.

تحقیقات بسیاری در جوامع توسعه‌یافته و ثروتمند و جوامع در حال توسعه و حتی جوامع فقیر گواه تاثیر مستقیم و مثبت توسعه ارتباطات اینترنتی و بهبود فضای کسب‌ و‌کار و رشد اقتصادی است.طی سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری بزرگی در زیرساخت‌های فنی ارتباطات اینترنتی انجام شده است و با افزایش آزادی اینترنت و سرعت انتقال اطلاعات، می‌توان از مزایا و محاسن آن بهره‌مند شد.

شاید به درستی بتوان ادعا کرد در صورت اتخاذ این تصمیم مهم، جامعه به شکل‌های مختلف و در سطح وسیع در شهر و روستا، در بازار و اقتصاد در مدرسه و دانشگاه، در بهداشت و درمان در کشاورزی و صنعت و در ارائه خدمات اداری و اجتماعی، مردم با گشایش کار‌ها و بهبود خدمات روبه‌رو خواهند شد و نخستین تصمیم سودمند رییس‌جمهور کام جامعه ایران را شاد و امیدوار خواهد گردانید. با توسعه ارتباطات دیجیتال، پژوهشگران می‌توانند اثرات مثبت آن را در کاهش مصرف انرژی و گرمایش زمین، کاهش آلودگی‌های محیط‌زیست و ترمیم برخی بحران‌های اقتصادی با مشارکت مردم اندازه‌گیری و سنجش کنند.

نکته دیگری که در اهمیت گسترش اینترنت همگانی، ارزان و با سرعت مطلوب می‌توان ذکر کرد، تحقق یکی از شعار‌های اصلی آقای پزشکیان یعنی شنیدن صدای بی‌صدایان است. اینترنت علاوه بر اینکه صدای بی‌صدایان را به رییس‌جمهور محبوب می‌رساند، صدای آنان را به همه جامعه خواهد رساند و ظرفیت جامعه را برای بهبود و تحمل آزادی بیان و انتقاد بالا می‌برد. ذکر اثرات مثبت اینترنت البته به این معنا نیست که اینترنت دارای کج‌کارکردی و اثرات منفی نیست ولی به کمک خانواده و آموزش جامعه به ویژه در مدارس می‌توان در میان‌مدت شاهد بهبود کیفیت محتوای اینترنت بود.

* استادیار رشته ارتباطات

وبگردی