سد 70 ساله 8 روز از دست رفت! / علت قطعی یکباره 25 درصد آب شهر تهران در سال گذشته! + فیلم حادثه

به گزارش رکنا، پس از بارش‌ شدید باران در شامگاه پنجشنبه، 18 خرداد ماه سیل در جاده چالوس و مناطق شمالی استان تهران رخ داد و تأمین آب برخی از مناطق تهران با مشکل مواجه شد.

به دنبال یک باران سیل‌ آسای موضعی و مقطعی، میلیون‌ ها تُن سنگ و گل و لای از کوه‌ های مشرف به پایاب سد امیرکبیر (کرج) سرازیر شد و به یکباره 25 درصد آب شهر تهران که از این سد 70 ساله تامین می‌ شد، به مدت 8 روز از دست رفت.

در پی سیلابی که رخ داد مسیر انتقال آب از سد امیرکبیر به تأسیسات آبرسانی تهران در بستر رودخانه کرج مسدود شد و این اتفاق سبب بروز برخی مشکلات فنی از جمله افت ایجاد شده در مخازن به دلیل مصرف بالای مردم و همچنین کاهش ورودی‌ها در انتقال آب از سد کرج به تصفیه‌خانه‌های شهر تهران و افت و قطعی آب در غرب تهران شد.

بزرگی و شدت این حادثه را نمی‌ توان با کلمات بیان کرد، اما تصاویر شاید بتواند درک بهتری را از بحرانی که می‌ توانست موجب قطعی آب 4 میلیون نفر شهروند تهرانی در 25 تا 30 درصد از گستره پایتخت شود، فراهم کند.

خوشبختانه این حادثه بزرگ پس از 8 روز عملیات تیمی و ابتکاری و دلسوزانه، به اتکای وحدت فرماندهی و مدیریت رفع شد.

حادثه بزرگ به روایت مسئولان

«حادثه بزرگ»، این توصیف محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آبفای تهران از ماجرای بارش باران، جاری شدن سیلاب و رانش گسترده زمین و کوه در حوالی جاده چالوس و مسدودشدن مسیر انتقال آب از سد امیرکبیر به تأسیسات آبرسانی تهران در بستر رودخانه کرج است. در پی این حادثه، آنطور که وزارت نیرو در اطلاعیه‌ای اعلام کرد، بلافاصله گروه‌های عملیاتی به همراه تجهیزات و ماشین‌آلات در منطقه حاضر شدند و عملیات رفع انسداد مسیر باتلاقی رودخانه آغاز شد و با تلاش شبانه‌روزی و بسیج امکانات، مسیری از میان توده‌های عظیم سنگ به همراه گل و لای در بستر رودخانه ایجاد و آب در مسیر رودخانه جاری شد. افزون بر این اقدامات در این مدت بخش قابل توجهی از نیاز شبکه از طریق سامانه‌های دیگر آبرسانی تأمین شد تا از گسترش محدوده‌های افت فشار جلوگیری شود.

ریزش توده‌های سنگی در پایین‌دست سد امیرکبیر

محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آبفای تهران همان زمان بیان کرد: «دچار حادثه بی‌سابقه‌ای شدیم، کوه ریزش کرد و بر اثر بارندگی، مسیر جریان آب از سد کرج به سمت تهران که ۲۰درصد آب شهر تهران را تأمین می‌کند مسدود شد، طبعاً باید ۲۰درصد آب شهر قطع می‌شد، اما با اقداماتی که انجام شد تأثیرات آن به ۴ درصد شهر رسید. مدیریت کردیم تا در بعضی از نقاط کمبود فشار باشد و طبقات هم‌کف آب داشته باشند، ولی بعد از مدت سه روز این مسیر باز شده و اکنون آب کاملاً به سمت تصفیه‌خانه‌ها جریان دارد و عموماً دیگر قطعی آب به دلیل کمبود منابع آبی نداریم، البته در بعضی از نقاط به علت نوساناتی ممکن است مشکلاتی در تأمین آب نقاط موضعی و خانه‌های موردی وجود داشته باشد. راه استعلام این است که مشترکان با شماره۱۲۲ تماس بگیرند و همکاران ما موضوع را پیگیری کنند. قطعی آب ناشی از کمبود منابع آبی وجود ندارد، چراکه آب داریم، اما به دلیل اینکه شبکه را برای ۲۰درصد کمبود تجهیز کرده بودیم، ممکن است نوساناتی در برخی نقاط مقطعی باشد. اکنون جریان آب از سد امیرکبیر به سمت تصفیه‌خانه‌ها کاملاً در جریان است و آب با بالاترین کیفیت استاندارد ملی در اختیار شهروندان قرار می‌گیرد. این مسئله به دلیل ریزش سیل و ریزش توده‌های عظیم سنگی پایین‌دست سد امیرکبیر بوده و در مسیر جریان رودخانه رخ داده و تأسیسات سد امیرکبیر کوچک‌ترین آسیبی ندیده و اکنون این مسیر بازگشایی شده است. به دلیل محدودیت‌های ایجادشده از مردم پوزش می‌خواهیم و تقاضا داریم صرفه‌جویی و کمک کنند در مدت کوتاه‌تری بتوانیم سامانه را به وضعیت نرمال برگردانیم. آب شرب شبکه آبرسانی تهران از بالاترین استانداردهای ملی و جهانی بهره می‌برد و علاوه بر آزمایشگاه‌های تخصصی مرجع این شرکت، کیفیت آب شرب شهروندان به صورت مداوم و مستمر از طریق وزارت بهداشت پایش می‌شود.»

روایت استاندار از حادثه سد امیر کبیر

مجتبی عبداللهی، استاندار البرز که طی اقدامی به موقع تور رسانه‌ای برگزار کرد تا اصحاب رسانه از نزدیک شاهد حادثه باشند، همان زمان توضیح داد: «از تونل یک تا پنج و چند نقطه در محور انسداد و تخریب جدی و ریزش صورت گرفت. حجم ورود سیلاب به اندازه‌ای بود که برخی از نقاط جاده به ارتفاع بیش از پنج متر انباشت خاک و نخاله وجود داشت. سقوط سنگ‌های بسیار بزرگ بین تونل‌ها را پر کرده بود و بخش زیادی از آن نیز وارد تونل‌ها شد. در قسمت بالای تاج تونل به عمق حدود ۲۰۰متر خاک و گل انباشته شده بود و هیچ گونه دسترسی برای انتقال ماشین‌آلات عملیات تخلیه وجود نداشت.» به گفته استاندار البرز «اکنون تمام تیم‌های عمرانی و فنی در محور مستقر هستند و همزمان با پاکسازی، بررسی‌های لازم جهت بازسازی و بازگشایی مسیر نیز دنبال می‌شود. عملیات بسیار سخت و خطرناکی برای پاکسازی مسیر در جریان است و نیروها به صورت شبانه‌روزی و با تمام ظرفیت در حال فعالیت هستند. هیچ گونه جای نگرانی در ارتباط با تأسیسات سد وجود ندارد چراکه شن و ماسه دریچه‌های ورود آب را گرفته‌اند، در نتیجه عملیات پیچیده‌ای نیست و از مردم شریف استان به دلیل قطع شدن ناخواسته آب که پس از سیلاب و بسته شدن مسیر ورود آب اتفاق افتاده است، عذرخواهی می‌کنم.» وی افزود: «در این چند روز سعی شد با تانکر نسبت به تأمین آب در برخی محله‌ها اقدام شود ولی ممکن است کاستی‌هایی در این راستا باشد. تلاش‌ها همچنان ادامه دارد تا با ایمن‌سازی و بهسازی جاده چالوس شرایط برای تردد فراهم شود. عبداللهی در ادامه به جنگ رسانه‌ای دشمن اشاره کرد و افزود: «در این فضا با دروغ‌پردازی واقعیت تحریف می‌شود.»