در دو سال گذشته 6900 میلیارد تومان به تاسیسات گردشگری خسارت وارد شد/ سفر هوشمند راه حل گذر از بحران

به گزارش رکنا، صنعت گردشگری ایران در دو سال گذشته ورشکسته شد. بسیاری از فعالان این عرصه دچار بحران معیشت شدند . حتی مجبور به ترک شغل و تغییر حرفه شدند. بسیاری حتی مهاجرت کردند. افسردگی و فقر گریبان فعالان این عرصه را از راهنمایان توریست ها تا هتل داران و مالکان بوم گردی و مشاغل وابسته به گردشگری فرا گرفت. سید محمد کاظم خلدی نسب، مشاور معاون گردشگری و دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر، در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا در رابطه با برنامه های گردشگری برای نوروز 1401 که دو ماه تا آن باقی مانده است، گفت: مردم علاوه بر نوروز در تابستان و ایام تعطیلات هم به سفر می روند ما باید چهارچوب داشته باشیم تا در طول کل سال بتوانیم در زمینه گردشگری به مردم خدمت رسانی کنیم.

وی افزود: در آذر و اسفند 1398 با مسئله کرونا برخورد کردیم که این شوک بزرگی برای صنعت گردشگری شد. با ورود کرونا به کشور کلیه سفر ها لغو شد و نوروز 1399 ، هیچ سفری به جز سفر های ضروری انجام نشد. البته ما اعلام کردیم سفر عامل شیوع کرونا نیست و آن رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی است که م یتواند باعث شیوع ویروس کرونا شود.

خلدی نسب با بیان اینکه بعد از کرونا گردشگری در میان کسب و کارهای آسیب دیده قرار گرفت، گفت: در دوسال بالغ بر 6900 میلیارد تومان خسارت به تاسیسات گردشگری وارد شد. در همین راستا چندین تمهیداتی اندیشیده شد تا بتوان از آسیب ها جلوگیری کند. مثلا سفر هوشمند و سفر ایمن که بر طبق آن، تاسیسات گردشگری با ظرفیت 50 درصد، اسکان به مردم ارائه  شود.

اصلی ترین فعالیتی که انجام دادیم برگزاری ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر به منظور سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرای تسهیلات و تمهیداتی که از راهور تا امداد گرفته و ستاد تنظیم بازار در غالب یک دستورالعمل تهیه و ابلاغ کرده تا استان ها آن را اجرا کنند. همچنین تغییراتی در دولت جدید صورت گرفته و ما مکاتباتی داشتیم که افراد سریعا مشخص بشوند. 

وی افزود: با شیوع امیکرون شک جدید به گردشگری وارد شد، البته که بیش از 70 درصد مردم واکسینه شدن و تعداد فوتی های کرونا بسیار کاهش یافته است، ما با این رویکرد خوشبینانه جلو می رویم و همه چیز را فراهم می کنیم تا برای سفر مردم مشکلی نداشته باشند. اما خودمان را برای هر نوع پیشامد آماده می کنیم. مثلا نوروز 98 با بحران سیل مواجه شدیم و سعی کردیم برای مسافران نوروزی خدماتی ارائه کنیم.

وی گفت: بعد از کرونا گردشگری آسیب دید و در همین راستا بودجه ای در نظر گرفته شد تا تا اندازه ای ضرر را جبران کند، در همین راستا طبق مصوب ستاد کرونا، در غالب وام های کوتاه مدت به افراد شاغل در تاسیسات گردشکری وام تعلق گرفت. این وام ها اشتغال محور بوده و برای هر نفر در تاسیستات گردشگری، 16 میلیون تومان و برای راهنمایان تور، 12 میلیون تومان در نظر گرفته شد.  همچنین تسهیلاتی در قالب بنگاه محوری ایجاد کردیم. این وام با نرخ سود 12 درصد، به مدت دو سال و با یک تنفس 6 ماهه ارائه شد.

خلدی نسب در پاسخ به اینکه سوال که آیا این مبلغ می تواند جبران خسارت شود و افراد با این میزان پول می توانند شغلی برا یخود ایجاد کنند گفت: البته این مبلغ کم است و ما هم به دولت اعلام کردیم که به بودجه بیشتری نیاز است.

وی گفت: همچین ما بدهی های مالیاتی و بانکی به صورت اقساط در آوردیم و 23 درصد سهم کارفرمایی بیمه و تاسیسات گردشگری و همچنین حامل های انرژی مثل آب و برق و گاز را برا یمشاغل حوزه گردشگری قسط بندی کردیم و تا پایان اسفند 1399 برای پرداخت آن مهلت دادیم.

خلدی نسب در پایان بیان کرد: بر اساس پیش بینی سازمان جهانی گردشگری، بازیابی صنعت گردشگری ممکن است طولانی باشد و تا 2023 باز گردد. صنعت گردشگری احتمالا تا 2023 به روال قبل کرونا باز می گردد. بین همه دستگاه های کشوری و بخش های خصوصی، نظیر؛ پلیس راهور، هتل ها ستاد تنظیم بازار و سایر دستگاه ها مثل سازمان امور عشایری، هم گرایی و هم افزایی و همکاری وجود دارد تا مردم در ایام عید برای سفر مشکلای نداشته باشند و صنایع گردشگری نیز بتوانند در این مدت کار کنند.