بیش از 12 درصد خانوار های ایرانی زن سرپرست هستند/ جمع حقوق زوج ها هم به خط فقر نمی رسد

به گزارش رکنا؛ در مرکز آمار گفته می شود زن سرپرست خانوار کسی است که امر سرپرستی به او اطلاق می شود. سرپرست خانوار وظیفه و مسئولیت تامین معاش خانواده را دارد و با این تعریف سه میلیون و ۴۰۰ هزار زن سرپرست خانوار داریم. اما تعریف پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان این است که کسی که یارانه بگیر است یا همسر ندارد یا فوت شده یا طلاق گرفته یا ازدواج نکرده و از خانواده جدا شده است زن سرپرست خانوار است. بنابراین یک تفاوت آماری داریم و آمار پایگاه رفاه حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار نفر بالاتر از تعداد داده های مرکز آمار است.

بیش از 12 درصد خانوار های ایرانی زن سرپرست خانوار هستند

حداقل ۶۰ درصد زنان سرپرست خانوار در ایران در گروه سنی بالای ۵۰ سال قرار می گیرند. میانگین سنی زنان سرپرست خانوار تغییر کرده و به ۵۵ سال رسیده است.

محمدرضا محبوب فر، کارشناس و پژوهشگر حوزه آسیب شناسی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: قبل از اینکه شرایط اقتصادی و معیشتی کشور به مرحله کنونی برسد، (که من این شرایط را تحت عنوان ابر بحران اقتصادی در کشور نام می برم) گفته می شد اگر زنان همسر خودشان را به هر علتی از دست داده باشند و بدون شوهر باشند و این زنان صرفا نان آور و درآمد زا برای خانوار باشند از آنها تحت عنوان زنان سرپرست خانوار یاد  می شد. الان تفاوتی که نسبت به قبل به وجود آمده است، وضع کشور از لحاظ اقتصادی به نقطه ای رسیده که زنان سرپرست خانوار بسیار افزایش پیدا کرده اند و حالا بیش از 12 درصد خانوار های ایرانی زن سرپرست خانوار هستند.

سیستان و بلوچستان و استان های مرزی شرقی دارای بیشترین آمار زنان سرپرست خانوار زیر ۱۸ سال

وی افزود: از طرفی بحران های اجتماعی در این روز ها امروز به خانه های مردم رسیده و بسیاری از خانواده ها آسیب دیده اند. اخیرا شاهد پدیده جدید تری هستیم که مرد و زن هر دو باید سرپرست خانوار باشند تا درآمد آنها جبران خط فقر 12 میلیون تومانی در کشور باشد. الان نمی توان پذیرفت تنها مرد کار کند و زن در خانه بنشیند و خانه داری کند.

سیستان و بلوچستان و استان های مرزی شرقی دارای بیشترین آمار زنان سرپرست خانوار زیر ۱۸ سال است. میانگین کشوری زنان سرپرست خانوار در سنین ۱۸ تا ۳۵ سال، حدود ۱۱ درصد است که در سیستان و بلوچستان ۲۶.۳ درصد است. از هر دو خانوار زن سرپرست یک خانوار تحت پوشش نهادهایی حمایتی است. کمیته امداد بالاترین سهم را در حمایت از زنان سرپرست خانوار دارد و بیشترین حمایت همان پرداخت مستمری است و ۴۴ درصد خانوار زنان سرپرست مستمری دریافت میکنند.

از هر ده زن سرپرست خانوار معلول یک نفر بالای ۵۰ سال سن دارد

۷۸۱۸ نفر از زنان سرپرست خانوار دچار معلولیت هستند. از هر ده زن سرپرست خانوار معلول یک نفر بالای ۵۰ سال سن دارد. وضعیت سواد زنان سرپرست خانوار نیز نشان می دهد که نیمی از زنان سرپرست خانوار بی سواد هستند. یک سوم از زنان سرپرست خانوار باسواد نیز تحصیلات ابتدایی بودند. شکاف بزرگی میان نرخ باسوادی زنان سرپرست خانوار روستایی و شهری وجود دارد.

این کارشناس با بیان اینکه تورم در کشور زنان و خانم ها را مجبور به فعالیت های اقتصادی کرده است، گفت: حدود 60 درصد از زنان کشور یا ازدواج کرده و صاحب فرزند هستند و یا ازدواج کرده و بچه ندارند و یا ازدواج کردند و ازدواج ناموفقی بوده و شوهر ندارند و ناگزیر وارد بازار کار شدند. بخش اندکی از زنان جامعه در مشاغل و پست های دولتی مشغول اند یا حتی غیر دولتی. بیشتر این افراد در مشاغل غیر رسمی و کاذب و مشاغلی تحت عنوان خود اشتغالی و آزاد کار می کنند که باید از طرف دولت و نهاد های حمایتی کمک ویژه ای شود. این کمک ها لازم و ضروری است ، چون زن سرپرست خانوار نیاز به شغل و درآمد دارد و نبود آن آسیب های اجتماعی را به همراه خواهد داشت.