دکتر جلالی فخر در گفت و گو با رکنا مطرح کرد
مخالفان واکسن، خودخواه هستند / افزایش عوارض کرونا در آلودگی هوا + فیلم
رکنا: یک متخصص بیماری های داخلی با تاکید بر این که هم اکنون تمام جهان در مقطع مهمی از نظر شیوع کرونا قرار گرفته است، گفت: در شرایطی که جهان آرام آرام به دوران پساکرونا نزدیک می شود، ممکن است به دلیل سهل انگاری ها یا خوشبینی های بیش از حد مجددا پیک جدید کرونا در جهان شیوع پیدا کند. در این میان احتمال دارد بعد از سویه امیکرون بازهم شاهد شیوع سویه هایی در سطح جهان باشیم که در برابر واکسن ها مقاوم تر باشد یا اثر آنتی بادی های تولیدشده بر اثر تزریق واکسن های مختلف کرونا را کم کند. البته ما نباید براساس احتمالات پیش بینی نشده، تصمیم بگیریم، بلکه باید بر طبق واقعیت های موجود درباره کرونا عمل کنیم. عمده متخصصان بهداشتی سراسر جهان نیز تاکید دارند که بهترین تصمیم در شرایط موجود برای مقابله با کرونا، واکسیناسیون است.
به گزارش رکنا، تزریق عمومی واکسن کرونا مهمترین راهکار برای مقابله با همه گیری این ویروس محسوب می شود. با وجود این که در ماه های ابتدایی امسال شاهد روند کُند تزریق عمومی واکسن کرونا بودیم، اما چند ماهی است که با تامین مناسب واکسن کرونا، روند واکسیناسیون سرعت گرفته و عمده ایرانیان واکسن کرونا را دریافت کرده اند. در این میان اما هنوز هم حدود 15 درصد ایرانیان بالای 12 سال از تزریق واکسن کرونا پرهیز می کنند، در این شرایط دکتر مصطفی جلالی فخر، متخصص بیماری های داخلی در گفت و گو با رکنا معتقد است که مخالفان واکسن کرونا عمدتا استدلال های علمی ندارند و به جای این که نگران عوارض واقعی واکسن کرونا باشند، بیشتر به عوارض خیالی واکسن فکر می کنند.
از دل پیچه تا حالت تهوع؛ علایم گوارشی کرونا چگونه بیماران را درگیر می کند؟
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، نزدیک دو سال از آغاز همه گیری کرونا در جهان می گذرد و آن طور که آمارهای رسمی کشورها نشان می دهد تا کنون نزدیک 266 میلیون نفر در دنیا به کرونا مبتلا شده اند و همچنین بیش از 5 میلیون و 200 هزار نفر در سطح جهان بر اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست داده اند. در این میان اما با وجود این که مهمترین عوارض ابتلا به کرونا، مربوط به عوارضی است که ریه افراد را درگیر می کند، اما در دو سال گذشته بعضا مشاهده شده است که مبتلایان به کووید19 دچار عوارض حاد گوارشی ناشی از ابتلا به این بیماری نیز شده اند.
این نکته ای است که دکتر مصطفی جلالی فخر، متخصص بیماری های داخلی در گفت و گو با رکنا روی آن دست گذاشت و اظهار داشت: ویروس های خانواده کرونا اساسا به تغییر تنظیم های گوارشی بدن گرایش دارند و در گذشته هم که شاهد همه گیری محدود ویروس های این خانواده در برخی کشورها بودیم، بررسی ها نشان داد که برخی بیماران دچار تغییرات پایداری در سیستم گوارشی خود شده اند که حتی تا ده سال نیز به طول انجامیده است.
وی افزود: علایم گوارشی جزو علایم شایع ناشی از ابتلا به کرونا محسوب می شوند. البته این علایم معمولا خفیف هستند، اما عمدتا در بازه های زمانی زیادی روی بیماران اثر می گذارند. همچنین علایم گوارشی کمتر به علایم ریوی منجر می شوند، ولی بازهم الزامی ندارد که اگر یک فرد به عوارض گوارشی کرونا دچار شد، حتما دچار درگیری ریوی نشود.
این پزشک متخصص درباره مهمترین عوارض گوارشی کرونا توضیح داد: علایم گوارشی ناشی از ابتلا به کرونا عمدتا به شکل دل پیچه، حالت تهوع و دردهای شدید گوارشی بروز پیدا می کند که پیش از این، سابقه آن در بیمار وجود نداشته است. البته علایم گوارشی ناشی از ابتلا به کرونا معمولا بهبود پیدا می کنند، اما گاهی بیماران به صورت دوره ای دچار آن می شوند و گاهی برخی بیماران در ماه های بعد از ابتلا به کرونا نیز دچار این علایم می شوند، اما این مساله به معنای فعال بودن بیماری نیست.
وی در ادامه تاکید کرد: معمولا وقتی افراد به انواع شدیدتر کرونا مبتلا می شوند، علایم گوارشی آنها کمتر و علایم ریوی آنها بیشتر است. بنابراین بروز علایم گوارشی در یک بیمار مبتلا به کرونا معمولا نشانه ای از آن است که فرد دچار نوع خفیف بیماری کرونا شده است.
آیا آلودگی هوا احتمال ابتلای افراد به کرونا را بالا می برد؟
جلالی فخر درباره ارتباط تشدید آلودگی هوا در کلانشهرها و میزان ابتلا به کرونا توضیح داد: آلودگی هوا ظرفیت های تنفسی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث تحریک علایم آسماتیک و برونکواسپاسم در بدن افراد می شود و همه این موارد می تواند عوارض ناشی از ابتلا به کرونا را در بدن افرادی که به این بیماری دچار شده اند، افزایش دهد.
این متخصص بیماری های داخلی ادامه داد: با توجه به این که علایم ناشی از حساسیت های مربوط به آلودگی هوا و ابتلا به کرونا مشابه است، بنابراین تشدید آلودگی هوا در کلانشهرها می تواند تشخیص احتمال ابتلای افراد مختلف به کرونا را نیز دشوار کند. البته پزشکان در شرایط کنونی همیشه اصل را بر مبتلا بودن یک فرد به کرونا می گذارند، مگر این که خلاف آن ثابت شود.
بنابراین به گفته این پزشک متخصص، با وجود این که ممکن است یک فرد واقعا به دلیل حساسیت های ناشی آلودگی هوا دچار علایم شبیه کرونا شده باشد، اما پزشکان همیشه اصل را بر کرونا می گذارند و از افراد دارای علایم شبیه این بیماری تست می گیرند.
وی در ادامه تاکید کرد: هیچ رابطه مشخصی بین تشدید آلودگی هوا و افزایش احتمال شیوع کرونا در شهرهای مختلف وجود ندارد و چنین رابطه ای به اثبات نرسیده است.
چرا واکسن های کرونا کارآیی صد در صدی ندارند؟
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت، این است که در اغلب بیماری هایی که تا کنون واکسن های معتبری برای آن یافت شده است، شاهد کارآیی بالای 95 درصدی و حتی نزدیک به صد در صدی این واکسن ها هستیم. اما در واکسن های مختلف تولیدشده برای کرونا مشاهده می کنیم که اغلب کارآیی واکسن ها به شکل محسوسی پایین تر از این مقدار است و همین مساله منجر به آن شده که بسیاری از افرادی که واکسن زده اند، به کرونا مبتلا شوند.
جلالی فخر البته معتقد است این طور نیست که تمام واکسن های ساخته شده برای بیماری های دیگر غیر از کرونا، کارآیی صد در صدی داشته باشند و بخصوص واکسن هایی که علیه بیماری های ویروسی ساخته شده اند، کارآیی پایین تری از صد در صد دارند. همچنین باید توجه داشت که برخی ویروس ها از جمله کرونا جهشپذیرتر هستند که این مساله می تواند چالش های زیادی را برای واکسیناسیون ایجاد کنند.
همچنین به گفته این متخصص بیماری های داخلی، واکسن های ساخته شده برای بیماری های دیگر غیر از کرونا، بر اثر سال ها تحقیق و کار پژوهشی ساخته شده اند، اما شیوع کرونا یک پاندمی مرگبار است که واکسن سازان تلاش داشتند با بیشترین سرعت ممکن، واکسن های مختلف علیه این بیماری را تولید کنند.
ضمن این که از نظر این پزشک متخصص، هم اکنون تمام واکسن های موجود، صرفا مجوز مصرف «اضطراری» را از سازمان بهداشت جهانی یا نهادهای بهداشتی کشورهای مختلف دریافت کرده اند و به نظر می رسد ما حتما در آینده، شاهد تولید واکسن هایی باشیم که کارآیی بیشتری علیه کرونا دارند.
واکسیناسیون تا 84 درصد از بستری ناشی از کرونا جلوگیری می کند
جلالی فخر البته کارآیی واکسن های موجود علیه کرونا را نیز نسبتا مناسب توصیف کرد و گفت: آخرین مقالات بین المللی نشان می دهد که واکسیناسیون می تواند تا 84 درصد از بستری ناشی از کرونا جلوگیری کند. همچنین کاهش محسوس آمار مبتلایان به کرونا در کشورمان در هفته های اخیر و عدم شیوع پیک جدید این بیماری نیز عمدتا به دلیل گسترش واکسیناسیون عمومی است.
این متخصص بیماری های داخلی با اشاره به برخی عوارض تزریق واکسن کرونا گفت: اساسا هیچ دارویی در جهان بی عارضه نیست و حتی یک قرص استامینوفن ساده که به وفور در تمام خانه ها یافت می شود نیز می تواند عارضه ای در حد هپاتیت کشنده داشته باشد. اما هیچ کس به دلیل وجود این عارضه نادر، خودش را از مصرف این دارو منع نمی کند، چراکه تمام داروها ممکن است عوارض محدودی داشته باشند.
این پزشک متخصص ادامه داد: هیچ کس نمی تواند انکار کند که تزریق واکسن کرونا عوارض محدودی را در سطح جهان داشته است، ولی ما باید توجه داشته باشیم که منافع واکسیناسیون بسیار بیشتر از عوارض آن است. در واقع، منافع تزریق عمومی واکسن کرونا آن قدر زیاد است که ما بتوانیم عوارض اندک آن را نادیده بگیریم.
وی با انتقاد از برخی مخالفت ها با واکسیناسیون عمومی اظهار داشت: کسانی که در ماه های اخیر با واکسیناسیون مخالفت کرده اند، عمدتا استدلال های علمی نداشته اند. یعنی این افراد نگران عوارض واقعی واکسن کرونا نبوده اند و بیشتر به عوارض خیالی واکسن فکر می کنند. همان طور که چند ماه پیش شاهد این صحبت ها بوده ایم که برخی افراد می گفتند که تزریق واکسن کرونا می تواند تراشه هایی را وارد بدن انسان ها کند و صحبت هایی از این دست را بیان می کردند که هیچ گونه استدلال علمی نداشت.
مصونیت جمعی در برابر کرونا با واکسیناسیون عمومی به دست می آید
جلالی فخر در پاسخ به این سوال که با توجه به شیوع سویه های جدید کرونا در جهان، ایمنی جمعی علیه این ویروس با تزریق واکسن کرونا به چند درصد افراد جامعه حاصل می شود، توضیح داد: باید توجه داشت که ایمنی جمعی با مصونیت عمومی ناشی از واکسیناسیون متفاوت است. یعنی ایمنی جمعی به ایجاد مصونیت در افراد یک جامعه بر اثر ابتلای بخش زیادی از آنها به یک بیماری گفته می شود؛ به نحوی که هر چقدر افراد بیشتری از یک جامعه به یک بیماری مبتلا شوند و پادتن لازم علیه آن بیماری در بدن آنها تولید شده باشد، رفته رفته آن جامعه در برابر ابتلا به آن بیماری مصون می شود.
این متخصص بیماری های داخلی ادامه داد: با توجه به این که کرونا، ویروسی است که جهش پذیری بالایی دارد، موضوع ایمنی جمعی اساسا درباره کرونا مطرح نیست؛ چراکه ابتلا به کرونا مصونیت نمی آورد و بارها دیده ایم که برخی افرادی که یک بار به این بیماری مبتلا شده بودند، مجددا هم به کرونا دچار شده اند.
اما به گفته این پزشک متخصص، کرونا نوعی بیماری همه گیر است که می توان با واکسیناسیون عمومی، به مصونیت جمعی حاصل از تزریق گسترده واکسن در آن دست یافت. البته اکنون دانشمندان جهان به این نتیجه رسیده اند که تزریق دو دُز واکسن کرونا کافی نیست و حتما باید دُزهای یادآور این واکسن ها نیز تزریق شود، چون آنتی بادی های تولیدشده توسط واکسن های مختلف، در مدت زمان محدودی در بدن افراد باقی می ماند.
این متخصص بیماری های داخلی تاکید کرد: اطلاعات جهان پزشکی درباره کرونا و واکسن آن هنوز کامل نیست، چراکه کووید19 یک بیماری است که به تازگی به جهان پا گذاشته است و دانشمندان علم پزشکی در تلاش هستند تا با بیشترین سرعت ممکن این بیماری را بشناسند. بنابراین مشخص نیست که ما دقیقا در چه زمانی به ایمنی جمعی علیه این ویروس خواهیم رسید و در چنین شرایطی هنوز هم بهترین توصیه برای کاهش آمار کرونا در سطح جهان، رعایت کامل پروتکل های بهداشتی و واکسیناسیون عمومی علیه کرونا است.
وی با اشاره به کاهش محسوس آمارهای کرونایی کشور در هفته های اخیر گفت: هم اکنون نه تنها ایران، بلکه تمام جهان در مقطع مهمی از نظر شیوع کرونا قرار گرفته است، یعنی در شرایطی که جهان آرام آرام به دوران پساکرونا نزدیک می شود، ممکن است به دلیل سهل انگاری ها یا خوشبینی های بیش از حد مجددا پیک جدید کرونا در جهان شیوع پیدا کند؛ بخصوص که اخیرا با شیوع گونه ای از کرونا در سطح جهان مواجه هستیم که میزان سرایت پذیری آن از سویه های قبلی به شدت بیشتر است.
سویه امیکرون چندان نگران کننده نیست
جلالی فخر در همین راستا به شیوع سویه امیکرون کرونا در برخی کشورها اشاره کرد و گفت: با وجود این که سرایت پذیری کرونای آفریقایی از سویه های قبلی کرونا بیشتر است، اما این سویه هنوز هم چندان نگران کننده نیست؛ چراکه هنوز عوارض چندان جدی و کشندگی زیادی درباره این ویروس گزارش نشده است.
این متخصص بیماری های داخلی با تاکید بر این که با وجود شیوع سویه های جدید کرونا، ما همچنان باید واکسیناسیون عمومی را به شدت جدی بگیریم، گفت: ممکن است بعد از سویه امیکرون بازهم شاهد شیوع سویه هایی در سطح جهان باشیم که در برابر واکسن ها مقاوم تر باشد یا اثر آنتی بادی های تولیدشده بر اثر تزریق واکسن های مختلف کرونا را کم کند.
این پزشک متخصص ادامه داد: در مجموع احتمالات زیادی درباره آینده کرونا وجود دارد، ولی ما نمی توانیم براساس احتمالات پیش بینی نشده، تصمیم بگیریم، بلکه ما باید بر طبق واقعیت های موجود درباره کرونا عمل کنیم. عمده متخصصان بهداشتی سراسر جهان نیز تاکید دارند که بهترین تصمیم در شرایط موجود برای مقابله با کرونا، واکسیناسیون است.
این متخصص بیماری های داخلی تاکید کرد: در ماه های اخیر مشاهده شده است کشورهایی که توانسته اند پوشش واکسیناسیون خود را به سطح بالایی برسانند، تا حد زیادی از کرونا عاری شده اند و واکسیناسیون کرونا در ایران نیز تاثیر چشمگیری در کاهش آمار مبتلایان و جان باختگان این بیماری گذاشته است.
وی در پایان تصریح کرد: کرونا یک بیماری جدیدی است که ما هر وقت اطلاعات جدیدی درباره آن پیدا کنیم، باید تصمیم های جدیدتری هم درباره آن بگیریم، بنابراین با وجود این که در آینده ممکن است سویه های جدیدتری از این بیماری شیوع پیدا کند که در برابر واکسن های موجود مقاوم باشد، ولی ما بازهم باید واکسیناسیون عمومی را در شرایط کنونی جدی بگیریم؛ چراکه ممکن است چنین سویه هایی در دنیا ایجاد نشود و ما هیچ گاه نباید بر مبنای احتمالات پیش بینی نشده درباره کرونا تصمیم گیری کنیم.
ارسال نظر