5 هدیه فاجعه بار "ما" برای 10 سال بعد متولدین امروز / مسئولان توجهی به آینده بحرانی محیط زیست ندارند + صوت
حجم ویدیو: 51.76M | مدت زمان ویدیو: 00:07:03

محیط زیست / ایران در مرز بحران محیط زیست قرار دارد. هم اکنون آسیب های مختلفی در حوزه محیط زیست کشورمان را تهدید می کند. فرونشست زمین، مهاجرت آبی، خشکسالی و آلودگی هوا مهمترین آسب های محیط زیست هستند که ایران هم اکنون با آن مواجه است. بسیاری از کارشناسان محیط زیست پیش بینی می کنند که آسیب های زیست محیطی کشور در 10 سال آینده تشدید خواهند شد. بنابراین بدون شک کودکی که امروز یعنی در 8 مهر 1400 در ایران به دنیا می آید، هم سهم کمتری از منابع آبی، هوای پاک و جنگل ها خواهد داشت و هم بیش از ایرانیان امروز با خشکسالی، آلودگی هوا و فرونشست زمین دست و پنجه نرم خواهد کرد.

مهمترین بحران های زیست محیطی امروز ایران چیست؟

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، بر اساس مطالعه جدیدی که این هفته در مجله Science منتشر شده است، اگر روند فعلی گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی ادامه یابد، انتظار می رود کودک 6 ساله امروزی، در طول زندگی‌اش سه برابر بیشتر از پدربزرگ و مادربزرگ خود با بلایای آب و هوایی مواجه باشد.

در این میان اما بسیاری از کارشناسان زیست محیطی تاکید دارند با توجه به این که روند سازگاری با تبعات ناشی از تغییرات اقلیمی در ایران کُندتر از سایر کشورهاست و کمتر به لزوم برنامه ریزی براساس توسعه پایدار و اصول حفاظت از محیط زیست در کشورمان توجه می شود، بنابراین احتمالا تبعات ناشی از گرمایش جهانی و دیگر آسیب های زیست محیطی برای ایران بیشتر از سایر کشورها خواهد بود.

بر این اساس به نظر می رسد مواردی مثل فرونشست زمین، مهاجرت آبی، خشکسالی، آلودگی هوا و سوء تغذیه بر اثر از بین رفتن مواد غذایی کشور به دلیل کاهش میزان تولید و کیفیت محصولات غذایی تولیدشده در ایران، هدیه فاجعه بار ما برای یک دهه آینده متولدین امروز خواهد بود.

این نکته ای است که دکتر حسین آخانی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفت و گو با رکنا روی آن دست گذاشت و اظهار داشت: محیط زیست ایران همین حالا هم به مرز بحران رسیده و آسیب های زیست محیطی، بسیاری از مسائلی را که به طور مستقیم به زندگی مردم وابسته است، تهدید می کنند.

وی در این باره با اشاره به بحران کم آبی در کشور عنوان کرد: خشکسالی و سوء مدیریت منابع آبی منجر به بروز بحران آب در بسیاری از مناطق ایران شده است و هم اکنون شاهد آن هستیم که حتی در استان هایی مانند خوزستان هم که وضعیت آب آنها در گذشته مناسب بود، با کم آبی مواجه شده اند.

این پژوهشگر محیط زیست ادامه داد: آلودگی هوا نیز از جمله مشکلات زیست محیطی است که در حال حاضر در شرایط بحرانی قرار دارد و همین حالا هم ذرات معلق و گرد و غبار هر روز مهمان ناخوانده مردم تهران و بسیاری از دیگر شهرهای کوچک و بزرگ کشور می شوند.

آخانی گسترش آتش سوزی جنگل ها و مراتع در سال های اخیر را نیز از دیگر مصادیق بحرانی بودن شرایط زیست محیطی کشور دانست و گفت: متاسفانه شدت و تعدد وقوع حریق در جنگل های زاگرس، جنگل های هیرکانی و مراتع مختلف کشور به گونه ای شده است که حتی شاهد یک روز بدون آتش در عرصه های طبیعی کشور نیستیم.

فرونشست زمین؛ خطرناکترین بحران زیست محیطی آینده نزدیک

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با تاکید بر احتمال تشدید بحران های زیست محیطی در سال های آتی عنوان کرد: مهمترین بحران زیست محیطی که ایران همین حالا با آن دست و پنجه نرم می کند و تبعات آن در آینده ای نزدیک بسیار زیاد خواهد بود، بحران فرونشست زمین است که در حال حاضر اثرات آن در بسیاری از دشت های ایران مشخص شده است.

این پژوهشگر محیط زیست ادامه داد: فرونشست زمین به معنای اضمحلال واقعی زمین یعنی به پایان رسیدن منابع موجود در سفره های آبی زیرزمینی و از بین رفتن امنیت بر روی زمین است؛ در هر نقطه ای هم که با فرونشست مواجه شود، اهالی آن چاره ای ندارند جز این که به مناطق دیگر مهاجرت کنند.

اما در حالی مهاجرت های آبی و کوچ اجباری بر اثر فرونشست زمین در سال های آتی شدت خواهد گرفت که به گفته آخانی، همین حالا هم شهرهای ایران ظرفیت پذیرش جمعیت بیشتری ندارند و قطعا ما در سال های آتی با تشدید روند مهاجرت بر اثر آسیب های زیست محیطی مواجه خواهیم شد.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران بر اساس همین استدلال ها تاکید کرد: افق بسیار نگران کننده ای پیش روی آینده ایران قرار دارد و متاسفانه با وجود این مساله، بسیاری از مسئولان کشور متوجه شرایط حاد موجود نیستند و مسائل را صرفا از امروز به فردا موکول می کنند.

وی افزود: بدون شک با توجه این که ما هنوز خودمان را با تبعات ناشی از تغییرات اقلیمی سازگار نکرده ایم و سوء مدیریت منابع آبی نیز همچنان ادامه دارد، بنابراین قطعا در سال های آتی هرچه بیشتر با کمبود آب کشاورزی مواجه خواهیم شد و این مساله در کنار سایر آسیب های زیست محیطی می تواند منجر به بروز بحران سوء تغذیه برای تمام ایرانیان شود.

آخانی البته به این نکته هم اشاره کرد که همین امسال نیز آسیب های زیست محیطی مختلفی از جمله خشکسالی و سرمازدگی مزارع که همگی ناشی از تغییرات اقلیمی است، باعث شده است که محصولات کشاورزی گوناگونی در کشورمان خسارت ببینند.

گرانی میوه ناشی از آسیب های زیست محیطی است

این پژوهشگر محیط زیست در این باره به مساله گرانی میوه اشاره کرد و گفت: قطعا یکی از عوامل گرانی میوه که باعث شده است مصرف این محصول ضروری از سبد غذایی بسیاری از مردم کنار برود، آسیب های زیست محیطی مختلفی است که ایران دچار آن شده است.

آخانی در همین راستا تاکید کرد: در شرایط حاضر نه تنها قیمت میوه در ایران نسبت به سال های گذشته به شدت بالا رفته است، بلکه قیمت برخی اقلام میوه در ایران حدود سه برابر اروپا شده است؛ چراکه اکنون ما به وضعیتی رسیده ایم که مناطقی در کشورمان که نقطه قوت آب و هوا محسوب می شد هم رفته رفته با بحرانی جدی در حوزه کشاورزی مواجه می شود.

سوء تغذیه کودکان؛ ثمره بحران های زیست محیطی

عضو هیات علمی دانشگاه تهران ادامه داد: طبیعتا ما انتظار داریم که آسیب های زیست محیطی در سال های آتی تشدید شود و این مساله بدون شک می تواند به کمیاب تر شدن و در نتیجه گران تر شدن میوه در کشورمان دامن بزند و ممکن است کار به جایی برسد که بخش زیادی از خانواده های ایرانی حتی نتوانند یک هندوانه برای خود تهیه کنند.

وی در پایان تصریح کرد: تداوم کشاورزی ناپایدار در سال های آتی و بروز بحران های اقلیمی از جمله خشکسالی، سرمازدگی و کاهش منابع آب های زیرزمینی قطعا تبعات مخربی را بر کشاورزی و در نتیجه امنیت غذایی کشور وارد خواهد کرد و در چنین شرایطی، بدون شک شاهد سوء تغذیه بخش زیادی از کودکانی خواهیم بود که در وضعیت امروز متولد می شوند.

وبگردی