کارگران بخوانند ؛ چطور مالیات اضافی را پس بگیریم؟

به گزارش رکنا به نقل از ایلنا، سازمان امور مالیاتی اخیراً در بخشنامه‌ای از امکان استرداد مالیات اضافی اخذ شده از کارگران خبر داد؛ «آرمین خوشوقتی» کارشناس ارشد حقوق و روابط کار در ارتباط با این بخشنامه، توضیح داد: براساس آرای مکرر دیوان عدالت اداری، اینطور مقرر شد که مزایای رفاهی و انگیزشی مشمول مالیات بر حقوق نشوند؛ سازمان امور مالیاتی مدتهای مدید این الزام را اجرایی نکرد تا اینکه در چهاردهم بهمن، این سازمان بخشنامه‌ی جدیدی صادر کرد.

او افزود: خبر خوب اینکه در این بخشنامه تصریح شده این امکان وجود دارد که حقوق‌بگیران برای حقوق سال‌های گذشته به سازمان امور مالیاتی مکاتبه کنند و استرداد مالیات اضافی را درخواست کنند.

اما استرداد مالیات اضافی چگونه امکان‌پذیر است؛ این کارشناس حقوقی در پاسخ گفت: سوال اصلی این است که برای مطالبه مالیات اضافی چقدر زمان داریم؛ طبق قانون برای هر سال از تیرماه تا پایان اسفند سال مالی بعد می‌توان اقدام کرد؛ مثلاً برای مطالبه مرداد ۱۴۰۲، از تیر ۱۴۰۳ تا اسفند ۱۴۰۳ فرصت هست؛ اما در بخشنامه‌ی جدید سازمان امور مالیاتی، اینطور آمده اگر اضافه پرداخت مالیاتی به این دلیل باشد که حقوق‌بگیر از مقررات اطلاع نداشته یا سازمان امور مالیاتی به هر دلیلی مالیات اضافی گرفته یا کارفرما مالیات اضافه پرداخته، محدودیت زمانی برای استرداد وجود ندارد.

خوشوقتی ادامه داد: بنابراین کارگرانی که ظرف سال‌های قبل مالیات‌پردازی داشته‌اند، می‌توانند با مکاتبه با سازمان امور مالیاتی، مالیات گرفته شده بابت مزایای رفاهی و انگیزشی را پس بگیرند.

این کارشناس حقوقی با بیان اینکه «از سال ۱۳۷۸ دریافت مالیات از مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران ممنوع بوده است» تصریح کرد: لذا مالیات مزایای رفاهی و انگیزشی پرداخت شده از سال ۱۳۷۸ قابل استرداد است منتها یک نکته وجود دارد؛ مالیات هر سال به نرخ همان سال مسترد می‌شود. مثلاً ممکن است مالیات برخی سال‌های گذشته به هزار تومان هم نرسد و بسیار ناچیز باشد اما این مالیات در چهار پنج سال اخیر، مبلغ قابل توجهی شده و کارگران شاغل و بازنشسته می‌توانند برای استرداد آن اقدام کنند.

خوشوقتی در تعریف مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران گفت: در تشخیص  موراد مشمولِ عنوان کلیِ مزایای رفاهی و انگیزشی، هنوز هم اما و اگرهایی وجود دارد؛ اما پنج مورد شفاف و روشن از مزایای رفاهی و انگیزشی برای مشمولین قانون کار وجود دارد؛ به این پنج مورد در تبصره ۳ ماده ۳۶ قانون کار اشاره شده و عبارت هستند از کمک هزینه اقلام مصرفی خانوار یا همان بن خواربار، کمک هزینه مسکن، کمک هزینه عائله‌مندی، حق تاهل که از ابتدای سال ۱۴۰۳ اضافه شده و در نهایت پاداش افزایش تولید یا پاداش بهره‌وری که به تایید مراجع ذیصلاح یا همان وزارت کار رسیده باشد؛ رقم پاداش افزایش تولید تا ۳۰ درصد حقوق می‌تواند افزایش یابد و بنابراین مولفه‌ی بسیار مهمی‌ست.

وی با بیان اینکه «این پنج مولفه مزدی بدون هیچ شک و شبهه جزو مزایای رفاهی و انگیزشی مشمولان قانون کار هستند» ادامه داد: کمترین کار این است که کارگران مبالغ این پنج مولفه را از فیش‌های حقوقی سال‌های قبل خود استخراج کنند و برای استرداد مالیات دریافتی بابت آن‌ها اقدام نمایند.

«مراجعه فردی کارگران به سازمان امور مالیاتی سخت است؛ مدیریت آن نیز برای سازمان امور مالیاتی دشوار است»؛ خوشوقتی با بیان این مطلب افزود: بنابراین سازمان امور مالیاتی اعلام کرده که اگر کارگران هنوز در شرکت مذکور کار می‌کنند، کارفرما می‌تواند نسبت به درخواست استرداد مالیات اضافی اقدام کند منتها وقتی سازمان امور مالیاتی در سامانه خود نسبت به تهاتر مالیات فعلی حقوق بگیر با مالیات اضافی او اقدام می‌کند، ممکن است خودِ حقوق‌بگیر از این کار یا جزئیات آن مطلع نشود و این عدم شفافیت، موجب بروز اختلاف شود.

پذیرش استرداد مالیات اضافی از سوی سازمان امور مالیاتی آیا مشمول پرداخت خسارت هم می‌شود؛ پاسخ خیر است؛ این کارشناس حقوقی با تاکید بر اینکه قرار نیست سازمان امور مالیاتی بابت اخذ مالیات اضافی در طول سالیان دراز خسارت بپردازد؛ گفت: خسارت تنها در صورتی پرداخت می‌شود که سازمان امور مالیاتی ظرف سه ماه مالیات اضافی درخواستی را مسترد نکند.

  خوشوقتی در ارتباط با چگونگی پذیرش ماجرا توسط سازمان امور مالیاتی گفت: خبر بد اینکه متاسفانه سازمان امور مالیاتی در بودجه ۱۴۰۴ مزایای رفاهی و انگیزشی را مشمولِ مالیات کرده است؛ به عبارتی، در بند ز قانون بودجه سال آینده به صراحت اشاره شده که مزایای رفاهی و انگیزشی مشمول کسر مالیات هستند؛ البته این بند در قوانین بودجه سال‌های قبل هم بعضاً وجود داشته است. بنابراین این استرداد مالیات اضافی مربوط به قبل از سال ۱۴۰۴ است و سال بعد ظاهراً قرار است بازهم از مزایای رفاهی کارگران مالیات بگیرند.

وی با بیان اینکه «کارگران برای استرداد مالیات اضافی دو راه در پیش رو دارند» تصریح کرد: اگر هنوز قرارداد کاری کارگر با کارفرمای سابق استمرار دارد، می‌تواند از کارفرما بخواهد که برای استرداد مالیات اضافی مکاتبه کند و نیازی به شکایت و مراجعه نیست ولی گر کارگر دیگر در آن کارگاه مشغول به کار نیست، می‌تواند شخصاً با سازمان امور مالیاتی مکاتبه کند و درخواست استرداد نماید. 

وبگردی