کمبود جدی تخت بستری بیماران اعصاب و روان در کشور/ بازار دارویی این بیماران دچار ناپایداری و نقص است

 دکتر سید وحید شریعت-روانپزشک و هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی در گفت و گو با خبرنگار سلامت رکنا گفت: یکی از شایع ترین بیماری های اعصاب و روان در حال حاضر بیماری افسردگی و در مرتبه بعد اختلالات  اضطرابی یا فوبیاها هستند.

ورزش از راهکارهای کاهش افسردگی است

وی ادامه داد: برای درمان این بیماران علاوه بر درمان دارویی، درمان غیردارویی هم انجام می شود.درمان غیر دارویی برای افسردگی های با شدت پایین تر مدنظر قرار می گیرد  و در شدت متوسط و بالا، درمان دارویی گزینه اول درمان است. در بین درمان های غیر دارویی یکی از بهترین گزینه ها روان درمانی های شناختی و رفتاری است و دومین گزینه ورزش کردن کمک زیادی به درمان بیمار می کند.

فراگیری افسردگی در زنان دو برابر مردان است

شریعت فراگیری افسردگی را  در زنان را دو برابر مردان دانست و گفت : فراوانی افسردگی در کودک و نوجوان کمتر از بزرگسالان است.افسردگی در کودکان بسیار مرتبط با شرایط خانوادگی و محل زندگی آنها است.

او در ادامه برای جلوگیری از ابتلا به افسردگی گفت: برای جلوگیری از افسردگی، دو جنبه خیلی تاثیر دارد. یکی جنبه اجتماعی و ارتباطات فرد با گروه های مختلف و اینکه خود را عضوی از یک گروه بداند.فرد بتواند با دوستان یا خویشاوندانش ارتباط برقرار کند. جنبه مهم دیگر ورزش کردن است. هر چه فرد فعالیت ورزشی بیشتری داشته باشد کمتر دچار افسردگی می شود.

بازار دارویی برای بیماران اعصاب و روان در سال های اخیر بسیار ناپایدار است

وی با عنوان این مطلب که هزینه های درمانی در بخش خصوصی و غیر خصوصی کاملاً متفاوت است، افزود: به طور معمول هزینه های درمانی دارویی (دارو و ویزیت) به طور میانگین پایین تر از هزینه های روان درمانی است.در روش دارویی کاهش افسردگی و بیماری های اعصاب روان، داروهای ایرانی تا حد زیادی پاسخگوی نیاز بیماران هستند ولی بازار دارویی در سال های اخیر بسیار ناپایدار بوده و با کمبودهای مکرر دارویی روبرو بوده ایم.

روان درمانی نیازمند جلسات هفتگی است و پوشش بیمه ندارد جز در مراکز دولتی

تاکید داشت: روان درمانی به طور معمول نیاز به جلسات هفتگی دارد و پوشش بیمه هم ندارد جز در مراکز دولتی، که متاسفانه به علت محدودیت پذیرش بسیاری از افراد نمیتوانند از آن استفاده کنند.بنابراین هزینه های درمانی در این بیماری ها در بخش خصوصی بالاتر است.

امکانات بیمارستانی برای درمان بیماران اعصاب و روان کم است

او باابراز تاسف از اینکه امکانات بیمارستانی برای این بیماران بسیار کم است، گفت: تعداد تخت روانپزشکی که در حال حاضر برای بستری داریم بسیار کمتر از نیاز بیماران در سطح کشور است.این امر باعث ازدحام زیادی در بخش های روان‌پزشکی دولتی می شود و باعث  پر بودن تمامی تخت ها در طول سال می شود. در نتیجه درصد قابل توجهی از بیماران که نیاز به بستری دارند تخت خالی برایشان وجود نخواهد داشت و مشکلاتی برای بیماران و خانواده هایشان ایجاد می شود. وضعیت مطلوبی نیست.

روانپزشک کم نداریم، مشکل توزیع در سطح کشور داریم

شریعت در ادامه گفت: در حال حاضر حدود 3000متخصص روانپزشک در ایران داریم. با توجه به اینکه خیلی از افراد نیاز به روانپزشک دارند و مراجعه نمی کنند، کمبود متخصص نداریم. اما در توزیع متخصص در سطح کشور و همچنین سطح بندی خدمات قطعاً مشکل داریم. متاسفانه بعهضی از شهرهای کوچک دسترسی به متخصص روانپزشک و امکانات بیمارستانی ندارند.

دکتر سید وحید شریعت برای داشتن آینده ایی با سلامت روان گفت : ما باید در نظر بگیریم که تعیین کننده های اصلی سلامت روان مسائل پزشکی نیست، بلکه بیشتر مسائل اجتماعی را در برمیگیرد. بنابراین باید سیاست گذاری های درستی برای  وضعیت اجتماعی و اقتصادی و سیاسی و شغلی  مردم انجام شود. در این شرایط خود به خود مشکلات روانی کم تر میشود چرا که شرایط و زمینه های برانگیزه کننده از بین می روند. اما شرایط ناپایدار و پرتنش فعلی مسبب این شده است که بیماران فوج فوج تولید بشوند.

 

 

وبگردی