فرونشست تهران در وضعیت بحران / جای خالی دره های طبیعی برای انتقال آب های سطحی تهران

فرونشست زمین در تهران تبدیل به یک معضل بزرگ شده است. کارشناسان معتقدند برای حل فرونشست زمین باید بازنگری هایی در طراحی شهری شود. لازم به ذکر است مهمترین عامل فرونشست زمین کمبود آب های زیرمینی است. حمزه شکیب در گفت و گو با رکنا توضیحاتی در رابطه با وضعیت فرونشست زمین در تهران ارائه کرد که در ادامه آن را مطالعه می کنید.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، موسسه تحقیقاتی اینتل ‌لب که گروه بین ‌المللی مشاوره اطلاعاتی است، با انتشار چند تصویر ماهواره‌ ای، فرونشست زمین در اطراف تهران را "بمب ساعتی بی ‌صدا" توصیف کرد. این گزارش با اشاره به استخراج بیش از حد آب‌ های زیرزمینی، از تداوم 25 سانتی ‌متر فرونشست سالانه زمین در برخی از مناطق تهران خبر می‌دهد.

سال 97 نیز مجله علمی "نیچر" در گزارشی اعلام کرد که بخش‌ هایی از تهران سالانه 25 سانتی ‌متر نشست می ‌کند که یکی از بالاترین رقم‌ ها در جهان است. مطالعات مربوط به فرونشست زمین در تهران به سال 2003 باز می گردد و در سال ‌های اخیر برخی نهاد ها نیز درباره این پدیده هشدار داده‌ اند و ارقام بالاتری را نیز اعلام کرده‌ اند.

حمزه شکیب

این موضوع باعث شد تا با حمزه شکیب، عضو سابق شورای شهر تهران و کمیسیون عمران این شورا گفت و آسیب شناسی این موضوع را از وی جویا شدیم.

کانال های جمع آوری آب و طراحی شهر از عوامل عمده فرونشست زمین در تهران

حمزه شکیب در مورد وضعیت فرونشست های زمین در کلانشهر تهران به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: همانطور که واضح است، علت فرونشست ها کم شدن آب های سطحی و زیرزمینی است. به عبارتی علی رغم اینکه ما آب زیادی مخصوصاً از چاه ها در سطح شهر مصرف می کنیم، جایگزینی مثل باران برایشان بسیار اندک است. مهم تر از این ها شهر تهران به گونه ای طراحی شده است که جمع آوری آب های سطحی باعث عدم نفوذ آب در زمین می شود.

وی ادامه داد: معمولاً در مکان های طبیعی، آب باران به خاک نفوذ پیدا می کند، اما در شهر تهران با کانال جمع آوری آب های سطحی روبرو هستیم. این کانال های جمع آوری آب به گونه ای طراحی شده اند که آب ها را از سطح شهر منتقل کرده و مانع جذب آن در زمین می شوند.

لزوم بازطراحی در کانال جمع آوری آب های سطحی شهر و مقررات ساختمان سازی در تهران

عضو سابق شورای شهر تهران در توصیه به مدیریت شهری جدید تهران در راستای حل معضل فرونشست پایتخت ابراز داشت: در سال های گذشته در مناطق 9 و 10 تهران با فرونشست های موضعی مواجه شدیم که علل آن ها کم آبی و کمبود منابع آبی زیرزمینی بود. اکنون به مدیریت شهری تهران پیشنهاد می کنیم که برای مشکل فرونشست آب، برنامه ریزی جدی داشته باشند. لازم است تا در کانال های جمع آوری آب های سطحی شهر، بازطراحی صورت گیرد. علاوه بر این در رابطه با ساختمان سازی شهر نیز باید بازنگری شود و در مقررات ملی این بازنگری ها لحاظ شود. به انجام تکالیف مدیریت شهری در این زمینه امیدواریم، همچنین امید است تا با تغییراتی که در شورای شهر تهران ایجاد شده است، شهرداری ها و و کل مجموعه مدیریت شهری به این موضوع اهتمام داشته باشند.

حل معضل فرونشست زمین در تهران بر عهده مدیریت کلان شهر است نه مردم

حمزه شکیب در تشریح وظایف مردم برای حل معضل فرونشست زمین گفت: فرونشست زمین وابسته به مدیریت کلان است و ابزار حل آن در دست مسئولین است. در مورد فرونشست زمین باید گفت که در زمان های قدیم یکسری مسیرهای طبیعی گذر آب مثل دره ها وجود داشتند و در مجاورت آن ها نیز ساختمان سازی انجام نمی شد اما اکنون در هیچ نقطه شهر دره طبیعی مشاهده نمی شود که از شمال به جنوب کشیده شده باشد. همه این عوامل در واقع به گونه ای ایجاد شده است که آب های سطحی نمی توانند در زمین نفوذ پیدا کنند. بنابراین نقش مردم در این زمینه کمرنگ است و مسئولیت رسیدگی به آب های زیرزمینی و جلوگیری از فرونشست ها بر عهده مدیریت شهری و دولتی است.

وبگردی