جوانان بیکار بخوانند  / مشاغلی جذاب و پولساز در گوشی های موبایل که نمی دانید!

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا ، محمد مهدی باریده، مشاور و مربی راه اندازی و توسعه کسب و کار در رابطه با استقبال جوانان از کسب و کارهای استارتاپی در چند سال اخیر به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: با توجه به افزایش ضریب نفوذ اینترنت در 4 یا 5 سال اخیر در ایران و تغییر روند انجام کارها از روش های سنتی و قدیمی به روش های جدید، فرایند هایی که در حال رخ دادن هستند نیاز دارند که زیرساخت هایشان مبتنی بر فضای آی تی ((IT باشد. اکنون فرقی نمی کند در یک کارخانه بزرگ یا کسب و کاری خانگی فعالیت کنیم، اگر توانمندی استفاده از فضای مجازی را چه در جهت معرفی و چه در جهت توسعه اش نداشته باشیم طبیعتاً عقب می افتیم و درجا می زنیم. در حال حاضر با توجه به همه گیری موبایل و نفوذ اینترنت در کشور علاقه مندی به ایجاد کسب و کار در فضای مجازی افزایش یافته است که این موضوع به چند دلیل است، اول اینکه این حوزه هزینه بسیار کمی را نسبت به ایجاد یک فضای فیزیکی نیاز دارد، دوم همه گیری این فضا است، یعنی ما برای معرفی یک محصول می توانیم در پلتفرم های مختلف آن را معرفی کنیم، و در نهایت ارزان بودن این فضا نیز دلیل سوم علاقمندی به ایجاد کسب و کار در فضای مجازی است، به عبارت دیگر ما در فضای مجازی هزینه های تبلیغات و فضای فیزیکی را نداریم و با هزینه های کمتر می توانیم محصولات خودمان را معرفی کنیم. بنابراین با توجه به این پارامترها و با توجه به وضعیت اقتصادی کنونی که وضعیتی پرتطالم دارد، علاقمندی افراد به ایجاد کسب و کارهای نوپا زیاد شده است. اکنون هرکس سعی می کند ایده ای که دارد را تبدیل به کسب و کار کند، اگرچه کرونا نیز در این موضوع مزید بر علت شده و در واقع به رشد کسب و کارهای نوپا در فضای مجازی شدت داده است.

دولت به خوبی نتوانسته با کسب و کارهای نوپا خود را تطبیق دهد

باریده با اشاره به موضوع حمایت های دولتی از استارتاپ ها در کشورمان افزود: در جوامع توسعه یافته بحث حمایتگری یک مسئله است و مسئله قانون گذاری نیز مسئله ای دیگر به حساب می آید. دولت و زیر مجموعه های آن مصداق هایی رگولاتوری هستند و رگولاتور نقش تعیین کننده در نحوه فعالیت کسب و کارها دارد. اتفاقی که در ایران افتاده این است که چون کسب و کارهای نوپا جلو تر از رگولاتور یا قانون گذار حرکت کرده اند، دولت به خوبی نتوانسته تطبیق پذیری لازم را با این کسب و کارها داشته باشد و همیشه از آن ها عقب بوده است، در این خصوص مثال های متفاوتی را می شود ذکر کرد از جمله فیلتر پلتفرم ها، تعطیلی و پلمپ کسب و کارها و... . نیازمندی و درخواست کسب و کارهای نوپا واستارتاپ ها این است که دولت بتواند اطلاعات خود را در حوزه این کسب و کارها بالاتر ببرد و جلوی پای این کسب و کارها سنگ اندازی نکند، در اینجا بحث حمایتی یک موضوع است و بحث مانع شدن از فعالیت استارتاپ ها مسئله ای دیگر است. در جاهایی دولت باید بتواند از توانمندی این کسب و کارها استفاده کند، اگر مجموعه ای دولتی بخواهد باهوش عمل کند، باید زیرساخت هایش را طوری ایجاد کند که از استارتاپ ها هم بتواند بهره بگیرد، زیرا استارتاپ ها با هزینه ای کمتر و سرعتی بیشتر می توانند نتیجه ای مطلوب را برای این مجموعه ها ایجاد کنند.

در آموزش راه اندازی کسب و کارهای نوپا ضعیف عمل کرده ایم

هم بنیان گذار و مدیر توسعه کسب و کار پی پینگ در خصوص سواد و دانش افراد حاضر در حوزه کسب و کارهای نوپا گفت: در حوزه راه اندازی کسب و کارهای نوپا توجه به این نکته ضروری است که همیشه اشاره می کنیم که فلان شخص یا کسب و کار فردی موفق بوده است ولی در واقع فرایند صحیح راه اندازی کسب و کارها را تشریح نمی کنیم. اتفاقی که در ایران افتاده است این بوده که تکیه ما همواره بر حوزه های فعالیت یکسری کسب و کارهای موفق بوده و فقط به نتایج پایانی آن کسب و کارها را توجهمی کنیم، این در حالی است که به آموزه ها و حوزه های یادگیری این افراد و کسب و کارها چندان اشاره نمی کنیم، بنابراین در مجموع ما در بحث فرهنگ سازی آموزش ایجاد کسب و کارهای نوپا ضعیف عمل کردیم و این باعث شده که هزینه و انرژی زیادی از افراد گرفته شود. لازم به ذکر است که مجموعه های مختلفی از جمله شتاب دهنده ها و فضاهای کار اشتراکی و پارک های علم و فناوری تلاش می کنند فضای کسب و کاری را تقسیم و آموزش های لازم را به دیگران بدهند اما به نظر می رسد آموزش های کسب و کارهای نوپا باز هم خیلی ضعیف بوده است، در هر حال با توجه به شیوع بیماری کرونا و آزاد شدن دسترسی به اطلاعات، اکثر افرادی که توانمندی و پتانسیلی در این زمینه ها داشتند شروع به برگزاری دوره های آنلاین و انتقال تجربه هایشان کرده اند که از یکسال گذشته تا الان رشد بهتر و خروجی خوبی داشته اند.

لزوم کسب تجربه، قبل از راه اندازی یک کسب و کار جدید

محمدمهدی باریده در پایان گفت و گو و در توصیه به افرادی که می خواهند کسب و کاری تازه را راه اندازی کنند، خاطرنشان کرد: توصیه من به افرادی که مایل اند کسب و کاری تازه را راه اندازی کنند این است که قبل از راه اندازی یک کسب و کار، ابتدا تجربه ای در چند کسب و کار کسب کنند و با چند مدیر خوب کار کنند و بعد از اینکه اصطلاحاً چم و خم کار را در دست گرفتند، سپس در فضای مجازی و یا در فضای شخصی، کسب و کارشان را راه اندازی کنند.

خبرنگار : مهدی برازنده

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.