دولت در همسان سازی بی انصافی کرد / مستمری بگیران تامین اجتماعی خارج از فرمول دولت

حمید حاج اسماعیلی - فعال کارگری در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: سال‌هاست که بازنشستگان به دلیل تورمی که در اقتصاد ایران هست حقوق و قدرت خریدشان کاهش پیدا کرده است. اقتصاد ایران در شرایط طبیعی هم همیشه تورم متوسط 15 درصد را داشته است. طی سال های اخیر شرایط اقتصادی از حالت طبیعی خارج شده و تورم به شدت رشد کرده است. بخشی از آن ناشی از تحریمها است و بخشی هم ناشی از اجرای غلط هدفمندی یارانه‌ها که در نهایت دستمزدها و حقوق مستمری بگیران را تحت تاثیر قرار داده است.

این فعال کارگری در رابطه با طرح همسان سازی گفت: همسان سازی حقوق مستمری بگیران یکی از کارهای مهمی بود که سالها پیش باید اجرایی میشد و خوشبختانه امسال اجرایی شد. اما روند و ساختار حقوق مستمری بگیران باید بازنگری شود تا این افراد به مرور زمان قدرت خریدشان کاهش پیدا نکند. این ضعف همچنان در قانون وجود دارد و باید برای آن هم مراکز تحقیقی و پژوهشی و هم خود صندوق‌های بازنشستگی و در عین حال مجلس و دولت بتوانند کار اساسی انجام دهند.

تورم همسان سازی را از حالت طبیعی خارج کرد

وی افزود: مشکل اساسی که در این دوره اتفاق افتاد تورم افسارگسیخته‌ای است که اجرای همسان سازی را از حالت طبیعی خارج کرد. همسان سازی درواقع جبران کاهش قدرت خرید مستمری بگیران نسبت به شرایطی است که شاغلین دارند. اما متاسفانه این تورمی که طی یک سال گذشته در کشور شکل گرفته این روند طبیعی را برای تصمیم گیری و اجرا دچار مشکلات اساسی کرده است.

حاج اسماعیلی تاکید کرد: ما میگوییم دولت مسئول است و وقتی تورم، حقوق مستمری بگیران را تحت تاثیر قرار میدهد باید تورم را در حقوق مستمری بگیران جبران کند و اعتبارات لازم را در نظر بگیرد.

وی عنوان کرد: طرح همسان سازی ظرف چند ماه گذشته از صندوق تامین اجتماعی که یکی از صندوق‌های بازنشستگی در کشور است و نزدیک به سه و نیم میلیون نفر مستمری بگیر دارد شروع شد. متوسط افرادی که به هر حال در تناسب سازی و همسان سازی حقوق‌‌شان افزایش پیدا کرده است حدود 16 تا 17 درصد است. یعنی افرادی هستند که افزایش حقوق شان از پنجاه شصت هزار تومان شروع شده تا حدود نهصد هزار تومان و یک میلیون تومان.

بدهی میلیاردی دولت به صندوق تامین اجتماعی

حاج اسماعیلی گفت: آن چه که در صندوق تامین اجتماعی اجرا شد اعتبار خود را از بدهی که دولت به صندوق تامین اجتماعی داشت گرفت. بر اساس آمارهایی که اعلام میشود و خود سازمان تامین اجتماعی ادعا دارد برآورد میشود دولت بیش از 200 هزار میلیارد تومان به صندوق تامین اجتماعی بدهکار است. امسال دولت حدود 32 هزار میلیارد از این بدهی را به صندوق تامین اجتماعی پرداخت کرد و به صندوق گفت که حدود 14 هزار میلیارد آن را در خصوص همسان سازی مستمری بگیران تامین اجتماعی بگذارد.

وی افزود: نزدیک به سه و نیم میلیون نفر از صندوق تامین اجتماعی مستمری میگیرند و دولت حداکثر 14 هزار میلیارد تومان برای همسان سازی در نظر گرفته است و بیش از 75 درصد از مستمری بگیران سازمان تامین اجتماعی حداقل بگیر هستند که حقوق های زیر دو میلیون و ششصد میگیرند. در صندوق‌های لشکری و کشوری دولت حدود 10 هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته است. در صورتی که کل مستمری بگیران لشکری و کشوری یک میلیون و دویست هزار نفر هستند.

حاج اسماعیلی با اشاره به این که دولت در تخصیص منابع عدالت و انصاف را رعایت نکرده است، گفت: فرمولی که دولت برای صندوق کشوری و لشکری در طرح همسان سازی در نظر گرفته است این است که بازنشستگان تا حدود 90 درصد باید با همترازشان در پست هایی که هنوز بازنشسته نشدند و شاغل هستند مستمری دریافت کنند. چنین فرمولی را در سازمان تامین اجتماعی شاهد نیستیم و دولت به آن جا دیکته نکرده است.

الزام اعتبار بیشتر برای تامین اجتماعی

وی افزود: : افرادی که در صندوق تامین اجتماعی هستند نزدیک به سه برابر افراد مستمری بگیر در صندوق لشکری و کشوری هستند و باید اعتبار بیشتر برای تامین اجتماعی درنظر گرفته شود. برای کسانی که نزدیک به 35 سال سابقه کارداشتند در تامین اجتماعی بودند حداکثر به حقوق شان یک میلیون اضافه شده است. در صورتی که بعضا به حقوق افراد در کشوری و لشکری تا 8 میلیون اضافه شد.

این فعال کارگری گفت: دولت شکل میگیرد تا بتواند مشکلاتی را که در جامعه و اقتصاد کشور رخ میدهد به عناوین مختلف برای شهروندان، حقوق بگیران، کارگران و کارمندان و از جمله برای مستمری بگیران بتواند جبران کند. خود دولت در صندوق تامین اجتماعی هیچگونه سرمایه گزاری و هیچ تخصیص اعتباری نداده است. اعتباری هم که صورت گرفته از محل بدهی‌هایی است که دولت به صندوق‌های اجتماعی داشته است.

حاج اسماعیلی نگاه دولت به مستمری بگیران را یک سویه دانست و گفت: اولا دولت سرمایه گزاری لازم را برای این کار نکرده است. دوم این که تورمی را که به مستمری بگیران تحمیل شده جبران نکرده است. سوم این که رعایت انصاف و عدالت را در تخصیص اعتبار بین صندوق های کشوری و لشکری و تامین اجتماعی انجام نداده است. چهارمین موضوع هم این است که برای صندوق تامین اجتماعی مثل دو صندوق دیگر فرمولی در نظر نگرفته و آن را به صندوق تامین اجتماعی وابسته کرده تا تامین اجتماعی با یک فرمول داخلی با آن اعتبار محدود این کار را انجام دهد.

خبرنگار: کامیار فکور

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.