در گفتگو با دو وکیل دادگستری بررسی شد،
مردم نمی دانند چگونه باید اعتراض کنند/ قانون اساسی چه می گوید؟
رکنا: بررسی اصل 27 قانون اساسی مبنی از اینکه تشکیل اجتماعات و راه پیمایی ها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، طبق اصل 27 قانون اساسی تشکیل اجتماعات و راه پیمایی ها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است این در حالی است که بر اساس تبصره 2 ماده 6 احزاب، برگزاری راهپیمایی ها با اطلاع وزارت کشور بدون حمل سلاح در صورتی که به تشخیص کمیسیون ماده 10 احزاب مخل مبانی اسلام نباشد و همچنین تشکیل اجتماعات در میادین و پارک ها با اخذ مجوز وزارت کشور آزاد است.
اصل 27 مترقی است اما اجرا نمیشود
علی مجتهد زاده وکیل پایه یک دادگستری در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره تداخل های قانونی که وجود دارد گفت: در قانون مهم تر از همه چیز اراده مجری قانون است. حال یک اصل مترقی در قانون اساسی وجود دارد که حق اعتراض را برای همه به رسمیت شناخته است اما مشکل اینجاست که این قانون را اجرا نمیکنند.
وی ادامه داد: اصل 27 قانون اساسی اصلی متروک است و فکر نمیکنم کسی با استناد به این اصل به خیابان آمده باشد و بعد با مشکل روبرو نشود. وزارت کشور مکلف است که از این اصل تبعیت کند.
این وکیل پایه یک دادگستری با بیان اینکه این اصل کلی، عام است تصریح کرد: به موجب همین اصل باید این حق برای شهروندان در نظر گرفته شود اما میبینیم که قانونگذار این اصل را اعمال نمیکند و فقط در حمله به سفارتخانه ها آزاد است.
مجتهد زاده خاطرنشان کرد: اصل 27 صراحت دارد. اما تفسیرها از این قانون مثل اینکه چیز دیگری شده است و همه تفسیر ها و قرائت ها از این اصل غیر قانونی هستند چراکه قانون اساسی را مخدوش کردهاند.
او اضافه کرد: این روزها از هر تجمع کوچکی یک هزینه بزرگ درست میکنند از آن طرف هم برای یک عده آزادی بی حد و مرز قائل میشوند تا از دیوار سفارت بالا روند. قانونگذار گفت است که تجمع نباید مخل مبانی اسلام باشد بنابراین نمیتوانند با یک تجمع دانشجویی-مردمی برخورد شود.
مجتهدزاده با بیان اینکه بهترین اقدامی که میتواند صورت بگیرد، این است که اصل 27 قانون اساسی را بردارند افزود: بالاخره اگر ما قانون اساسی مترقی داریم و در آن تفتیش عقاید ممنوع است، مردم حق راهپیمایی دارند و مطبوعات ما حق آزادی بیان داشته و همچنین نمایندگان ما حق اظهار نظر در مسائل داخلی و خارجی را دارند. چرا هیچکدام از آنها اعمال نمیشود. بنابراین باید قانون اساسی تغییر کند چرا که اراده اجرای هیچکدام از اصول مترقی وجود ندارند.قانون اساسی عالی ترین قانون کشور است که جای تفسیر هم ندارد. از روزی که ما به یاد داریم هیچ تجمع انتقادی، قانونی نبوده است. فقط اگر بخواهید تقدیر یا تشییع انجام دهید امنیت دارید که آن نیز اخیرا ثابت شد به دلیل بی تدبیری در آن امنیت وجود ندارد.
وی در پایان اذعان کرد: وقتی قانون اساسی مصوب حاکمیت اجرا نمیشود یعنی به خود نظام بی حرمتی شده است.
اصلا اخلال چیست و مبانی اسلام کدام است ؟
در ادامه نعمت احمدی حقوقدان درباره ابعاد شروط اصل 27 مبنی بر اینکه تجمعات اگر مخل مبانی اسلام نباشد ایرادی ندارد چنین به خبرنگار رکنا گفت : مخل مبانی اسلام یک بخشی از این اصل است که تفسیر پذیر بوده و این اصل را بحث انگیز میکند. ما باید ببینیم که اصلا اخلال چیست و مبانی اسلام کدام است؟
این حقوقدان افزود: به دلیل تفسیر پذیر بودن این بخش شاهد سو استفاده هستیم. ممکن است در یک منطقه ای محل شیعه و سنی نشین وجود داشته باشد که اگر بنا به تجمع باشد به اختلاف میخورند یا در یک روز مذهبی راهپیمایی صورت بگیردو.... در کل این اصل خیلی تفسیر پذیر است.
او در پایان تاکید کرد: تاکنون یک تجمع را اجازه برگزاری نداده اند و هیچ زمانی نشده است که در پاسخ خود استدلال کنند که تجمع شما مخل مبانی اسلام است بلکه اصلا اجازه برگزاری نمیدهند. در 40 سال گذشته تنها یکبار خانه کارگر توانسته است که مجوز برگزاری از وزارت کشور بگیرد. خیلی ها هم نیاز به دریافت مجوز ندارند و مثلا از دیوار سفارت بالا میروند اما برای من و شما نیاز به مجوز وجود دارد و تا کنون هم مجوزی صادر نشده است.
ارسال نظر