محمد فلاطونی، روانپزشک:
سن بلوغ یک سال و نیم کاهش یافت/ آسیب بلوغ زودرس بر دختران بیشتر از پسران
رکنا: بلوغ زودرس کودکان یکی از معضل های جهان است که یک روانکاو در این باره میگوید که یک دختر بعد از بلوغ زودرس ممکن است دچار خودفرورفتگی شود و یک پسر دچار پرخاشگری شود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، یکی از معضل های دنیای امروز بلوغ زودرس کودکان است که شناسایی زود هنگام علایم و نشانه های آن میتواند از ایجاد پیامدهای ناگوار آن در خانواده و جامعه پیشگیری کند. بر اساس تحقیقات انجام شده در حال حاضر سن بلوغ حدود یک سال و نیم کاهش پیدا کرده است و هنوز علت دقیقی برای بروز بلوغ زودرس پیدا نشده است، اما به نظر میرسد نوعی تغییر همگانی در روند رشد نسل بشر در حال وقوع است.
بلوغ زودرس در پسرها حدود 50 درصد و در دخترها حدود 80 درصد موارد ناشناخته است. اما به طور کلی در گذشته بلوغ زودرس با علت نامعلوم برای دختران 8 سال «یا کمتر» و برای پسران 9 سال «یا کمتر» محسوب می شد اما اکنون سن آن در ایران کاهش یافته است. البته این مسئله تنها مربوط به ایران نیست و بنابر اظهارات بعضی از متخصصان، سن بلوغ در گذشته در کشورهای آمریکا و ژاپن حدود ۱۲ الی ۱۴ سال بود که در حال حاضر این رقم به سن دبستان کاهش پیدا کرده است.
میتوان رژیم غذایی نامناسب، استفاده از غذاهای فرآوری شده مانند کنسروها، چاقی، درمانهای هورمونی جهت افزایش قد، جهش ژنی، سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری، مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز، تماشای بیش از اندازه تلویزیون، استفاده بیش از حد کودکان از فضای مجازی و حضور کمرنگ پدر در خانواده را از عوامل بروز بلوغ زودرس در ایران و دیگر کشورهای جهان دانست.
حال در همین زمینه محمد فلاطونی، روانپزشک، به رکنا میگوید: یکی از مواردی که باعث میشود کودکان زودتر به بلوغ فکری برسند، شبکه های اجتماعی مثل تلگرام، اینستاگرام، توییتر و.. است. در کل درون بحث های هویتی که در جامعه شکل میگیرد ما میبینیم، شبکه های اجتماعی و بسیاری از برنامه های آموزشی باعث کاهش رشد فکری و زمان بلوغ فکری شده است.
وی ادامه داد: دلیل آن نیز این است که کودکان خیلی زودتر با مسائلی که نباید با آنها آشنا شوند ارتباط میگیرند. ما در روانکاوی معتقد هستیم که مراحل رشد از پایین به بالا و به ترتیب رخ میدهد. یعنی باید اصل اپیژنیک رعایت شود.
فلاطونی با بیان اینکه آگاهی پیش از موعد کودکان باعث میشود بچه ها زود تر از موعد به بلوغ برسند اظهار کرد: به عقیده والدین این نوع بلوغ از نظر افزایش فکری کودک خوب است اما از طرفی این مسئله نیز وجود دارد که بچه ها آن چیزی را که باید بدانند، نمیدانند و زود تر از موعد یاد میگیرند. همچنین ابزار های مقابله ای که دارند ضعیف بوده و هنوز کارآمد نشده است.
این متخصص روانکاوی تاکید کرد: آگاهی بخشی فیلم های شبکه خانگی و تغییر طرز تفکر بسیاری از والدین نسبت به گذشته بر روی کودکان تاثیر گذاشته است.
اثر بلوغ زودرس بر رفتار سنین بزرگسالی
وی در پاسخ به این سوال که بلوغ زودرس چه تاثیری برروی بزرگسالی کودکان میگذارد گفت: بدون شک تاثیر مثبتی نخواهد داشت و بچه ها در جایگاهی قرار میگیرند که برای آنها مناسب نیست.
فلاطونی گفت: کودکانی که زود مسائل جنسی را درک میکند ممکن است در بزرگسالی دچار سرخوردگی جنسی شوند. همچنین در مواردی اگر به مسائل آموزشی درست دسترسی نداشته باشند، ممکن است به پرخاشگری روی آورند.
این روانپزشک با بیان اینکه باید به تمام سوال هایی که برای بچه ها به وجود میآید پاسخ داده شود مطرح کرد: این مسئله انگیزه ای ایجاد میکند تا رابطه خانواده تحکیم شود و پدر و مادر به گونه ای بتوانند به عنوان والدین کنار کودکان قرار بگیرند.
او درباره این موضوع که کودکان میتوانند پاسخ سوال های خود را در فضای مجازی پیدا بکنند تشریح کرد: از آنجایی که فیلترینگ خاصی برای این موضوع نیست، ممکن است کودکان دچار اشتباه شوند و از جای غلطی به اطلاعات دسترسی پیدا بکنند. اگر بتوانیم کاری کنیم کودکان از این فضا به پاسخ درستی برسند مسلما خوب است که بچه ها بتوانند زود تر از موعد بعضی از اطلاعات را داشته باشند.
محمد فلاطونی درباره زود به بلوغ رسیدن دختران و پسران خاطرنشان کرد: کودکان در زمان کودکی به صورت گروهی بازی میکنند و این مسئله بعد از بلوغ تغییر میکند. حال یک دختر بعد از بلوغ زودرس ممکن است دچار خودفرورفتگی شود یا خود را در گروه های یکسان غیر همجنس پیدا بکند. یعنی به گروه های پسرانه برود و وارد یک فاز بزرگتر شود. پسر ها نیز ممکن است به دلیل نوع نگرش آنها نسبت به جامعه و نگرش جامعه نسبت به آنها پرخاشگری بیشتری را داشته باشند.
خبرنگار: علی چاهه
ارسال نظر