بدهی سنگین وزارت بهداشت به شرکت‌های دارویی

دکتر رسول دیناروند در همایش معاونین سازمان غذا و دارویی سراسر کشور با بیان اینکه سازمان غذا و دارو دستگاه اصلی نظارتی جمهوری اسلامی ایران در حوزه کنترل سلامت و ایمنی فرآورده‌های مصرفی مردم است، گفت: البته دستگاه‌های دیگری هم در این زمینه کمک می‌کنند، اما اساس نظارت در اختیار سازمان غذا و دارو است و ما وظایف مهمی را بر عهده داریم که در سلامت مردم تعیین‌ کننده‌اند.

وی افزود: علاوه بر این کارهای دیگری هم از سوی سازمان غذا و دارو انجام می‌شود که این وظایف شامل کنترل سلامت و ایمنی فرآورده‌های مصرفی، کنترل بازار Store دارو و تجهیزات پزشکی که شامل قیمت‌گذاری، تامین دسترسی، حمایت از تولید داخل، واردات و ... است و حمایت دارویی از بیماران خاص و صعب‌العلاج می‌شود.

رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به نحوه عملکرد سازمان غذا و دارو طی چهار سال گذشته،‌ گفت: در حوزه غذا اقداماتی انجام دادیم که اعتبار بین‌المللی یافتند؛ به طوریکه طی یک سال و نیم گذشته من حداقل در چهار همایش معتبر بین‌المللی در حوزه غذا، تغذیه و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر دعوت شدم تا تجربه جمهوری اسلامی در این حوزه را بیان کنم و این باعث افتخار است و نشان می‌دهد که این اقدامات در اخل کشور تاثیرگذار بوده و نتایجش توجه سازمان‌های بین‌المللی را جلب کرده است.

همراهی سازمان استاندارد با سازمان غذا و دارو

دیناروند ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه بیماری‌های غیرواگیر دستگاه نظارتی و تنظیم‌کننده ما توانست بحث‌هایی مانند کاهش شکر،‌ نمک، چربی و تلاش برای حذف اسیدچرب ترانس را پیش برد و ما اکنون این کارها را انجام داده‌ایم. خوشبختانه هر کجا که تصمیم گرفتیم، سازمان استاندارد هم خودش را با ما تطبیق داده است به عنوان مثال بحث اصلاح استانداردهای مربوط به نوشیدنی‌ها در صنعت و در سطح بازار اتفاق افتاده است. مثلا وقتی اعلام کردیم که شکر یک نوشابه برندی که در ایران هم تولید می‌شود باید از 14 گرم در 100 سی‌سی به 10 گرم برسد، این اتفاق افتاد و این یعنی کاهش 40 درصدی شکر در آن نوشابه پرمصرف. در عین حال میزان اسیدچرب ترانس را در همه روغن‌ها به جز یک یا دو مورد به زیر دو درصد رساندیم و حتی برخی از آنها به زیر یک درصد رسیدند؛ این در حالی است که 10 سال پیش میزان اسیدچرب ترانس در روغن‌ها 10 درصد بود. البته هدف نهایی‌مان این است که این میزان را به صفر برسانیم.

چراغ راهنمای تغذیه‌ای؛ مفید برای مردم و صنعت غذا

وی به موضوع راهنمای تغذیه‌ای اشاره کرد و گفت: صنایع غذایی ما توانست بحث نشانگر تغذیه‌ای را پیاده کند؛ این در حالی است که بسیاری از کشورهای بزرگ دنیا در این طرح شکست خورده‌اند؛ چرا که صنایع غذایی‌شان با آنها همکاری نکرده است. ما واقعا از صنایع غذایی تشکر می‌کنیم زیرا در برخی استان‌ها صنایع به طور صددرصد و در استان‌های ضعیف به میزان 80 درصد کار را انجام داده‌اند. البته ضعفی هم وجود دارد و آن این است که نتوانستیم اطلاع‌رسانی کاملی به مردم انجام دهیم.

رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه اجرای نشانگر تغذیه‌ای نه تنها برای سلامت مردم مفید است، بلکه برای خود صنعت هم نفع دارد، گفت: البته تاثیر این کار بلندمدت است. ما کارهای اساسی را برای سلامت مردم انجام می‌دهیم، حتی اگر اثرش را 10 سال دیگر ببینیم.

مروری بر بازار دارو طی 4 سال گذشته

دیناروند با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه دارو، گفت: ممکن است حافظه برخی کوتاه مدت باشد، اما مطمئنم که حافظه مردم اینطور نیست. ممکن است برخی فراموش کرده باشند که تا چند سال پیش مسئولان می‌گفتند ما دست قاچاقچی Smuggler را می‌بوسیم تا دارو وارد کشور کند. آنها فراموش کرده‌اند که تاجران حوزه‌های دیگر برای واردات دارو اقدام می‌کردند، اما مردم این مسائل را فراموش نکرده‌اند و می‌دانند که آن شرایط با چه تدابیری حل شد.

کاهش 500 میلیون دلاری واردات دارو

وی تاکید کرد: به هر حال بحران دسترسی مردم به دارو و هزینه‌های سنگین دارویی در چارچوب قانون Law حل شده است. باید توجه کرد که ما در سال 91 نزدیک به 1.2 میلیارد واردات دارو داشتیم. اوج بحران دارویی ما هم در همان سال بود به طوریکه 300 تا 400 قلم کمبود دارویی داشتیم. همچنین میزان واردات دارویی ما در سال 92، یک میلیارد و 360 میلیون دلار بوده است؛ این در حالی است که در سال 93 میزان واردات دارو به زیر یک میلیارد دلار و در سال 94 کمی بیشتر از این مقدار شده است یعنی ما توانستیم 500 میلیون دلار واردات دارو را کاهش دهیم. با این وجود دسترسی مردم به دارو هم آسیب ندید.

چرا سال 95 "سرم" وارد کشور شد؟

رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در سال 91 به دلیل وجود تحریم‌ها، مدیریت تنظیم بازار دارو ضعیف بود و بیشتر سیاست درمان دنبال می‌شد، ادامه داد: در حال حاضر دوستان ما در اداره دارو دقیقا می‌دانند که تا سه ماه آینده چه اتفاقی می‌افتد. برخی بر ما خرده می‌گیرند که چرا در سال 95 سروم وارد کشور کردید. باور کنید که اگر این کار را نمی‌کردیم، بحران دارویی سروم منجر به یک آبروریزی برای دولت می‌شد. ما در بهمن ماه سال گذشته پیش‌بینی امروز را داشتیم تا بحران دارویی وجود نداشته باشد. بنابراین تدابیر ما در جهت پیشگیری از کمبود دارو بوده است و این مدیریت منجر به آرامش در بازار دارویی شده است.

دیناروند با اشاره به حمایت‌های انجام شده از داروهای تولید داخل، گفت: سهم تولید داخل در بازار دارویی در حجم ریالی بالای 70 درصد افزایش یافته و از نظر عددی هم 97 درصد بازار دارویی را تولید داخل تشکیل می‌دهد. این صرفه‌جویی ناشی از حمایت از تولید داخل و مدیریت واردات و کاهش قیمت داروهای وارداتی است.

وی با بیان اینکه میانگین کاهش قیمت داروهای وارداتی به میزان 25 درصد بوده است، گفت: این آمارها فقط آمار محاسباتی ما نیست، بلکه در بانک مرکزی هم وجود دارد. باید توجه کرد که در سال 93 و 94 تورم در حوزه دارو زیر 10 درصد بوده است؛ این در حالی است که تورم عمومی کشور و تورم حوزه بهداشت و درمان بالاتر از این عدد بوده است.

رییس سازمان غذا و دارو تاکید کرد: این اقدامات دستاوردهای ارزشمندی است؛ ضمن اینکه توانسته رضایت‌مندی مردم را هم به دست آورد. طبق آمار رسمی میزان رضایت مردم از این حوزه که در سال 300 میلیون بار به داروخانه می‌روند و شش الی هفت میلیون بار بستری می‌شوند، جزء بالاترین آمار رضایت بوده است.

دیناروند همچنین اظهار کرد: ما ادعا نداریم که هیچ مشکلی در سیستم‌مان وجود ندارد. قطعا مشکلاتی هم داشته‌ایم اما در شرایط فعلی کشور قطعا همکاران‌مان در حوزه غذا و دارو و تجهیزات پزشکی عملکرد خوبی را داشته‌اند و باید از همه آنها تشکر کنم.

فرآیند تجهیزات پزشکی کشور، شفاف شد

وی با بیان اینکه در حوزه تجهیزات پزشکی نیز اقدامات ارزشمندی انجام شده است، گفت: ساماندهی این حوزه فرآیندها را تغییر داده و منجر به شفاف‌سازی شده است. به عنوان مثال برکات اجرای سامانه ملی تجهیزات پزشکی در آینده دیده می‌شود. همچنین کنترل قیمتی در حوزه تجهیزات پزشکی نیز انجام شده و به طور میانگین حداقل 35 درصد در این حوزه کاهش قیمت داشته‌ایم. از طرفی دسترسی مردم به خدمات بیشتر شده است.

رییس سازمان غذا و دارو ادامه داد: در بحث مکمل‌ها و فرآورده‌های سنتی و طبیعی نیز بخشی از سیاست‌مان کنترل بازار بوده است که بر این اساس میزان مجوزها و سهم بازار چندین برابر شده است. البته در این زمینه گاهی می‌شنوم که در برخی از سلامت‌کده‌ها فرآورده‌های غیرمجازی را وارد می‌کنند. این موضوع ورود معاونین غذا و دارو را می‌طلبد.

4 سال است که کمبود شیرخشک نداریم

دیناروند با اشاره به مساله کمبود شیر خشک در سال 92، گفت: در حال حاضر چهار سال است که دیگر مشکلی در این حوزه نداریم و از سال 93 به بعد شیر خشک یارانه‌ای تولید داخل کاهش قیمت هم داشته است و از همان سال به بعد حتی یک شیر خشک معمولی و غیردرمانی وارد کشور نشده است. در شیر خشک‌های متابولیک نیز طرحی را اجرا کردیم تا تجویز آن مدیریت شود.

وی افزود: در حوزه آزمایشگاه هم اقدامات خوبی انجام شده و در زمینه ساماندهی مجدد قطب‌ها، کنترل آلاینده‌ها و تقلبات اقدامات جدیدی انجام شده که برای چهار سال آینده نیز پروژه‌هایی برایش تعریف شده است تا بتوانیم تصمیمات‌مان را در کشور اعمال کنیم. باید بدانیم که سازمان بازرسی کل کشور در گزارشی که درباره برنج بود، اعلام کرد که فقط کنترل سازمان غذا و دارو را قبول دارد. علت این موضوع این است که ما به زیرساخت‌ها و نیروی انسانی توجه کردیم و می‌توانیم جلوی ده‌ها هزار تن برنج را بگیریم و به ما اعتماد وجود دارد. نمی‌دانید که در پشت صحنه بحث برنج چه بازی‌هایی می‌خواستند برایمان در بیاورند و چه اتهاماتی بزنند اما خوشبختانه با حمایت دولت و مجلس کاری از پیش نبردند.

یارانه‌ دارو را به بیمه‌ها منتقل کردیم

وی با بیان اینکه ما همچنین یارانه‌های دارویی را به بیمه‌ها منتقل کردیم، گفت: بر این اساس دیگر داروهای یارانه‌ای نداریم بلکه دارو با قیمت واقعی وارد بازار می‌شود و کنترل‌های بیمه‌ای روی آن وجود دارد. در عین حال اعتبار یارانه و مابه‌التفاوت نرخ ارز نسبت به ابتدای دولت 15 درصد کاهش یافته است؛ این در حالی است که نرخ ارز 30 درصد افزایش پیدا کرده است؛ اما همزمان با آن حمایت‌های ما نیز بیشتر شده است که علتش صرفه‌جویی‌هایی است که انجام داده‌ایم.

بدهی سنگین وزارت بهداشت به شرکت‌های دارویی

رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه امیدوارم این دستاوردها حفظ شوند و توسعه یابند، گفت: رییس‌جمهور هم دیروز اعلام کردند که از این اقدامات راضی هستند و درخواست‌شان این است که آقای دکتر هاشمی کار را ادامه دهد که امیدواریم این اتفاق بیفتد. البته چالش‌هایی مانند کسری اعتبارات و نقدینگی وجود دارد که باید برطرف شود. به عنوان مثال اکنون بدهی‌های سنگینی به شرکت‌ها داریم که می‌تواند زنجیره تامین را دچار مشکل کند و باید این موضوع هر چه سریعتر پیگیری و رفع شود چرا که در غیر این صورت نتایج مضری در پی خواهد داشت.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.