هشدار وزارت بهداشت درباره رشد سوءتغذیه در 5 استان محروم
رکنا: مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با هشدار نسبت به افزایش سوءتغذیه در استانهای محروم کشور، از کاهش تاثیر واکسیناسیون کرونا به دلیل تداوم ضعف سیستم ایمنی بدن اقشار آسیبپذیر و دچار سوءتغذیه ابراز نگرانی کرد.
به گزارش رکنا، زهرا عبداللهی، عامل اصلی گستردگی سوء تغذیه در مناطق محروم کشور را «افزایش ناامنی غذایی» دانست و تاکید کرد که همزمانی تداوم خشکسالی و شیوع کووید19 در کشور طی دو سال اخیر، اقشار آسیبپذیر را بیش از پیش تحت تاثیر قرار داد به این نحو که در این دو سال، نه تنها عدهای شغلشان را از دست دادند و عدهای هم برای حفظ همان شغل ناپایداری که داشتند، به حداقلهای مزدی و حتی کاهش درآمد رضایت دادند، قیمت مواد غذایی هم افزایش یافت و مجموع این اتفاقات باعث شد که سوءتغذیه در مناطق محروم و به خصوص در گروههای آسیبپذیر از جمله کودکان کمتر از 5 سال، مادران باردار و نوجوانان افزایش یافته و همچنین کمبود ریزمغذیها و از جمله کمبود آهن، روی، ویتامین آ هم تمام گروههای سنی در این استانهای کم برخوردار را تحت تاثیر قرار دهد.
به گفته عبداللهی، ساکنان 5 استان کشور بیش از سایر استانها درگیر سوءتغذیه هستند؛ استانهایی که هم نرخ بیکاری و فقر و محرومیت در آنها بالاتر از سایر استانهاست و هم، بیش از سایر استانها از تبعات خشکسالی در رنج هستند؛ سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی و خوزستان استانهایی هستند که به گفته عبداللهی، وضعیت بدتری به لحاظ امنیت غذایی دارند و در حالی که تداوم خشکسالی و نابسامانیهای اقتصادی میتواند تبعات ناامنی غذایی در این 5 استان را بیش از آنچه هماکنون هست دامن بزند، عبداللهی با ذکر مصداقهایی درباره افزایش سوءتغذیه در گروههای آسیبپذیر 5 استان مورد اشاره، به افزایش 5 درصدی شاخص سوءتغذیه در کودکان استان سیستان و بلوچستان اشاره میکند و ضمن تاکید بر اینکه این شاخص به دنبال شیوع کرونا و گرانی قیمت مواد غذایی طی دو سال اخیر، از 7 به 12 درصد رسیده میگوید که نرخ 12 درصدی سوءتغذیه در کودکان زیر 5 سال این استان، به شکل لاغری، کموزنی، کوتاه قدی نمود خواهد یافت. مصداق دیگری که مورد اشاره عبداللهی است، افزایش 3 درصدی شاخص سوءتغذیه در کودکان کمتر از 5 سال در استان خراسان جنوبی ظرف 4 سال گذشته است که به گفته وی، این شاخص از سال 1396 تا سال 1400 از 5 درصد به 8 درصد افزایش یافته است.
عبداللهی تاکید دارد که افزایش شیوع سوءتغذیه و کمبود ریزمغذیها در زمان فعلی که کشور همچنان درگیر کروناست از این جهت موجب نگرانی است چون سیستم ایمنی بدن فرد دارای سوءتغذیه، از کارایی خوبی برخوردار نیست و بنابراین، فرد دچار سوءتغذیه، بیشتر در معرض ابتلای کروناست علاوه بر آنکه در صورت ابتلا، کنترل و درمان بیماری در این فرد دشوارتر خواهد بود چون سیستم ایمنی ضعیف، قادر به مقاومت در مقابل ویروس نیست و بنابراین، پاسخ به واکسیناسیون در این افراد، مطلوب نیست.
کاهش دسترسی اقشار آسیبپذیر به پروتیین حیوانی و از جمله گوشت قرمز، گوشت سفید، تخممرغ، لبنیات و گروههای غذایی موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن به دلیل گرانی قیمتها، هشدار جدی این مسوول وزارت بهداشت است؛ هشداری که ضمن آن دولت را خطاب قرار میدهد که مهار گرانی و افزایش قیمت مواد غذایی؛ به خصوص گروههای تغذیهای مهم در هرم غذایی باید به فوریت کنترل شود یا حداقل برای این اقشار کم درآمد، اقلام غذایی حائز اهمیت در جدول تغذیهای، با نرخ یارانهای و ارزان توزیع شود.
هشدار عبداللهی در این زمان که حدود دو ماه از آغاز فعالیت وزیر بهداشت دولت سیزدهم میگذرد، از این جهت مهم است که وزیر بهداشت، در صحبتهای مکرر تاکید داشته که از این پس، پیشگیری در جایگاه ویژهای قرار خواهد گرفت. ایجاد امنیت غذایی یکی از تدابیر پیشگیرانه است که میتواند بار مالی سنگین بابت بیماریهای غیر واگیر که چالش اصلی امروز کشور است را کاهش داده و مدیریت کند. عبداللهی هم در این هشدارها تاکید میکند: « زمانی که افزایش ناامنی غذایی و دسترسی به مواد دارای ارزش تغذیهای کم میشود، مردم باید خودشان را با منابع ارزانتر انرژی مثل روغن، نان و برنج و مواد نشاستهای سیر کنند. این باعث افزایش چاقی، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی بیشتر میشود، کما اینکه این اتفاق هم افتاده و انتظار میرود شیوع بیماریهای غیرواگیر هم در شرایط فعلی گرانی اقلام غذایی و عدم دسترسی اقتصادی به غذاهای دارای ارزش غذایی بیشتر شود.»
ظرف دو سال گذشته، گرانی قیمتها، تورم مهارگسیخته، متوازن نبودن درآمد اقشار آسیبپذیر با هزینههای زندگی و بیکاری اجباری و تحمیلی که طی دو سال گذشته گریبان بسیاری از خانوادههای کمدرآمد را فشرد، یک نتیجه مستقیم دارد؛ ورودی پرجمعیتترین نهادهای حمایتی کشور؛ کمیته امداد و سازمان بهزیستی و همچنین، خیریههایی که حمایتهای معیشتی از نیازمندان را هم تقبل میکنند بیوقفه در حال افزایش است. دو ماه قبل، رییس کمیته امداد در گزارشی درباره رشد بیسابقه فقر در کشور ظرف دو دهه گذشته، اعلام کرد که در حال حاضر علاوه بر 2 میلیون و 300 هزار خانواری که تحت پوشش مستمری ماهانه این نهاد حمایتی هستند، 500 هزار خانوار هم در نوبت پیوستن به خانواده پرجمعیت «کمیته امداد » ایستادهاند.
هفتههای پایانی تابستان امسال، رییس سازمان بهزیستی کشور هم اعلام کرد که علاوه بر یک میلیون و 80 هزار خانواری که در حال حاضر تحت پوشش دریافت مستمری ماهانه این نهاد حمایتی هستند، 300 هزار خانوار هم در صف طویل پشتنوبتیها برای دریافت کمکهای مستمری ایستادهاند. ظرف هفتههای گذشته، تلاشهای «اعتماد» برای مصاحبه با مسوولان حوزه حمایت و معیشت کمیته امداد به نتیجهای نرسید و معاون این نهاد حمایتی، هر بار از گفتوگو با رسانه ها به بهانه شرکت در جلسه یا در اختیار نداشتن آمارهای لازم طفره رفت. به نظر میرسد مشکلات معیشتی اقشار آسیبپذیر در آن حد به بحران رسیده که حتی مسوولان این نهاد حمایتی هم جرات تشریح وضعیت را ندارند.
منبع: ایلنا
ارسال نظر