بقایی: حضور ما در سوریه اصولی و خروج ما هم مسئولانه بود/ پزشکیان و عراقچی در اجلاس D8 در مصر شرکت میکنند
رکنا سیاسی : سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه حضور ما در سوریه مبنایی و اصولی بود و خروج ما هم مسئولانه، گفت: ما در سوریه به دنبال کشورگشایی و سیطرهجویی و احیای امپراتوریهای گذشته نبودیم.
« اسماعیل بقائی » سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز( سهشنبه) و در یک نشست خبری، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفت: در این هفته اجلاس «دی-۸» در مصر برگزار میشود و رئیسجمهور و وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در این نشست شرکت میکنند.
دی-۸ یا هشت کشور اسلامی در حال توسعه شامل کشورهای ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه است.
بازگشایی سفارت ایران در سوریه نیازمند اطمینان از امنیت کارکنان و دیپلماتهااست
بقائی در این نشست در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه سفیر ایران در سوریه خبر از بازگشایی قریب الوقوع سفارت ایران در دمشق داده است و این سفارتخانه چه زمانی بازگشایی میشود، گفت: من ترجیح میدهم که از واژه قریبالوقوع استفاده نکنم. بازگشایی سفارت نیازمند مقدماتی است که مهمترین آن اطمینان از امنیت کارکنان و دیپلماتهای ایران در آنجاست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران گفت: این موضوع در دستور کار است و به مجرد اینکه شرایط لازم از جهت تامین امنیت و سیاسی فراهم شود، این کار را انجام میدهیم.
ترکیه روایت خود را از تحولات سوریه دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد روایتهای منتشر شده از مقامات برخی از کشورها در در مورد تحولات سوریه از جمله اظهارات وزیر خارجه ترکیه در این ارتباط و ادعای او مبنی بر هماهنگی با ایران و روسیه در ارتباط با این تحولات و کنارهگیری بشار اسد از قدرت گفت: خیلی طبیعی است که کشورها روایتهای خود را از تحولات داشته باشند.
وی با ارائه توضیحاتی در مورد رایزنیهای صورت گرفته در دوحه پیش از سقوط دمشق در نشست آستانه و نشست سه کشور آستانه و ۵ کشور عربی منطقه گفت: در این ۲ نشست بر ضرورت توقف درگیریها و گفتوگو بین معارضین و دولت سوریه با هدف جلوگیری از گسترش تروریسم و جلوگیری از ایجاد خلا در سوریه و نقض حاکمیت ارضی این کشور تاکید شد.
بقائی افزود: این نگرانیها، نگرانیهای مشترک بود و تلاش کشورهای شرکت کننده در دونشستی که در دوحه برگزار شد این بود که مانع بروز چنین وضعیتی در سوریه شوند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت: حضور ما در سوریه مبنائی و اصولی بود و خروج ما از سوریه هم مسوولانه بود. ما در سوریه به دنبال کشورگشایی، سلطه جویی و احیای امپراتوریهای گذشته نبودیم و آنچه که در سوریه برای ما مهم بود، کمک به تامین امنیت سوریه در مبارزه با تروریستم بود. آنچه که تا آخرین لحظه برای ما مهم بود، کمک به حفظ امنیت و تمامیت ارضی سوریه به عنوان یکی از کشورهای مهم منطقه بود، چراکه ما معتقدیم ناامنی در یک از کشورهای منطقه بر امنیت کل منطقه تاثیرگذار است.
اتحادیه اروپا در رفتار خود در غرب آسیا بازنگری کند
بقائی درباره اظهارنظر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه ایران و روسیه نباید در آینده سوریه نقش داشته باشند، گفت: این طنز جالبی است و فکر میکنم ایشان در زمان بیان این حرف، در حال مطالعه کتابهای تاریخی بوده است. دوران زمانی که یک قدرت خارجی بخواهد برای منطقه دیگری تعیین تکلیف کند، گذشته است.
وی در ادامه گفت: شاید خوب باشد که اتحادیه اروپا در وزن، جایگاه و رفتار خود در غرب آسیا بازنگری کند؛ اینکه چه عملکردی در شکلدهی به بسیاری از بحرانهای منطقه داشته است. یکی از موضوعات مورد بحث درباره مباحث مرتبط با سوریه، تعداد زیاد تروریستهای اروپایی بود که در ابتدای شکلگیری داعش به سمت سوریه سرازیر شده بودند. این کشورها حتی حاضر به تحویلگرفتن این تروریستها هم نبودند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به همدستی برخی کشورهای اروپایی با جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و بقیه کشورهای منطقه گفت: بهجای اینکه برای دیگران تعیینتکلیف کنند، در عملکرد خود تجدیدنظر کنند و تلاش کنند با رویکرد سازنده و مثبت در تقویت ثبات و امنیت در مناطق مختلف دنیا تلاش کنند.
روند گفتوگوهای ایران و اروپا ادامه مییابد
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در ارتباط زمان برگزاری دور جدید گفتگوهای ایران و اروپا گفت: زمان دقیق برگزاری دور جدید این گفتوگوها هنوز مشخص نشده است ولی این تفاهم شده است که این روند ادامه پیدا کند.
وی همچنین در مورد نامه سه کشور اروپایی به سازمان ملل و شورای امنیت در ارتباط با برنامه هستهای ایران و تهدید آنها به استفاده هرچه زودتر از مکانیزم ماشه گفت: این نامهنگاری موضوع جدیدی نیست و ما نیز پاسخ مستدل خود را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کردیم و و در بیانیهای که از طرف سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران منتشر شد، مواضع خود را بیان کردیم.
بقائی با بیان اینکه ما این روش را سازنده نمیدانیم، گفت: برنامه هستهای ایران صلحآمیز بوده و سالهاست که این موضوع اثبات شده است و و این نامهنگاریها تاثیری بر رویکرد ایران در ارتباط با برنامه صلح آمیز هستهاش ندارد.
او تاکید کرد: رویکرد سیاست زده و تلاش برای فشار به ایران تاثیری ندارد و از لحاظ حقوقی هم مبنایی ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات ایران و ژاپن در تهران و احتمال میانجیگری این کشور در مذاکرات لغو تحریمها گفت: ما با همه طرفهای برجام در ارتباط هستیم و در گفتوگو با طرفهای اروپایی احتیاجی به میانجیگری نیست.
هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته است
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا ایران با دولت موقت سوریه ارتباط و تعاملی دارد گفت: در معنای متعارف هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته است و سوریه در حال گذار است. در حال حاضر بخشهای مختلفی در سوریه فعال هستند و ما منتظر هستیم که مرحله گذر طی شود و امیدواریم که این دوران، دورانی مسالمتآمیز با حفظ امنیت شهروندان سوریه و یکپارچگی و تمامیت ارضی سوریه باشد و و حاصل آن شکلگیری یک دولت فراگیر در این کشور باشد.
وی خطاب به خبرنگار پرسشکننده گفت: انشالله در زمان مقرر در این ارتباط تصمیم میگیریم.
موضعی از دولت آتی آمریکا نشنیدهایم
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در مورد اظهارات «وندی شرمن» مقام سابق وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ترامپ به دنبال مذاکره جامع با ایران است، گفت: ما چیزی از دولت آتی آمریکا نشنیدهایم و این یک چیز طبیعی است، چراکه آنها هنوز مستقر نشدهاند.
بقائی ادامه داد: ترجیح میدهیم در مورد گمانزنیهایی که از سوی مقامات سابق آمریکا و یا رسانهها در مورد رویکرد آینده مطرح میشود، واکنشی نداشته باشیم. به موقع و مشخصا زمانی که نسبت به گزینهها و موارد مطرح اطمینان حاصل کنیم، در مورد آنها تصمیم میگیریم.
قرار نیست نیروهای نظامی کشورهای دیگر جایگزین ارتش یک کشور دیگر شوند
سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره ادعای مقامهای غربی مبنی بر اینکه تضعیف ایران و روسیه دلیل سقوط دولت سوریه است، گفت: این هم از آن روایتهایی است که طرفهایی که از هیچ فرصتی برای بیان مواضع و روایتهای القاکننده ضعف راجع به ایران استفاده میکنند، بهکار بردهاند.
بقایی گفت: موضوعی که مشخص است و ما صراحتا هم گفتهایم، این است که حضور ما در سوریه برای دفاع یا حمایت از یک شخص، گروه یا حزب خاصی نبود، بلکه یک حضور مبنایی برای کمک به استقرار صلح و ثبات، مشخصا برای مقابله با تروریسم و داعش بود که نه تنها ثبات و امنیت سوریه، بلکه ثبات و امنیت کل منطقه را هدف قرار داده بود. حامیان داعش هم مشخص بودند و کماکان از این خلأ ایجاد شده در حال سوءاستفاده برای استمرار حرکتهای ثباتزدا در منطقه هستند.
بقائی تصریح کرد: یک نمونه آن، حضور آمریکاست. این سوال باید پرسیده شود که حضور آمریکا در سوریه بر اساس کدام مبنای قانونی بوده است؟ آیا بنا به درخواست شورای امنیت بوده؟ آیا به درخواست دولت سوریه بوده است؟ و در این مدت چه عملکردی داشتهاند؟
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد: این موضوع روشنی است که هر کشوری برای دفاع از خود، باید متکی به خود باشد، قرار نیست که نیروهای نظامی کشورهای دیگر جایگزین نیروها و ارتش و ظرفیتهای دفاعی یک کشور دیگر شوند.
با توجه به تحولات، درباره سفارت دمشق در تهران تصمیم میگیریم
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد آینده وضعیت سفارت سوریه در ایران گفت: کادر دیپلماتیک سفارت سوریه در تهران، کماکمان در ایران هستند.
بقائی گفت: در مورد وضعیت آتی سفارت سوریه در ایران، با توجه به تحولات در سوریه و بنا به تصمیمی که هیات حاکمه جدید سوریه اتخاذ میکند ما تصمیم میگیریم. تصمیمگیری در مورد وضعیت سفارت ما در سوریه و کنسولگری کشورمان در حلب نیز در این چهارچوب مدنظر است.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی درباره بدهی سوریه به ایران و اعداد و ارقامی که در این زمینه مطرح است، گفت: اعداد و ارقامی که در این زمینه مطرح میشود، اغراق آمیز است.
وی تصریح کرد: به صورت کلی موافقتنامهها، معاهدهها و یادداشتتفاهمنامههایی که بین ۲ کشور منعقد میشود، بین ۲ کشور است و ناپدید نمیشوند و هر نظام و حاکمیتی که روی کار خواهد آمد، بر اساس اصل جانشینی این حقوق و تکالیف با آن منتقل خواهد شد. پیگیری این موضوع در دستور کار جمهوری اسلامی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: قطعنامه ۲۲۵۴، یک قطعنامه برای روند تحولات در سوریه بود. ما تلاش زیادی برای نزدیک کردن معارضین و دولت وقت سوریه کردیم. اینکه قطعنامه نیازمند اصلاحاتی باشد، تابع تصمیم و ارزیابی بازیگران و طرفهای دخیل در سوریه است. ما اعلام کردهایم هر آنچه که مورد انتخاب و نظر مردم سوریه به معنای اعم آن باشد، مورد احترام ما خواهد بود.
بقائی همچنین درباره موضع ایران درباره سوریه گفت: موضع ایران روشن است، ما رابطه بسیار دیرینه، تمدنی، فرهنگی، دینی و سیاسی با سوریه داشتیم و همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم و قطعاً این رویکرد ما ادامه پیدا خواهد کرد و با توجه به جمیع شرایط و در نظر گرفتن اوضاع این کشور و عملکرد جریانهای فعال در سوریه، درباره گامهای بعدی خود تصمیمگیری خواهیم کرد.
نیروهای مسلح ایران با تمام توان از کیان ایران دفاع میکنند
سخنگوی دستگاه دیپاماسی ایران درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی هم گفت: ما در اینکه شرارت رژیم اشغالگر حد و مرزی ندارد، تردیدی نداریم. در عین حال امیدواریم که سایر طرفها منافع خود را تشخیص دهند و بدانند که رژیم صهیونیستی جز تخریب و هرج و مرج و تجاوزگری سابقه دیگری ندارد.
او گفت: آنها با افتخار بیان میکنند که بیش از ۴۰۰ نقطه در سوریه را مورد حمله قرار دادهاند و هیچ ابایی از این ندارند که دامنه تجاوزگری خود را در منطقه گسترش دهند، در عین حال همه طرفها نسبت به قابلیتهای فوقالعاده دفاعی ایران آگاه هستند و میدانند که نیروهای مسلح ایران با تمام توان از کیان ایران و تمامیت سرزمینی ایران دفاع خواهند کرد.
ایران هیچگاه تهدیدی علیه کشورهای منطقه نبوده است
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران که حدود ۹۰ دقیقه به طول انجامید در پاسخ به سوالی در ارتباط با برخی از اظهارنظرهایی که در روزهای اخیر در تعدادی از رسانهها و از سوی برخی از اشخاص در ارتباط با موضوع سوریه و تهدید برخی از کشورهای منطقه صورت گرفته است، گفت: موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با موضوعات مختلف، توسط سخنگویان رسمی کشور بیان میشود.
او تاکید کرد: ایران هیچگاه تهدیدی علیه کشورهای منطقه نبوده است و در همین چارچوب همواره بر اهمیت حفظ صلح و ثبات در منطقه تاکید داشته است، چرا که صلح و ثبات در منطقه را جدا از امنیت خود نمیداند.
بقائی تاکید کرد: اینکه رسانهها و افراد در داخل و خارج از کشور اظهارنظرهایی را مطرح میکنند، این نظرات شخصی خودشان است و همانطور که اشاره شد مواضع رسمی ایران توسط سخنگویان رسمی کشور اعلام میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین تصریح کرد: خشونتها و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و کرانه باختری از هرگونه خشونت دیگری که بشریت در تاریخ تجربه کرده، متفاوت است. در سطح بینالمللی هیچگاه به این اندازه در خصوص وجود چنین جنایاتی اجماع نظر وجود نداشت. رژیم صهیونیستی در حال ارتکاب تمامی جنایات بینالمللی از جمله تجاوز، نسلکشی، جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت است.
وی در ادامه گفت: سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران به این معناست که ما به دنبال روابط حسنه با کشورهای منطقه هستیم. دلیل دغدغهمندی ما نسبت به صلح، ثبات و امنیت در منطقه این است که امنیت منطقه را جدا از امنیت خود نمیدانیم و برای تحقق این مهم، از هیچ تلاشی فروگذار نمیکنیم.
اسماعیل بقایی در پایان خاطرنشان کرد: در خصوص حرمهای شریف در سوریه، اینها جزو داشتههای مهم تاریخی، فرهنگی و تمدنی سوریه هستند و حتماً نسبت به حفظ و حراست از آنها توجه داریم. جمهوری اسلامی ایران نیز به طرق مختلف بر تأمین و حفظ امنیت حرمهای مقدس تأکید کرده است. همچنین در خصوص اماکن دیپلماتیک باید گفت که اینها جزو تعهدات روشن تمامی کشورها است که باید به این موضوع توجه داشته باشند.
ارسال نظر