حذف نشان شیر و خورشید از تیرِ برقهایِ تهران+عکس
رکنا: خبرگزاری ایسنا در گزارشی به حذف طرح «شیر و خورشید» از برخی تیر برقهای قدیمی پرداخته است.
خبرگزاری ایسنا در گزارشی به حذف طرح «شیر و خورشید» از برخی تیر برقهای قدیمی پرداخته است.
در این گزارش آمده است:
* حذف نشانههای قدیم در کوچه پس کوچههای شهر، این بار گریبان تیر برقهای تهرانِ قدیم را گرفته است؛ نشانههایی که هرچند این روزها کمتر کسی به آنها توجه دارد، ولی همین لکههای هر چند کوچک، تاریخی را روایت میکنند و از میراث فرهنگی و ملی است.
* منطقههای قدیمیتر و بافتهای تاریخی بیشتر با این لکههای تاریخی مواجهند، چه در اودلاجان و چه محلههای قدیمی تهران. خیابان فلسطین یا خیابان کاخ قدیمی و کوچههای اطرافش در منطقه 11 شهرداری تهران هم یکی از همین منطقهها است که هنوز برخی از تیربرقهای قدیمی در آن تغییر نکردهاند، هر چند بخش پایینی باقی ماندهها هم معمولا با رنگ یا ابزارهای تیز مخدوش شدهاند، اما طرح و بدنهی باقی مانده از تیربرقها در خیابانهای این منطقهها نشان میدهد که تعداد زیادی از آنها نیز این تزئینات منحصربهفرد را داشتهاند و به مرور تحت هر شرایطی از بین رفتهاند.
* تیر برق با نشان شیر و خورشید در منطقهی ۱۱ تهران در خیابان شهید وحید نظری همیشه به چشم میآمد، لکهای تاریخی که در دو روز گذشته (احتمالا هشتم آذر) از جای خود کنده شده و هنوز کف خیابان به خاطر نبودنش سوراخ است. البته تخریب حسینیهی قدیمی با تزیینات گچبری در همین خیابان به عنوان نشانه دیگری از خاطرات تهران قدیم، در روزهای نخست آذرماه قدمِ دیگری از حذف نشانههای تاریخی تهران قدیم بود، اما از سوی دیگر این اتفاق بیتوجهی میراث فرهنگی به این نشانهها که هر کدام خاطراتِ جمعی تهران قدیم را به دوش میکشند هم نشان میدهد.
* حذف تیر برقهای قدیمی در تهران، بیتوجهی دستگاههای دیگر را نیز در این اتفاق دخیل میکند، شهرداری یا ادارهی برقِ منطقه هم میتوانند در آن دخیل باشند، اما یکی از مهمترین نکاتی که معمولا ذهن را به سمت خود میبرد، وجود نشان شیر و خورشید روی بدنهی آنهاست. هر چند با قرار دادن علامت «شیر و خورشید» روی پرچم ایران قبل از انقلاب اسلامی، برخی آن را نمادِ حکومت پهلوی میدانند، اما کمتر کسی تا کنون به تاریخچهی استفاده از شیر و خورشید توجه کرده است.
* نشانی که از زمان فتحعلی شاه قاجار رواج پیدا کرد؛ در آن زمان «ملا احمد نراقی»، - مجتهد شیعه و متخصّص در علوم اسلامی - پیشنهاد کرد که نماد شیر خورشید را به نشانهی شیر؛ مظهر حضرت علی(ع)، شمشیر؛ نماد شمشیر علی(ع) یعنی ذوالفقار و خورشید؛ به نشانهی خورشید نبوت و اتحاد شیعه و سنی برای پرچم ایران به کار برند و آن را رواج داد.
* ضمن آنکه قاعدتا اگر دوره خاصی از زمامداری کشور، مقبول آیندگان نیست، دلیلی موجه نمیشود که نشانههای آن دوران را از بین ببریم، چراکه در غیر این صورت، بزرگان کشور در اوایل پس از پیروزی انقلاب، نباید مانع تخریب تخت جمشید، بهعنوان نماد دورانی از سلطنت شاهان میشدند.
تصاویری از حذف تیر برقهایِ دارای نشان شیر و خورشید در تهران را ببینید:
بدنه یکی از تیربرقهای تهران قدیم که تزیینات آن در حال تخریب است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
جای خالی تیربرق تهران قدیم در خیابان شهید وحید نظری منطقه ۱۱
یکی از تیربرقهای منطقه منیریه که بخشی از تزیینات آن مخدوش شده است
ارسال نظر