رفت و آمد در قلب زمین؛ جالبترین و متفاوترین خطوط متروی جهان را بشناسید + تصاویر

به گزارش رکنا، افزایش چشمگیر جمعیت در دنیا، سبب گسترش شهرها و در نتیجه دوری مسافت‌ها شده و انسانِ درگیرِ زندگی سریع شهری و ماشینی، نیازمند آن است تا به شکل‌های مختلف در وقت صرفه‌جویی کند؛ یکی از این روش‌ها، فرار Escape از ترافیک شهری است و «مترو» یکی از کارآمدترین وسایل حمل و نقل درون شهری برای فرار! که از یک سو، برای انسان شهری کمی وقت ذخیره می‌کند و از سوی دیگر، کمی هوای پاک برای تنفس! در این بین، «...ترین‌های» جالبی در پس چهره آرامِ این وسیله نقلیه مفید و مدرن در جای‌جای دنیا نهفته است که در پرونده امروز زندگی‌سلام به آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

متروی لندن | قدیمی‌ترین

رفت و آمد در قلب زمین

اولین خطوط حمل و نقل ریلی زیرزمینی در معادن به کار می‌رفتند. روی این خطوط، واگن‌های روباز چرخداری قرار داشتند که ابتدا با نیروی بدنی انسان و بعد‌ها به کمک اسب حرکت می‌کردند. از زمانی که انسان به استفاده از قطارهای بخار روی آورد، افکار عمومی متوجه ساخت قطارهای مسافربری زیرزمینی شد. متروی لندن، قدیمی‌ترین شبکه حمل و نقل زیرزمینی در جهان است که مقدمات ساخت آن در سال 1854 میلادی آغاز شد و در سال 1863 میلادی در حالی که روزانه چهل و یک هزار مسافر را جابه جا می‌کرد، شروع به کار کرد. شبکه متروی لندن، از شلوغ‌ترین شبکه‌های حمل و نقل زیرزمینی در جهان است که بنابر آمار، در سال 2007 میلادی یک میلیارد نفر از این شبکه استفاده کرده‌اند! جالب است بدانید که برخلاف نام رسمی این سیستم که «زیرزمینی» یا underground است، 55 درصد این شبکه، روی زمین واقع است. متروی لندن، 270 ایستگاه دارد و هر هفته پله برقی‌‌های آن به‌اندازه‌ دو بار سفر به دور کره‌ زمین بالا و پایین می‌روند!

متروی دهلی | استانداردترین

رفت و آمد در قلب زمین

متروی دهلی‌نو، پایتخت هندوستان دارای 9 خط و 231 ایستگاه و بعد از متروی کلکته، سریع‌ترین سیستم انتقال مسافر در هند است. متروی دهلی به دلیل اقدامات زیست محیطی، تاکنون جوایز زیادی از سازمان‌های مختلف دنیا از جمله سازمان ملل و ایزو دریافت کرده و در واقع، نخستین مترو در دنیاست که نشان استاندارد ایزو 14001 دارد. هر قطار متروی دهلی، دارای چهار واگن با ظرفیت 240 مسافر نشسته و 400 مسافر ایستاده است. جالب است بدانید سرعت قطار در دهلی تقریبا 80 کیلومتر در ساعت و زمان توقف در هر ایستگاه 20 ثانیه است. هر گونه خوردن، نوشیدن، سیگار کشیدن و جویدن آدامس داخل واگن‌ها ممنوع است و سیستم اعلام خودکار هر ایستگاه به دو زبان هندی و انگلیسی است. سیستم حمل و نقل درون شهری دهلی نو، یکی از درآمدزاترین متروهای جهان است.

متروی مسکو | زیباترین

رفت و آمد در قلب زمین

متروی مسکو با داشتن ۱۴ خط فعال، ۲۰۶ ایستگاه به طول 346.2 کیلومتر و با ظرفیت ۵۳۱۴ واگن یکی از کهن‌ترین و عمیق‌ترین سامانه‌های قطار شهری در جهان است. اما آن چه متروی مسکو را برجسته می‌کند طراحی زیبای ایستگاه‌های آن است. متروی مسکو بیش از آن که به یک مترو شباهت داشته باشد به یک موزه یا کاخ اشرافی شبیه است. ستون‌های سنگی، نرده ها، گچ بری‌ها، لوسترهای گران قیمت، نقاشی‌های دیواری، مجسمه‌های برنزی و موزاییک‌کاری ها، محیط مترو را از یک فضای تردد روزمره شهری متمایز می‌سازند و حسی منحصر به فرد در شهروندان ایجاد می‌کنند. به دلیل خودکشی‌های بسیار در مسیر این مترو، در سال ۲۰۱۵ اعلام شد که متروی مسکو به یک سیستم هوشمند مجهز می‌شود تا آمار خودکشی Suicide و تصادف Crash را پایین بیاورد. سنسورهای مخصوصی وجود دارد که راننده‌ها را وقتی افراد از روی ریل عبور می‌کنند، مطلع می‌سازد. جالب این جاست که در یکی از ایستگاه‌های متروی مسکو چشمه‌ آبی وجود دارد.

متروی نیویورک |پُرایستگاه‌ترین

رفت و آمد در قلب زمین

بیشترین تعداد ایستگاه در میان متروهای جهان متعلق به نیویورک است که شامل 424ایستگاه است. نکته جالب توجه این است که این تعداد ایستگاه در مساحت 336کیلومتر جا گرفته‌اند. متروی نیویورک، شلوغ‌ترین مترو در ایالات متحده آمریکا و همچنین هفتمین متروی شلوغ در دنیا بعد از پکن، توکیو، شانگهای، سئول، گوانگ ژو و مسکو است. همچنین با بررسی نقشه متروهای دیگر شهرهای دنیا در می‌یابیم که از لحاظ پیچیدگی نقشه، متروی نیویورک در کنار پاریس و توکیو، پیچیده‌ترین سیستم‌ حمل و نقل شهری دنیا را داراست. رکورد دیگر متروی نیویورک آن است که تنها متروی 24 ساعته در جهان است!

متروی شانگهای | طولانی‌ترین

متروی شانگهای 587 کیلومتر طول دارد و در شهر شانگهای چین واقع شده است.این مترو در صدر فهرست بزرگ‌ترین و طویل‌‌ترین خطوط متروی جهان قرار گرفته است. متروی شانگهای در سال ۱۹۹۳ میلادی شروع به کار کرد و امروزه هم در مناطق شهری و هم مناطق حومه‌ای که تعدادشان در مجموع به 13 منطقه می‌رسد، مشغول به فعالیت است. متروی شانگهای با در اختیار داشتن 14 خط، طولانی‌‌ترین خط متروی دنیا و با 364 ایستگاه دومین متروی بزرگ جهان به‌ لحاظ تعداد ایستگاه است. این مترو روزانه میزبان 10 میلیون مسافر است. در محیط مترو و ایستگاه‌های آن، استعمال دخانیات،‌انداختن آشغال به زمین، گدایی کردن و‌انداختن آب دهان ممنوع است. همچنین پیش از ورود به ایستگاه مترو و عبور از محل ارائه بلیت، وسایل همراه مسافران از نظر امنیتی مورد بازرسی قرار می‌گیرد.

متروی پاریس | مشهورترین

رفت و آمد در قلب زمین

نخستین خط متروی پاریس در سال ۱۹۰۰ میلادی به دلیل نزدیک شدن زمان برگزاری پنجمین نمایشگاه جهانی در پاریس راه‌اندازی شد. ساخت مترو تا جنگ جهانی اول به سرعت گسترش یافت و زیرسازی‌ها تا دهه ۱۹۲۰ تکمیل شد. این مترو 214 کیلومتر را برای رسیدن به 303 ایستگاه پوشش می‌دهد و سالانه به یک و نیم میلیارد فرانسوی خدمت می‌کند. متروی پاریس بیشترین فضای ایستگاه‌ها را در بین متروهای جهان داراست. مجموع مساحت 245 ایستگاه این مترو به ۴۱ کیلومتر مربع می‌رسد. متروی پاریس در 14 خط، پس از متروی مسکو پرکارترین متروی اروپا محسوب می‌شود. ایستگاه شاتله له‌آل بزرگ‌ترین ایستگاه مترو در جهان است که جزو متروی پاریس محسوب می‌شود. متروی پاریس بسیار شلوغ و گاهی بسیار کثیف است اما به دلیل پوشش دهی مسیرهای متعدد و ایستگاه‌های فوق‌العاده زیاد آن، شهرت جهانی یافته است. این مترو بسیار طویل است و به همه جا سرک می‌کشد. دلیل دیگر شهرت متروی پاریس در دنیا، آن است که ردپای زیبایی‌های هنریِ شهری و موزه‌های پاریس، در ایستگاه‌های متروی آن نیز مشاهده می‌شود. از این رو باید در سفر به پاریس، «متروسواری» را نیز به فهرست مان اضافه کنیم!

متروی توکیو | منظم‌ترین

رفت و آمد در قلب زمین

متروی توکیو با 9 خط و 168 ایستگاه، منظم‌ترین متروی جهان است. هم اینک متروی توکیو از لحاظ حمل و نقل مسافر نیز رتبه نخست را در جهان داراست. این مترو را باید جامع‌ترین سیستم مترو در دنیا نیز نامید زیرا شبکه خطوط این مترو تقریبا بیشتر مناطق را در 23 حوزه شهری توکیو پوشش می‌دهد و به حومه شهر نیز می‌رود. ایستگاه‌ها و خطوط این مترو یک دست و کاملا مدرن هستند و ساختار بیرونی آن‌ها نیز با یکدیگر همخوانی دارند. واگن‌ها و ایستگاه‌های متروی توکیو برای غیرژاپنی زبان‌ها و حتی غیرانگلیسی‌زبان‌ها نیز امکاناتی دارد. علاوه بر این که نام ایستگاه‌ها در واگن‌ها به سه زبان چینی، ژاپنی و انگلیسی اعلام می‌شود، دستگاه‌های خودپرداز بلیت مترو هم به این زبان‌ها مسلط هستند و همچنین دارای علایمی برای کسانی هستند که به هیچ کدام از این زبان‌ها سخن نمی‌گویند. ایستگاه‌های مترو برای نابینایان نیز به خط بریل مجهز است. این مترو در ساعات یک تا 5 بامداد از کار می‌ایستد. جالب است بدانید متروی توکیو در ساعات اوج آن قدر شلوغ می‌شود که افراد آموزش‌دیده‌ای به نام «هل دهنده» مردم را فشار می‌دهند تا در قطار جا شوند!اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید