مجوز آژانس شیشه‌ای را بین 2 دولت گرفتم/ آزادی دهه شصت را الان نمی‌دهند

به گزارش خبرنگار رکنا، روز گذشته از ساعت17:30 تا ساعت 19 نشست «سینما و یک دیدگاه» با حضور ابراهیم حاتمی کیا و با اجرای رامتین شهبازی در سالن 3 پردیس چارسو برگزار شد.

حاتمی کیا دراین نشست چندان از حضور خبرنگاران در میان هنرجویان فیلمسازی راضی نبود و حضور رسانه ها را مانعی برای ارتباط صمیمی و نزدیک با آنها دانست و از رسانه ها خواست حرف های مطرح شده دراین نشست رسانه ای نشود. با این حال خبرنگاران به این نشست دعوت شده بودند و پیش از این برگزاری آن رسانه ای شده بود.

آزادی دهه شصت الان داده نمی شود

حاتمی کیا در ابتدای این نشست حضور فیلمساز مولف و فیلمساز به اصطلاح تکنسین را در کنار هم لازم دانست و در این باره گفت: «اینطور نیست که همه بتوانند مولف شوند و توانایی و انرژی آن را داشته باشند. مولف بودن یک جنمی می خواهد که فیلمساز باید بتواند نظر شخصی خودش را اعمال کند. از آن طرف فیلم های مورد نیاز را نمی توانیم به فیلمساز مولف سفارش دهیم. گاهی علما و کارشناسان تشخیص می دهند که باید فیلمی ساخته شود آنها را نمی توان به فیلمسازان مولف داد بلکه باید فیلمسازان حرفه ای در این باره فیلم بسازند، فیلمسازانی که می توانند هر فیلمی را با هر قابی که به آنها می دهند بسازند.»

البته از نظر او این فیلمسازان همیشه نفر دوم هستند و فیلمساز مولف همیشه تجربه اش را می سازد و به همین دلیل هم طبیعتا مدعی نیست: «درباره اینکه وجود کدام آنها ضرورت دارد معتقدم نوع اول در حال حذف شدن است. فیلمساز مولف به شدت تحت فشار جریان های اقتصادی و اجتماعی قرار می گیرد و بخشی نیز به سمت جشنواره های خارجی کشیده می شوند که بحث دیگری است.»

حاتمی کیا مقایسه جالبی میان زمان آغاز فعالیتش در سینما Cinema با وضع فعلی کرد و گفت: «آن آزادی Freedom دهه شصت که ما داشتیم الان داده نمی شود. آدابش را شاید بچه های اینجا باید یاد بگیرند و بیاموزند که خودشان را بسازند.» او به کیانوش عیاری، کامبوزیا پرتوی و امیر نادری به عنوان همنسلانش اشاره کرد که هر کدام زبان خودشان را در فیلمسازی داشته اند.

من هیچوقت ادعای فیلمساز حرفه ای بودن نکرده ام

در ادامه این بحث، حاتمی کیا بر این نکته تاکید کرد که فیلمساز مولف هر سوژه را به فیلمی تبدیل می کند که می خواهد و درباره خودش نیز گفت: «من فیلمسازی هستم که تهیه کننده های دولتی و غیر دولتی علاقه مندند با من همکاری داشته باشند، چون اینطور تعبیر می کنند که ما به آن چه که او می خواهد بگوید علاقه مندیم.» این کارگردان معتقد است فیلمسازی که مدام دستور و سفارش بگیرد به فیلمساز ذلیل و حقیر شده ای تبدیل می شود که در سینمای وحشتناک هالیوود نیز نظیر آن وجود دارد و همه نمی توانند مثل مارتین اسکورسیزی رفتار کنند.

او در این باره از اتفاقی در یک روستا مثال می زند که عده ای به دلیل یک حادثه Incident گم شده بودند و تصور می شد که جان خود را از دست داده باشند اما مدتی بعد مشخص شد حادثه دیدگان نجات پیدا کرده و زنده هستند و چنین سوژه ای را از جنس سینمای عباس کیارستمی دانست که اتفاقا به سرعت نیز خود را به محل حادثه رسانده بود. از نظر او این موقعیت موقعیتی بود که کیارستمی می توانست تحلیل خود را از آن به خوبی ارائه دهد.

حاتمی کیا توضیحاتش را اینطور ادامه داد: «اگر کسان دیگری می رفتند آن چیزی را که او می دید نمی دیدند. در واقع برخی فیلمسازان خودشان را آموزش می دهند تا آن طور که دوست دارند فیلم بسازند.» به گفته او در موقعیت های دیگر فیلم هایی ساخته می شود که نمی توان جهان فیلمساز را در آن ها پیدا کرد.

آفریده سردار عرصه میدان دادن به جوان هاست

کارگردان «از کرخه تا راین» درباره خودش نیز گفت: «من هیچوقت ادعای فیلمساز حرفه ای بودن نکرده ام، من یک چیزهایی بلدم. خوشحالم هیچوقت فیلمنامه ام را به این بانک های فیلمنامه نداده ام که طولانی اش کنند. من جهان خودم را می سازم البته نه اینکه جذاب می سازم. سر این موضوع کتک هم خورده ام، جریمه هم داده ام و خیلی ها را هم عصبانی کرده ام.»

او در بخش دیگری از صحبت هایش دوباره خاطره ای درباره کیارستمی بازگو کرد و گفت: «عباس کیارستمی وقتی می خواست «نان و کوچه» را برای کانون پرورش فکری بسازد اسم و رسمی نداشت، اما فیلمبردار فیلمش مهرداد فخیمی فیلمبردار شناخته شده ای بود، یک پلان در این فیلم وجود دارد که بچه ای می خواهد یک نان را به خانه ببرد و سگی به او حمله می کند، بچه می ترسد و سگ هم پشت در خانه می نشیند. شایعات درباره این پلان زیاد است برخی می گویند یک ماه، چهل روز و... من می گویم یک هفته، طول می کشد تا این پلان را بگیرند. کیارستمی می گفت اگر فخیمی به من می گفت ما در سینما چیزی داریم به اسم مونتاژ. برخی صحنه ها را کات می کنیم و تماشاگر هم می فهمد چه اتفاقی افتاده و بر این موضع خود اصرار می کرد. جو علیه من بود و من باید می پذیرفتم و اگر می پذیرفتم دیگر چیزی که الان هستم نمی شدم و تشکر می کنم از آقای فخیمی که این کار را نکرد.»

او پس از این خاطره به این موضوع اشاره کرد که به همین دلیل گاهی می ترسد پاسخ فیلمسازان جوان را بدهد وبه همین دلیل هم این کار را نمی کند چون از دنیای آنها خبر ندارد. حاتمی کیا در اظهار نظر جالبی گفت خوشحال است فیلمنامه فیلم هایی مثل «ایستاده در غبار» محمدحسین مهدویان و «بچه های آسمان» مجید مجیدی را نخوانده است: «چون قطعا زیر آن ها می زدم و می گفتم مگر از چنین چیزی فیلم در می آید؟!»

او همچنین محمد آفریده را سردار عرصه میدان داد به جوانان خطاب کرد، به گفته او آفریده فیلمنامه ها را نمی خواند تنها به صحبت های فیلمسازان جوان گوش می دهد وبه آنها اجازه فیلم ساختن می دهد که با همین رویکرد طیفی از فیلمسازان نیز تربیت شده اند.

بهشتی باید جواب خیلی چیزها را بدهد

در ادامه با توجه به اشارات او به کیارستمی یکی از حاضران از او پرسید در حال حاضر که جهان بیشتر از هرچیز به صلح نیاز دارد و روزگار جنگ ایران و عراق نیز گذشته نظرش درباره فیلم «خانه دوست کجاست؟» چیست که حاتمی کیا نیز در پاسخ گفت: «فیلمساز باید فیلمش را بسازد اما تبی که راه افتاده بود و من با آن مسئله داشتم و آقای بهشتی به آن افتخار می کند و بر افتخارش هم تاکید دارد این است که در دوران جنگ که نگاتیو نبود فرصت ایجاد کرده که چنین فیلم‌هایی ساخته شود، بهشتی باید جواب خیلی چیزها را بدهد، فیلم های جنگ در این مملکت ساخته نشد و قدرت نداشت. ظاهرش این است که خیلی بگیر و ببند بود... اما این ژانری که وجود داشت مولفه های خودش را داشت.... اگر می دانستم خبر بیرون نمی رود راحت حرفم را می زدم.»

حاتمی کیا در ادامه به یکی از ساخته هایش یعنی «وصل نیکان» به عنوان فیلم شکست خورده اشاره کرد: «موقع ساخت این فیلم عصبی بودم و عصبانیتم خالصانه بود. از کشورم ناراحت بودم، همان زمان یک عزیزی ازمنتقدان شروع کرد به افشا کردن من که اینطور و آن طور است؛ بله من این طور بودم، هفت سال می جنگیدیم و می گفتند بجنگید بجنگید... تا تهران رفت زیر موشک این شهر خالی شد و می گفتند چه و چه...»

بعد از «بادیگارد» مدتی است چوب «آژانس شیشه ای» را می خورم

او در پاسخ به یکی از حاضران که برخی فیلمسازان به اسم مولف بودن مدام خودشان را تکرار می کنند نیز گفت: «حواسمان باشد مولف را دکان نکنیم. فکر هم نکنیم که ابتدا به ساکن کسی مولف می شود، باید این خلق در تو دیده شود. فیلمسازانی که این را دکان می کنند اتفاقا خطرناک هستند. یادم می آید که من «دیده بان» را ساختم و بعد «مهاجر» را ساختم، می گفتند «مهاجر» از «دیده بان» بهتر است، الان هم بعد از «بادیگارد» مدتی است که چوب «آژانس شیشه ای» را می خورم، محال است من فیلمی را که سال 75 ساخته ام دوباره بسازم. فیلمهایمان باید مثل عکس هایمان از کودکی تا بزرگی باشد. ما بالغ می شویم، شاعر می شویم... و خیلی چیزهای دیگر که در عکس هایمان آن ها را می بینیم و فیلم هایمان هم باید همین طور باشد.»

در سپاه به من می گفتند فیلمی درباره نظافت بساز

او همچنین در پاسخ به پرسش یکی از حاضران که پرسید چطور باید فیلمسازی را آموخت و از کجا شروع کرد، فیلم ساختن در این روزها را بسیار آسان دانست و گفت: «فقط می توانم بگویم باید یاد بگیری «چپکی» در لنز نگاه نکنی و یک دکمه هم هست که باید آن را بزنی تا دوربین روشن شود، بقیه آن مال خودت است. یادم می آید ما دانشگاه که می رفتیم کم مانده بود اسم شکسپیر که می آید صلوات بفرستیم! اینقدر آدم ها را برای خودتان بزرگ نکنید، دست آخر هم خروجی دانشگاه های ما می شود عده ای آدم که باید بترسند از همین چیزها.»

او در ادامه با توجه به مشکلات برخی فیلمسازان برای نداشتن بودجه به آنها توصیه کرد بر راهی که در پیش گرفته اند اصرار کنند چون از نظر او این حوزه مجنون می خواهد، حاتمی کیا به سه اثر اولش اشاره کرد که هیچ پولی بابت آنها دریافت نکرده او همچنین به خاطره ای درباره اصرارش برای ساخت فیلم اشاره کرده و گفت: «در سپاه من می گفتم بلدم فیلم بسازم اما به من می گفتند نمی خواهیم بسازی بیا آپارات پخش کن. بعد از چقدر توانستیم موافقت بگیریم که فیلم بسازیم اما به من گفتند سربازان نظافتشان را رعایت نمی کنند یک فیلم درباره نظافت بساز!»

با چادر می توان سکسی ترین فیلم را ساخت

او همچنین در پاسخ به فیلمسازی جوانی که درباره پرداختن به موضوع حجاب و برچسب مذهبی خوردن از او سوال کرد، این موضوع را رد کرد و گفت: «الان در ماهواره خانم هایی که کار می کنند می روند و می آیند و هیچ مشکلی هم ندارند انگار شما خیلی قدیمی تر از ما هستید، بارها در محافل روحانیت گفته ام که ما می دانیم با سینما می شود چه کرد، با رنگ و نور و با چادر به سر می‌توان سکسی ترین فیلم را ساخت. ما قانونش را بلدیم، این شوخی است که می توانیم پشت فیلم ها پنهان شویم، سینما آدم را عریان می کند...»

او در ادامه کارگردان را به دیکتاتوری تشبیه کرد که هر تکه از جهان فیلمش را آن طور که می خواهد می سازد. حاتمی کیا همچنین فیلمنامه هایش را کدهایی دانست که اگر قرار باشد کس دیگری آن ها را کارگردانی کند هرگز چیزی را که او می سازد نخواهد ساخت. او همچنین به علاقه اش به قصه گویی اشاره کرد و در پایان نکته جالبی درباره ساخت «بادیگارد» و «آژانس شیشه ای» گفت: «هشت سال طول کشید تا فیلمنامه «بادیگارد» را نوشتم یک زمانی دولت احمدی نژاد بود و من فکر کردم با این مفهوم جلو نمی آیم تا روزی برسد که دوباره می آیم، درباره «آژانس شیشه ای» هم به خاطر دارم دولت آقای رفسنجانی تازه رفته بود و هنوز دولت آقای خاتمی هم مستقر نشده بود و من بین این دو دولت توانستم مجوز ساخت فیلم را بگیرم.»برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

اخبار زیر را از دست ندهید:

اقدام زشت داماد با خواهر زنش+ عکس

قاچاقچیان دوست خودشان را با اره برقی تکه تکه کردند+عکس

حضور روح یک زن در عکس یادگاری یتیم خانه+تصاویر

شب تولدم 19 سالگی ام در خانه فرزاد تمام هستی ام را از دست دادم

وقتی کسی در خانه نبود این مرد با دوست دخترش پنهانی به آنجا می رفتند +عکس

جزئیات گرفتار شدن هولناک 2 دختر دانشجو در سیلاب خرم آباد + عکس قربانیان

 

عروسک هایی که ندانسته می شکنند / روایت دخترانی که در سن کودکی باید به اتاق حجله بروند!+عکس و فیلم

پولدارترین چهره های زیر 30 سال دنیای سینما و موسیقی چه کسانی هستند؟ +عکس

جشن تولد 750 نفری خانم بازیگر در بهترین شب زندگی اش +عکس