انتقاد محسنیاژهای از وضعیت کارشناسیهای دادگستری
رکنا: محسنیاژهای گفت: یکی از مشکلاتی که موجب اطاله دادرسی و خدشهدار شدن اعتماد به قوهقضاییه میشود وضعیت کارشناسیهاست؛ در یک هفته برای یک ملک سه بار کارشناسی میشود و چند هزار میلیارد اختلاف بین این کارشناسیهاست.
حجتالاسلاموالمسلمین غلامحسین محسنی اژهای در دیدار اعضای شورای عالی سازمان بسیج حقوقدانان، ضمن تبریک روز خبرنگار اظهار کرد: امیدوارم این قشر زحمتکش در عمل به وظیفه حرفهای خود موفق باشند.
معاون اول قوه قضاییه افزود: نظام جمهوری اسلامی باید عاری از هرگونه فساد و کجی در هر زمینهای باشد. امروز چند چیز هست که میتواند آسیب جدی به ما بزند و باید تلاش کنیم این موارد پیش نیاید. نخست کارآمدی نظام است؛ اگر تلقی شود که نظام کارآمد نیست و نمیتواند مشکلات را حل کند، ممکن است بزرگ ترین ضربه را بخوریم. نکته دوم اعتماد مردم به نظام است. اگر به هر دلیلی با تلاش دشمن یا نقص در کار ما، اعتماد مردم کم شود، ضربه میخوریم و باید تلاش کنیم اعتماد مردم روز به روز بیشتر شود.
وی ادامه داد: نکته بعد مردمی بودن نظام است. بسیاری از مسائل از ابتدا تا به امروز بر همین پایه حل شده است. اگر این بعد کم رنگ شود به ویژه طرفداری نظام از قشر محروم، با مشکل مواجه میشویم. ما معتقدیم اسلام ناب میتواند سعادت بشر را فراهم کند. این ما هستیم که باید به اسلام ناب عمل کنیم و به منصه ظهور برسانیم. اسلام ناب ارزش بسیاری برای حقوق انسان ها ارزش قایل است و بر حق الناس بسیار تاکید می کند.
سخنگوی قوه قضاییه با بیان اینکه آموزههای اسلام بر ارزش و حقوق انسانی و سلامت جامعه تاکید بسیار دارد گفت: ما مسولان هستیم که باید این اسلام را به منصه ظهور برسانیم. از جمله ویژگیهای بسیج و بسیجی اثرگذاری بر محیط است نه اثرپذیر. بسیج هر جا هست باید اثرگذار باشد. بسیج پیشتاز است نه تابع. پیشتازی بسیج فقط در جبهه و رفتن روی مین نیست. کسی روی مین می رود که خطرپذیر است و به غیر از انجام وظیفه دنبال چیزی نیست و توقعی هم ندارد.
محسنیاژهای گفت: بسیج پیشرو است. بسیج و بسیجی به کمیت و امکانات نگاه نمیکند. در طول این 40 سال بسیار دیدیم هر جا امکانات و زرق و برقی نیست، بسیج حضور دارد. بسیج باید بیشتر از این بروز و ظهور داشته باشد. مسئله خیلی زیاد است و اگر بخواهیم در همه مسائل هم عرض وارد شویم، شاید امکان پایان رساندن آنها نباشد. باید اولویتبندی کنیم. امروز کارهای بسیج حقوقدانان بروز و ظهور پیدا نکرده است. چند نفر از کارهای بسیج حقوقدانان خبر دارند. باید در امور اولویتبندی کنیم و بروز و ظهور هم داشته باشیم.
وی به استفاده از ظرفیتها اشاره کرد و گفت: همه این جمله را قبول دارند اما مهم این است ظرفیتها را استخراج کنیم و روش استفاده از آن را هم بدانیم. مهم این است که بدانیم چه ظرفیتهایی برای نیروهای ارزشی، ولایی و طرفدار مردم وجود دارد. ما هنوز نتوانستیم همه افراد هم جهت را شناسایی کنیم. اگر ما در نظام جمهوری اسلامی یک دستگاه قضایی مستقل، مقتدر و صحیح العمل داشته باشیم برای تداوم نظام و جلوگیری از کژیها فوقالعاده میتواند موثر باشد. آیا قوه قضاییه اینگونه است؟ قطعا به طور کامل نیست و حتما اشکالاتی وجود دارد اما باید ببینیم چطور می شود کمبودها را برطرف کرد. یکی از موضوعات که مردم نالان هستند، تاخیر در رسیدگیهاست. شما کمک کنید تا بفهمیم مشکل از کجاست و حد مقبول دادرسی چقدر است.
محسنیاژهای با بیان اینکه مسئله دیگر که موجب طولانی شدن پروندهها شده و گاهی به اعتماد مردم هم خدشه میزند، مسئله کارشناسی است گفت: از شما تقاضا دارم وارد شوید و بررسی کنید و به ما راهکار بدهید. هزینه کارشناسیها طوری است که بسیاری از دستگاههای دولتی و مردم نمیتوانند هزینه کارشناسی را واریز کنند و صرفنظر میکنند. بحث دیگر اختلاف فاحش بین کارشناسیها در یک مسئله ساده مثل ساختمان است و خیلی چیز پیچیده و مبهمی نیست.
وی گفت: در برخی پروندههای جاری، تعدادی کارشناس یک ساختمان را 600 میلیارد و یک عده دیگر یک هزار و 600 میلیارد کارشناسی کردند. در همین پرونده نفتی برای یک ملک در غرب تهران سه بار در یک هفته کارشناسی انجام شد؛ آن هم کارشناسهای معروف. یک بار 740 میلیارد، یک مرتبه یک هزار و 700 میلیارد و یک مرتبه نیز هشت هزار میلیارد کارشناسی کردند. یک اتوبوس در اتوبان تهران - قم آتش میگیرد و 40 نفر جزغاله میشوند. 22 بار کارشناسی میشود و هر کدام هم چیزی میگویند.
معاون اول قوهقضاییه ادامه داد: آیا می خواهیم همه مشکلات را با مجازات و تشدید مجازات حل کنیم؟ برخی می گویند مجازات را تشدید کردید اما هنوز جرم Crime هست. در بحث مواد مخدر، قوانینی از سالیان قبل داشتیم و خیلی وقتها تشدید شده و الان می خواهند تخفیف بدهند. میگویند اعدام execution جواب نداد و فلان مشکلات را هم دارد. باید ببینیم هدف ما از اعدام چه بوده؟ آیا کارهایی که باید در بحث مواد مخدر Drugs انجام می شده انجام شده است؟ من نمیخواهم از اعدام طرفداری کنم . آیا همه کارها را رها کردید و همه نتیحه را از اعدام می خواستیم و حالا می خواهیم نباشد؟ یقین دارم حتی اگر اعدام در بحث مواد مخدر هم کم شود غربیها نمیگویند کار خوبی کردید.
مسئله دیگر این است که اعدام را بر نداریم و دو سال دیگر بگوییم وضعیت بدتر شده اشت. اگر اعدام را کم می کنند حداقل یک مجازاتی را جایگزین کنند که نقش بهتر از اعدام را داشته باشد و اثر منفی اعدام را نداشته باشد و باید روی این مطالعه شود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر