«قاسم» برد موشکهای تاکتیکی ایران را به اسرائیل رساند/ جدیدترین موشک بالستیک ایران چه مختصاتی دارد؟
رکنا : موشک «قاسم» با برد ۱۴۰۰کیلومتر را میتوان اولین موشک بالستیک تاکتیکی و سوخت جامد ایرانی دانست که بهراحتی توان رسیدن به سرزمینهای اشغالی را دارد.
به گزارش رکنا ، ازجمله دستاوردهای مهمی که روز پنجشنبه 30 مرداد ماه در حوزه محصولات دفاعی ساخت وزارت دفاع رونمایی شد، موشک بالستیک راهکنشی (تاکتیکی) «قاسم» بود که بهیاد سردار شهید حاج قاسم سلیمانی نامگذاری شده است و در واقع آخرین محصول موشکی رونماییشده کشور در دسته موشکهای زمین به زمین بالستیک محسوب میشود.
این موشک دارای سوخت جامد ترکیبی است و بهصورت مایل پرتاب میشود.
موشک قاسم که سر جنگی آن قابلیت انهدام اهداف محافظتشده با سطوح مقاوم بتنی را نیز بهراحتی دارد. بهگفته مسئولان، بُرد این موشک قابل افزایش تا حدود 1700 الی 1800 کیلومتر است.
مشخصات ظاهری
موشک قاسم از یک مرحله پیشران سوخت جامد برخوردار است که در داخل بدنه استوانهای همچون سایر موشکهای بالستیک قرار گرفته است. بالکهای پایدارساز در انتهای بدنه و سر جنگی جداشونده مجهز به بالکهای کنترلی با قطری کمتر از قطر بدنه از دیگر شاخصههای این موشک است.
طول بدنه 11متری و قطر بدنه حدود 85 تا 95سانتیمتری این موشک جدید آن را در رده موشکهایی با نسبت طول به قطر کمتر همچون موشک خرمشهر قرار میدهد. این عدد برای موشک قاسم در حدود 11.6 تا 12.4 قابل تخمین است.
کاهش نسبت طول به قطر موشک که به آن نسبت لاغری یا Slenderness ratio نیز گفته میشود، مزیتهایی برای صلبیت بیشتر سازه موشک و کاستن از کمانشهای موضعی (buckling) بههمراه دارد و در نتیجه میتوان برای رسیدن به قابلیتهای سازهای مشخص، تا حدودی وزن سازه را نیز کاهش داد.
نکته مهم دیگری که با نگاهی به منابع علمی میتوان دریافت، این است که موشکی با نسبت طول به قطر کمتر، برای پرواز در سرعتهای بالا مناسبتر است. البته قطر بیشتر سبب افزایش نیروی پسا در فاز اوجگیری نیز میشود که با پیشران قویتر قابل جبران است؛ پیشرانی که بدنه بزرگتر موشک جدید جای کافی برای قرار گرفتن آن را دارد.
موشک «قاسم» پس از قسمت پیشران، با یک بخش واسطه تطبیقدهنده قطر، به بخش سر جنگی متصل میشود. بهنظر میرسد علت استفاده از این بخش تطبیق قطر، مشابه علت بهکارگیری بخش مشابهی در موشکهای بالستیک «قیام» و «قدر» و «سجیل» باشد یعنی استفاده از یک سر جنگی موجود و عدم طراحی یک سر جنگی جدید با قطر مشابه موشک جدید.
در واقع، در صورت موجود بودن یک سر جنگی با قابلیتهای مطلوب عملیاتی، اساساً اقدام به طراحی جدید، سبب اتلاف منابع شده و در عوض استفاده از سر جنگیای که قبلاً طراحی، آزمایش و تولید شده است سبب کاهش قابل توجه هزینههای تحقیق و توسعه میشود.
نوک دماغه این سر جنگی ــ که نوکتیز نیست و دارای زاویه انحنای زیاد است ــ همچون موشکهای هایپرسونیک «ذوالفقار» و «دزفول» برای مقابله با گرمایش آیرودینامیکی با این زاویه ساخته شده و بهعلاوه از یک ماده فناشونده گرافیتی نیز در نوک آن استفاده شده است.
شاخصههای جدید طراحی
بر خلاف تصور اولیه مبنی بر اینکه موشک «قاسم»، نمونه جدیدی از نسل فاتح است، اما افزایش قطر بدون افزایش قابل توجه طول که سبب تفاوت محسوس نسبت لاغری این موشک شده، اولین وجه تمایز آن با خانواده فاتح است، این در حالی است که در موشک «ذوالفقار» ــ که نمونه بزرگتری از موشکهای فاتح است ــ همراه با افزایش طول، افزایش قطر نیز رخ داده و در نتیجه نسبت طول به قطر تقریباً مشابه موشکهای فاتح باقی مانده است. دومین وجه تمایز طراحی موشک «قاسم» با نسل فاتح، اختلاف قطر پایه سر جنگی با بدنه اصلی موشک است که به آن پرداخته شد.
اما مهمترین وجه تمایز موشک «قاسم»، استفاده از یک طراحی جدید و تا حدود زیادی منحصر به فرد بین موشکهای بالستیک و آن هم استفاده از 8 بالک ثابت پایدارساز در انتهای بدنه است.
در موشکهای خانواده فاتح، چهار بالک پایدارساز و چهار بالک مثلثی کوچکتر جلوی پایدارسازها، در حکم شناسنامه ظاهری این موشکها هستند. اما در موشک جدید از بالکهای مثلثی کوچک خبری نیست و تعداد بالکهای پایدارساز نیز از 4 به 8 عدد افزایش یافته است.
ویژگیهای عملیاتی
موشک «قاسم» پس از موشکهای «دزفول» با برد 1000 و «ذوالفقار» با برد 700 کیلومتر، دوربردترین موشک بالستیک سوخت جامد تاکتیکی کشور است. (لازم به ذکر است که موشک دومرحلهای سجیل با برد 2000 کیلومتر در رده موشکهای برد بلند و راهبردی قرار میگیرد.)
در واقع صنعت دفاعی کشور مسیری را که با موشکهای «فاتحــ110» با برد 300 کیلومتر، «فاتحــ313» با برد 500 کیلومتر و سپس «ذوالفقار» با برد 700 کیلومتر طی کرده است، امروز و در کمتر از 4 سال پس از موشک «ذوالفقار»، با یک افزایش 100درصدی در برد ادامه داده است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر