انتقال شورای توسعه فرهنگ قرآنی به سازمان تبلیغات می‌تواند منشأ تحول و ارتقای فضای قرآنی کشور شود

وی در ادامه افزود: دلیل انتخاب سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان دارالقرآن الکریم چند امر بود:

۱. سابقه و قدمت درخشان این سازمان در امور قرآنی از سال ۶۱ تا به امروز در عرصه‌های مختلفی همچون تجربه سیاستگذاری در برنامه سوم و چهارم توسعه، طراحی دوره‌های آموزشی و تربیتی قرآنی در سطح کشور، نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم و حمایت از تشکل‌های مردمی قرآنی و ...

۲. قبل از شروع به کار شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در دهه هشتاد طرحی به نام طرح جامع قرآن کشور در سازمان دارالقرآن الکریم شکل گرفت که مباحثه و ویرایش آن طرح انجامید به تدوین منشور توسعه فرهنگ قرآنی کشور و این نشان‌دهنده شأنیت این سازمان برای ورود به عرصه‌های کلان سیاستگذارانه از همان ابتدا است.

3. برش استانی شورای توسعه فرهنگی قرآنی نیز نکته مهم بعدی است. همانطور که می‌دانید ریاست این شورا در همه استان‌ها با نماینده ولی فقیه در استان است و اگر دبیری این شورا با مدیر کل سازمان تبلیغات هر استان باشد شاهد اقدامات هم‌افزاتر و پرثمرتر این شورا خواهیم بود.

۴. دلیل چهارم ثبات مدیریتی در سازمان تبلیغات اسلامی است. سیاستگذاری‌های کلان نیازمند ثبات مدیریتی است. میانگین عمر مدیریتی در این سازمان بالای ۸سال است و این نشان‌دهنده ثبات مدیریتی بیشتر این سازمان نسبت به مجموعه‌های دولتی دیگر است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در انتها افزود: همگی نهادها و سازمان‌های بالادستی که در طراحی‌ها و نگاه‌های سیاستگذارانه و راهبردی دخیلند، اعم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان اوقاف و امورخیریه، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم و ... باید با قوت مثل قبل نقش خود را در شورای توسعه فرهنگ قرآنی ایفا کنند و ان‌شاءالله با تقویت و حمایت جدی شورای عالی انقلاب فرهنگی، ما امید داریم آن نقش سیاستگذارانه و راهبری کلان شورای توسعه با دبیری سازمان تبلیغات اسلامی با قوت ادامه پیدا کند.