راه‌های دور زدن تحریم‌ها برای ایران راحت‌تر شده است / ایران می تواند برنامه هسته ای خود را بدون نیاز به شکل چشمگیری افزایش دهد

به گزارش رکنا، نشریه آمریکایی ‌فارین پالسی در تحلیلی به تلاش‌های موفقیت آمیز ایران در بی اثر کردن تحریم‌های آمریکا پرداخته و نوشته است: گذشت زمان به نفع ایران است تا امریکا. تاثیر تحریم‌ها کاهش یافته است. فروش ‌نفت ایران رو به افزایش است و راه‌های دور زدن تحریم‌ها برای ایران راحت‌تر شده است. همچنین توانایی ایران برای غنی‌سازی نسبت به گذشته افزایش چشمگیری یافت.

از طرفی تجربه چهار رییس جمهور گذشته امریکا در رابطه با محدودسازی برنامه اتمی کره شمالی نشان داده که در صورت شکست برجام در توافق بعدی، این ایران خواهد بود که امتیازات بیشتری خواهد داشت، نه امریکا.

در ادامه این مطلب آمده است: تصمیم ایران برای غنی سازی اورانیوم تا سطح بیست درصد، نوعی تشدید تنش در بحران طولانی مدت است و هم یک تهدید. به این ترتیب ایران هشدار می دهد که اگر پس از روی کار آمدن دولت بایدن، ایالات متحده به توافق هسته ای برنگردد، تهران برنامه هسته ایش را توسعه می دهد تا در هر گفت‌وگوی پیش روی دست بالا را بگیرد. به این ترتیب، هر توافق تازه ای چه بسا از زنده کردن توافق کنونی بدتر باشد.

به رغم تلاش های دولت ترامپ و واکنش ایران، هنوز توافق هسته ای از هم نپاشیده است. بایدن می تواند آن طور که قول داده با برداشتن تحریم ها توافق را زنده کند. با این حال، اگر بایدن شکست بخورد، ایران بی تردید پایبندی اش را کاهش داده و حتی اگر در صدد ساخت سلاح هسته ای برنیاید، برنامه هسته ای را گسترش می دهد؛ یعنی ایران در همان نقطه ای قرار خواهد گرفت که سال ۲۰۱۳ متوقف شده بود. به علاوه، ایران این بار اهرم های اضافی خواهد داشت و دستیابی به توافقی دیگر در بردارنده محدودیت های کمتری بر فعالیت های هسته ای است.

به رغم ساز و کار فشار حداکثری، فروش نفت ایران در حال افزایش است. ایران حالا مهارت بیشتری در دور زدن تحریم ها دارد و حمایت جامعه بین المللی نیز از تحریم ها رو به کاهش است. حفظ سطح فشار اقتصادی کنونی نیز چالشی برای ایالات متحده است. از سوی دیگر ایران می تواند برنامه هسته ای خود را بدون نیاز به عبور از آستانه هسته ای به شکل چشمگیری افزایش دهد.

در طول چهل سال گذشته، کره شمالی توانسته با جمع آوری مقادیر بیشتری از پلوتونیم، افزایش غنی سازی و انجام آزمایش‌های موشکی، توانایی‌های خود را افزایش دهد. در نتیجه هر یک از توافقات ایالات متحده با کره شمالی نسبت به قرارداد قبلی محدودیت‌های کمتری داشته اند. افزایش توانمندی‌های کره شمالی، همگی موازی بود با تلاش‌های دولت‌های کلینتون، بوش، اوباما و ترامپ برای برچیدن یا محدود کردن برنامه هسته‌ای این کشور.

یک دیپلمات ارشد کره شمالی در این خصوص گفته است: اگر توافق ایران از بین برود، زمان از دست رفته باز هم به زیان منافع ایالات متحده است. کاملا حق با بایدن است که می‌خواهد در ازای پایبندی کامل ایران به توافق هسته ای، ایالات متحده را دوباره به برجام بازگرداند.

پایین آمدن از دیواری که قبلا بالا رفته ایم، یک افول چالش برانگیز است و موفقیت را تضمین نمی‌کند. با این حال، دولت بایدن اگر بتواند توافق برجام را نگه دارد، می‌تواند در میز گفت‌وگو محدودیت‌های بیشتری بر برنامه هسته‌ای ایران بگذارد و پس از آن با پیشنهاد منافع بیشتر به تهران برای برنامه موشکی نیز راه حلی پیدا کند. مسیر دستیابی به یک معامله بهتر، از گذر بازسازی برجام صورت می‌گیرد، نه از بین بردن آن.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.