جزئیات جدید از انتقال آب دریای عمان به 3 استان شرقی کشور

به گزارش رکنا، بحران آب در استان خراسان جنوبی بسیار جدی است. در حال حاضر در استان 120 میلیون مترمکعب کسری مخزن داریم در حالی که حدود 460 میلیون مترمکعب روان‌آب و سیلاب در سال بدون مدیریت از دسترس خارج می‌شود.

زدن سدهای خاکی و آبخوان‌داری و مطالعات در حوزه سرزمینی خراسان جنوبی بسیار اهمیت دارد اما هنوز عمق این فاجعه جدی گرفته نمی‌شود.

حدود 6000 قنات در استان وجود دارد که در حال حاضر اکثر آنها نیاز به مرمت و بازسازی دارند. منبع اصلی تأمین آب شرب روستاها و عشایر، کشاورزی و دامپروری از همین قنوات است.

تشنگی مردم روستاها با تانکر رفع نمی‌شود و نیازمند اعتبارات ملی است. احداث مجتمع‌های آبرسانی روستایی نیز تنها راه کنترل وضع موجود و آبرسانی به روستاها است البته اینها راه‌های کوتاه‌مدت و میان‌مدتی است و برای رفع ریشه‌ای این مشکل باید به‌دنبال راهکار بلندمدت و دایمی بود.

تاکنون راهکارهای بلندمدت مختلفی برای رفع مشکل کم‌آبی شرق کشور مطرح بوده که انتقال آب از خراسان شمالی به خراسان جنوبی و انتقال آب از دریای عمان به 3 استان شرقی سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی از جمله این راهکارها است.

بنا بر گزارش تسنیم، کشور ایران هم از شمال و هم از جنوب به دریا راه دارد و می‌توان از دریا به‌خوبی در تأمین آب مورد نیاز شهرها و روستاهای کشور استفاده کرد. اگرچه استفاده از آب دریای خزر سالها است در گیرودار تحریم‌های داخلی در مسیر پرپیچ‌وخم اماها و اگرها افتاده اما اقبال دریای عمان در آبرسانی به کشور بیشتر بوده و اکنون شاهد اجرایی شدن یک طرح جدی و بزرگ به‌منظور انتقال آب از دریای عمان به سه استان شرقی کشور هستیم.

رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی و نماینده مردم شهرستان‌های نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی دراین‌باره در گفتگو با خبرنگار تسنیم گفت: در این طرح با اعتبار 2 میلیارد یورویی مقرر شده طی یک برنامه 5ساله آب دریای عمان در چابهار شیرین، و توسط خطوط انتقال به 3 استان منتقل شود.

وی افزود: براساس مصوبه کمیته تخصیص وزارت نیرو 400 میلیون مترمکعب آب برای نمک‌زدایی و شیرین‌کردن در اختیار سه استان شرقی کشور قرار گرفت تا با همکاری بخش خصوصی به این مناطق منتقل شود.

نظر افضلی همچنین با اشاره به جلسه کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی و جلسه پیرامون طرح انتقال آب از دریای عمان به 3 استان شرقی کشور که روز گذشته برگزار شد بیان کرد: طرح انتقال آب از دریای عمان که در ابتدا مخصوص انتقال آب به کرمان و یزد بود و سپس استان سیستان و بلوچستان نیز به آن اضافه شد در نهایت به طرح شیرین‌سازی و انتقال آب از دریای عمان به 3 استان شرقی کشور منتهی شد و هم‌اکنون مناقصه پیمانکاری این طرح انجام شده و قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مسئولیت اجرای طرح طی یک برنامه 5ساله را عهده‌دار شده است.

رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی اظهار داشت: بدیهی است مطالعه استحصال آب‌های ژرف منطقه و همچنین احداث سازه‌های آبخوان و آبخیزداری در راستای مهار روان‌آب‌ها و جلوگیری از خروج آنها از مرزهای شرقی در دستور کار قرار داشته و هم‌اکنون نیز عملیات اجرایی آن در دست انجام است.

افضلی عنوان کرد: طرح انتقال آب از دریای عمان به‌عنوان یک طرح که می‌تواند منابع آبی پایدار در اختیار شرق کشور قرار دهد بسیار حائز اهمیت است و در این طرح علاوه بر انتقال آب و با توجه به ظرفیت‌های موجود به‌روی تولید برق نیز مطالعه شده است تا قابلیت سرمایه‌گذاری آن بالا رفته و هزینه‌های بالای طرح در گذر زمان برگشت داشته باشد.

وی تصریح کرد: کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حال حاضر 53.4 درصد شیرین‌سازی آب جهان را انجام می‌دهند و روزانه 24 میلیون مترمکعب آب شیرین از دریا تولید می‌کنند. در این کشورها با جمعیت 48میلیونی بالغ بر 38 میلیون مترمکعب تأسیسات آب شیرین احداث شده و یا در حال احداث است.

نماینده مردم شهرستان‌های نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: با توجه به مجاورت ایران اسلامی با آب‌های بین‌المللی بجاست که از این ظرفیت بالقوه در جهت توسعه مناطق کم‌باران کشور استفاده شود.

افضلی گفت: در حقیقت فاز اول طرح انتقال آب از دریای عمان، آبرسانی به 3 استان شرقی کشور است اما در افق بلندمدت و تا سال 1420 مقرر شده ‌از محل این طرح به 17 استان کشور آبرسانی انجام شود که جمعیت 48میلیونی را پوشش خواهد داد و 79 درصد مساحت کشور زیرپوشش این طرح خواهد رفت.

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.