به گزارش رکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد چهارشنبه شب در همایش ملی "المیزان و علوم انسانی" که در دارالقران علامه طباطبایی(ره) در قم برگزار شد با بیان اینکه میان فقه ما و علوم انسانی غربی سکولار نوعی موازات در موضوع و مسائل وجود دارد، عنوان کرد: تصور می‌کنم علوم انسانی، فقه مدرنیته است، چنان که فقه نیز علوم انسانی قدسی است. فلذا علوم انسانی موجود رقیب فقه است.

وی افزود: عده ای دچار این توهم اند که اگر ما می‌گوییم باید در علوم انسانی تحول ایجاد شود و به سمت تاسیس علوم انسانی اسلامی برویم، این یعنی ما از اساس مخالف علوم انسانی هستیم، که اشتباه فکر می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی و تاسیس نظام جمهوری اسلامی، شورش و انقلابی علیه مدرنیته بود، اظهار کرد: انقلاب اسلامی از دل فقه و توسط یک فقیه رغم خورد و بساط مدرنیته را که استیلا و سیطره‌ی جهانی داشت.

رئیس حوزه های علمیه‌ی استان تهران با بیان اینکه میان فقه و علوم انسانی رقابتی جدی است، گفت: علوم انسانی مدرن، همه‌ی شئونات انسانی را در برگرفته و عملا یک سبک زندگی ارائه می‌کند که جز در بحث عبادات، تمام حیطه های زندگی بشر را که فقه مکلف آن بود، بر عهده گرفته است.

وی همچنین بیان کرد: این که ما به تولید علوم انسانی اسلامی مبادرت نکنیم به معنای سپردن صحنه به حوزه‌های سکولاریستی و بی‌پناه رها کردن انسان‌ها و سپردن شئون مسلمین به دست دانشوران سکولار است.

ایده‌ی توضیح المسائل نویسی شاهکار است

رشاد با شاهکار خواندن ایده‌ی "توضیح المسائل نویسی" بر لزوم نظام مند بودن فقه تاکید و تصریح کرد: توضیح المسائل نویسی یک ابتکار عظیم و تجربه‌ی در خور توجهی است. ما باید توضیح المسائل موضوعی و همچنین توضیح المسائل نهادی داشته باشیم. فی المثل باید برای هر وزارت خانه یک توضیح المسائل داشته باشیم که راهنمای عمل آنها باشد.

وی در توضیح روش تاسیس علوم انسانی اسلامی بیان کرد: تاسیس علوم انسانی اسلامی به معنای بسط ابواب فقهی و ورود به حوزه هایی است که تا کنون به آن نپرداخته بود.

وی در ادامه گفت: عرصه‌های ناگشوده که فقه ما وارد نشده، بسیار است. فقهای ما باید به موازات تمام عرصه‌های علوم انسانی، ابواب فقهی بگشایند.

به فقه فرهنگ نیازمندیم

مدیر حوزه های علمیه‌ی استان تهران با اشاره به اینکه فرهنگ، اتمسفر زیست انسان هاست، اظهار کرد: فقه باید ناظر به همه‌ی لایه های وجود انسان احکام صادر کند فلذا ما به "فقه فرهنگ" نیاز داریم.

وی افزود:همچنین در سایر حوزه های تازه تاسیس بشری نیز ما نیازمند فقه هستیم؛ مثلا به فقه فضای سایبری و فقه رسانه نیازمندیم.

وی در انتها بیان کرد: تحول طلبی در حوزه‌ی علوم انسانی، تا کنون به شکل جزیره ای و تحت عنوان "مسائل مستحدثه" دنبال شده است. اما ما نیاز به علوم انسانی اسلامی جامعی داریم که باید به صورت نظام وار دنبال شود.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید