به گزارش رکنا، حجت‌الاسلام علیرضا امینی صبح امروز – یکشنبه - در نشست خبری آزمون تصدی منصب قضا گفت: آزمون عمومی قضاوت Judgment که الان در جریان است، در ۲۲ مرکز استان با شرکت ۳۰ هزار داوطلب برگزار شده و قبول‌‌‌شدگان این مرحله در ۳۰ آذرماه سال جاری در آزمون تشریحی شرکت می‌‌کنند.

وی ادامه داد: در نیمه بهمن ماه سال جاری نتایج آزمون تشریحی اعلام خواهد شد و انتخاب‌‌‌شدگان از اسفندماه برای آزمون‌‌های تخصصی علمی و پرونده شخصیت ارجاع خواهند شد که تا خردادماه نیز ادامه خواهد داشت.

معاونت منابع انسانی قوه قضائیه افزود: یک سوم از شرکت‌‌‌کنندگان از بانوان و ۱۵ درصد از شرکت‌‌‌کنندگان دارای مدارک حوزوی هستند.

امینی با اشاره به جذب نیروهای قضایی در دستگاه قضا اظهار داشت: در برنامه‌‌‌‌های پنجم و ششم توسعه پیش‌‌بینی‌‌هایی صورت گرفته و بر این اساس، آزمون‌‌‌هایی با شرکت ۳۰ هزار داوطلب برگزار شد که علاوه بر هزار نفری که ما از کل بورسیه‌‌ها تامین کردیم، چهار هزار و صد نفر از محل این آزمون‌‌ها پذیرفته شدند. جذب‌‌‌شدگان از این محل، طی شش سال اخیر ۸۰ درصد به صورت آزاد و ۲۰ درصد از محل دانشکده علوم قضایی پذیرفته شده‌‌‌اند که از آن هشتاد درصد، حدود هفتاد درصد دانشگاهی و حدود سی درصد را حوزوی‌‌‌‌ها تشکیل داده‌‌‌اند. همچنین کمتر از ۹ درصد از بانوان هم ابلاغ قضایی را دریافت کرده‌‌اند.

وی اضافه کرد: در این میان حدود دو هزار و صد نفر نیز از دستگاه قضا خارج شده‌‌اند و قرار شده که حدود سه هزار و صد نفر نیز ورودی داشته باشیم. مابه‌‌ازای هر صد هزار نفر، ۱۲ نفر قاضی Judge در دستگاه قضایی داریم و تعداد پرونده‌‌های ورودی، حدود ۱۷۰ پرونده به دادسرا و ۱۳۰ پرونده در محاکم ورود پیدا می‌‌کند.

این مقام عالی قضایی با بیان اینکه ما به جذب نیروهای قضایی نیاز داریم، تصریح کرد: آمار ما به گونه‌‌‌ای است که با توجه به میزان خروجی به عنوان بازنشستگی، در طول برنامه ششم بتوانیم این ظرفیت را تکمیل کنیم. در بخش اداری در دستگاه قضا نیز ۱۴ هزار نفر در طول این سال‌‌ها جذب کرده‌‌ایم اما نسبت نیروهای اداری به قضایی در دستگاه قضا سه به یک است یعنی به ازای هر قاضی سه نیروی اداری وجود دارد که باید این تناسب را حفظ کنیم.

امینی در پاسخ به سوالی مبنی بر تعداد قضات خانم در دستگاه قضایی خاطرنشان کرد: ‌هم‌اکنون نسبت خانم‌‌ها به آقایان هشت و نیم درصد است یعنی از هر صد نفر، هشت و نیم درصد از آنها خانم‌‌‌ها هستند که البته به همین میزان هم جذب می‌‌شوند چون تعداد پست‌‌‌هایی که خانم ‌‌‌ها در دستگاه قضایی می‌‌‌توانند داشته باشند، کمتر از آقایان است. خانم‌‌ها بیشتر در شعب دادیاری، محاکم خانواده یا دادستانی‌‌ها مشغول به کار می‌‌شوند. خانم‌ها شرکت‌شان هم در آزمون‌‌ها کمتر است و کمتر از سی درصد از داوطلبان را خانم‌ها تشکیل می‌‌‌دهند.

وی درباره پرونده شخصیت نیز ابراز داشت: داوطلبان بعد از اینکه مراحل جذب علمی را طی می‌‌‌‌کنند، در مرحله آزمون شخصیت وارد می‌‌شوند و به طور معمول ۴۰ درصد از کسانی که به این مرحله وارد شده‌‌اند، رد می‌‌‌شوند. در این بخش بررسی‌‌‌‌هایی صورت می‌‌گیرد که داوطلب فاقد اخلال یا اوصافی باشد که با کار قضایی ناهمگونی دارد. در این بخش سازوکارهایی پیش‌بینی شده که اعتراض را می‌‌پذیرند.

معاون منابع انسانی قوه قضاییه با بیان اینکه سالانه ۸۰۰ قاضی می‌‌توانند به دستگاه قضایی کشور اضافه شوند، عنوان کرد: امسال سومین سالی است که پرونده شخصیت را تشکیل می‌‌‌‌دهیم و این، شامل کسانی که قبلا پذیرفته شده‌‌اند، نخواهد شد. قضات مشمول قانون Law نظارت بر رفتار قضات هستند.

امینی درباره جذب نخبگان حوزوی نیز یادآور شد: ما دو نوع آزمون جذب را پیش‌بینی کرده‌‌ایم؛ یکی جذب عمومی که اصل است. دیگری اینکه کسانی که معدل بالا دارند به عنوان جذب اختصاصی ثبت‌‌نام می‌‌‌کنند و تا آخر هفته بعد هم سایت باز است. تعداد قابل توجهی از جذب نیز از این طریق انجام می‌‌شود.

وی در پاسخ به سوالی درباره کارآموزان دستگاه قضا بیان کرد: به طور معمول حدود هزار و ۴۰۰ نفر در دوره‌‌‌های کارآموزی ما هستند که در تهران، مشهد، قم، شیراز و اصفهان این دوره‌‌های آموزشی برگزار می‌‌شود.

این مقام عالی قضایی درباره اعمال قانون منع به‌‌کارگیری بازنشستگان در دستگاه قضا گفت: این قانون در دستگاه‌‌‌های دولتی، عمومی و قضایی در جریان است اما رییس دستگاه قضا این اجازه را از مقام معظم رهبری گرفته‌‌اند در صورت لزوم بتوانیم فقط قضات را بعد از بازنشستگی با آنها قرارداد ببندیم و آنان را حفظ کنیم که البته تعداد این موارد قابل توجه نیست. این جذب مجدد بعد از بازنشستگی برای نیروهای اداری دستگاه قضا نیست و فقط برای قضات است. در هر سال حدود ۲۰۰ قاضی بازنشسته و گاهی تا هزار نفر بازنشسته در بخش اداری داریم.

امینی ادامه داد: طبق تفاهمنامه‌‌ای که با بنیاد شهید و امور ایثارگران داشته‌‌ایم به نحوی در جذب ویژه خود شرکت می‌‌‌‌‌کنند اما ملاک ما در بخش جذب قضایی در مورد ایثارگر و غیرایثارگر فرقی نمی‌‌‌کند چراکه باید شاستگی‌‌‌های لازم را داشته باشند حتی همین گردنده شخصیت و آن کار گزینشی برای ایثارگران هم انجام می‌‌شود اما در بخش اداری موظفیم سهمیه آنان را داشته باشیم ولی برای بخش قاضی سهمیه‌ای نداریم.

وی به آیین‌‌‌‌نامه جذب قضات اشاره کرد و اظهار داشت: بخشی از داوطلبان آزمون قضات از گروه وکلا هستند اما این وکلا باید حداقل پنج سال سابقه موثر وکالت داشته باشند و تعداد وکلایی که از این آیتم برای ورود استفاده می‌‌‌‌کنند، سالانه حدود ۴۰۰ نفر است. جذب نیروهای اداری در برنامه ششم به ما این اجازه را داد که ۳۲۰ هزار نفر را جذب کنیم اما اعتبارات دولت در این بخش کم است و بودجه کافی‌‌ای جذب این تعداد را ندارد. برنامه داریم تعدادی از نیروها در مناطق محروم که تحصیلات حقوقی دارند را بعد از آموزش‌‌‌های لازم آنها را جذب کنیم.

معاون منابع مالی قوه قضاییه افزود: اعضای شورای حل اختلاف قاضی نیستند ولی در هر جایی که حکمی داده می‌‌شود، آن حکم را قاضی باید صادر کند که از قضات محاکم استفاده می‌‌شود و به شورای حل اختلاف کمک می‌کنند.

خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید