از سوی سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد
شرایط و معیارهای «رجل سیاسی مذهبی» برای ریاست جمهوری / وزرا و مسئولان دولتی توضیح بدهند، تا سوء تفاهم از بین برود
رکنا : سخنگوی شورای نگهبان از اعلام تعریف، معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری خبر داد.
به گزارش رکنا ،عباسعلی کدخدایی ، امروز در اخرین نشست خبری با اهالی رسانه در سال 1396، از مشخص شدن تعریف، معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری در دو ماده و سه تبصره خبر داد و گفت: در اجرای جزء ۵ بند ۱۰ سیاستهای کلی انتخابات ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری که تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری را بر عهده شورای نگهبان قرار داده است و با عنایت به بند ۹ اصل ۱۱۰ و اصل ۱۱۵ قانون Law اساسی، تعاریف، معیارها و شرایط مذکور در روز چهارشنبه ۲۰ اسفندماه در جلسه شورای نگهبان به تصویب رسید.
وی در تشریح ماده ۱ رجل سیاسی – مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری اظهار داشت: کاندیداهای ریاست جمهوری از نظر تعریف رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبر بودن باید این شرایط را داشته باشند؛ رجل مذهبی، رجالی هستند که آگاهی لازم به دین اسلام و مذهب تشیع داشته و تدین و تقیدشان به انجام شعایر و مناسک دینی در زندگی فردی و اجتماعی از برجستگی ویژهای برخوردار باشد به گونهای که در میان مردم به این خصوصیات شناخته و مشهور باشند.
کدخدایی ادامه داد: دوم؛ رجل سیاسی، رجالی هستند که قدرت تحلیل و درک آنها از مسائل و پدیدههای سیاسی به جهت آگاهی عمیقشان از مسائل سیاسی اجتماعی اعم از داخلی و بین المللی و حضورشان در صحنههای سیاسی به نحوی باشد که همواره مصالح نظام اسلامی و معیارهای اصیل انقلابی در عملکرد آنها لحاظ شده باشد به گونهای که در میان مردم به این خصوصیت شناخته و مشهور باشند.
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به سومین بند ماده یک تصریح کرد: مدیر، شخصی است که برخوردار از شایستگیهای ذاتی و اکتسابی لازم از نظر دانش و مهارت، شخصیت و نگرشهای فردی و تجربه که توانایی که شناخت و استفاده بهینه از منابع انسانی و مادی در کشور را با رعایت حداکثر بهرهوری و در استای ماموریت، رسالت و اهداف کلان نظام و ارزشهای حاکم در جامعه داراست و سوابق او حاکی از موفقیت وی در صحنههای مدیریتی کلان باشد.
کدخدایی افزود: چهار: مدبر، شخصی است که از توانایی پیشبینی و عاقبتاندیشی نسبت به امور، مبتنی بر عقلانیت و دانش صحیح برای اداره امور کشور برخوردار باشد و در بحرانها قدرت حل مشکلات و برونرفت از آنها را به نحو شایسته داشته باشد.
سخنگوی شورای نگهبان در تشریح ماده ۲ خاطرنشان کرد: شرایط و معیارهای لازم جهت تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری عبارتند از یک؛ سوابق کافی و قابل ارزیابی در فعالیتهای مذهبی و سیاسی از قبیل مکتوبات، سخنرانیها و اعلام مواضع. دو؛ سوابق کافی و قابل ارزیابی در تصدی برخی مسئولیتها و مدیریتهای کلان. سه؛ سلامت و توانایی لازم جهت ایفای مسئولیتهای ریاستجمهوری.
کدخدایی با اشاره به دیگر شرایط رجل مذهبی ابراز داشت: چهار؛ سن متناسب با مسئولیتهای ریاست جمهوری. پنج؛صلاحیت علمی لازم جهت ایفای وظایف ریاست جمهوری. شش؛ ارائه برنامهها و خط مشیهای اجرایی در چارچوب صلاحیت و اختیارات قوه مجریه مبتنی بر اسناد با لادستی از جمله قانون اساسی و سیاستهای کلی نظام. هفت؛ معرفی مشاوران جهت تشریح برنامهها و توان مدیریتی و برنامهها. هشت؛ عدم محرومیت از حقوق اجتماعی و فقدان سابقه محکومیت کیفری موثر. نه؛ عدم محکومیت قطعی کیفری به جرائم اقتصادی از جمله کلاهبرداری، رشاء و ارتشاء، اختلاس، تبانی در معاملات دولتی، پولشویی، اخلال در نظام اقتصادی کشور. ده؛ وابسته نبودن به گروههای غیرقانونی و عدم محکومیت به اقدام علیه جمهوری اسلامی ایران و فقدان سوابق سوء امنیتی از جمله در فتنه سال ۱۳۸۸. یازده؛ عدم وابستگی به رژیم گذشته و موثر نبودن در تحکیم آن.
کدخدایی در بیان تبصرههای این قانون هم عنوان کرد: بر اساس تبصره یک داوطلبان موظفند مدارک مثبته جهت احراز شرایط را هنگام ثبت نام ارائه نمایند و بر اساس تبصره ۲ موارد مذکور در ماده ۲، امارهای است مبنی بر شناسایی اولیه توانایی و شایستگی داوطلبان در مرحله ثبت نام بوده و اعتراض داوطلبان نسبت به عدم ثبت نام آنان در شورای نگهبان مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
وی اضافه کرد: تبصره سه میگوید شورای نگهبان میتواند به منظور احراز شرایط داوطلبان ریاست جمهوری ضمن استعلام از مراجع ذیصلاح، اقدام به تحقیقات مورد نیاز و بررسیهای مستقل نماید.
پاسخ سخنگوی شورای نگهبان به «رکنا»
کدخدایی امروزدراخرین نشست خبری خود با رسانه ها ،در پاسخ به سوال« رکنا »مبنی بر اینکه دبیر شورای نگهبان در افتتاحیه اخیر مجلس خبرگان انتقادات تندی را به دولت و شخص رئیسجمهور کرد، آیا این امکان فراهم نیست که مسئولان اجرایی با آقای جنتی دیدارهایی داشته باشند تا اختلافات بر اساس خواست مقام معظم رهبری به تریبونها کشیده نشود؟ اظهارکرد: مقامات با آیتالله جنتی دیدارهایی دارند و در ارتباط با کارها صحبت میشود ما از انجام این دیدارها استقبال میکنیم و آقایان وزرا و مسئولان دولتی میتوانند بیایند و توضیح بدهند تا اگر سوء تفاهمی وجود دارد از بین برود.
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه موضوع بودجه سال 97 پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی در شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت، گفت: تحلیل کلی در خصوص لایحه بودجه این است که این لایحه نسبت به سایر لوایح در سالهای گذشته، عدالت محورتر بود.
کدخدایی افزود: سه نوبت ایرادات شورای نگهبان در تبادل مجلس و شورا انجام شد و در مجموع 78 ایراد وارد بود که در این سه نوبت عمده اشکالات برطرف شد. یک اشکال در بند الحاقی دو از تبصره 11 در خصوص بحث بازگشت زمینها در شرایط خاص بود که این ایراد هنوز برطرف نشده و امروز ظاهرا مجمع تشخیص مصلحت نظام جلسهای دارد و باید به این موضوع رسیدگی کند.
وی با بیان اینکه بودجه یک برنامه و نظام مالی برای یک سال کشور است و لازم است برنامه ها و هزینهها با هم تطبیق واقعی داشته باشند، افزود: در این حوزه مسئولین اجرایی باید به وظایف خود در چارچوب قانون عمل کنند، ما همچنان تا نقطه مطلوب فاصله داریم. امیدواریم دولت و مجلس محترم اقدامات لازم را به عمل آورند.
کدخدایی درباره استیضاح سه وزیر کار، راه و جهادکشاورزی در مجلس هم ابراز داشت: استیضاح جزو وظایف نظارتی مجلس است و حتی قانونگذاری در علم حقوق در حوزه نظارت تعریف میشود خواهش ما از مجلس دقت بیشتر در انجام این وظیفه است و خوشحالیم که فارغ از نتیجه این استیضاحها مجلس در این بعد فعالتر شده است.
خبرنگاری در ادامه نشست خبری سئوال خود را چنین مطرح کرد که رییس دولت اصلاحات سال 80 بر اساس اتفاق نظر اعضای شورای نگهبان رد صلاحیت شد ،کدخدایی نیز در واکنش به اظهارات این خبرنگار گفت: یعنی همه کارها را باید سخنگو انجام دهد؟ از طرف شورای نگهبان دیگر کسی صحبت نکند. ما همچنان معتقدیم دوستانی که به نظام جمهوری اسلامی و شورای نگهبان علاقهمند هستند اگر قرار است حرفی بزنند از جانب خودشان بزنند و از جانب شورا بیان نشود. آن روز هم به شما عرض کردم که ما اعلام نظر نمی کنیم نه از این جهت که سخنگو هستیم، بلکه از این جهت که در جریان جزئیات نبودیم و لازم بود از افراد مربوط به این موضوع، سوال کنیم. شورای نگهبان هم سخنگو و هم روابط عمومی خوبی دارد و می تواند حرف بزند.
سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرد: من از کسانی که به شورای نگهبان و نظام اعتقاد دارند درخواست میکنم که نظر خود را اعلام کنند و از جانب شورای نگهبان حرف نزنند. خوشبختانه شورای نگهبان هم سخنگوی خوبی دارد و هم روابط عمومی فعال.
کدخدایی در پاسخ به این سوال که آیتالله جنتی درباره حذف برخی از مواد و تغییر اعتباری برخی از تبصرهها سخن گفته است آیا شورای نگهبان صلاحیت حذف و اضافه کردن اعتبارات را در لایحه بودجه دارد؟ یادآور شد: مقصود ایشان آن بوده است که اگر در جایی هزینه اضافی است که منطبق با قوانین بودجه نیست دوستان اظهارنظر بکنند و اصلاحات در این باره بر اساس قوانین صورت بگیرد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که در بند 10 این معیارها آیا مرزبندی با فتنه 88 نیز مشخص شده است، گفت: عدم وابستگی به گروههای ضد انقلاب در قانون وجود داشته که ما عدم سوابق سوءامنیتی از جمله در فتنه سال 1388 نیز را به آن اضافه کردهایم که جزو معیارها محسوب میشود.
کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری که پرسید شما گفته اید که بهتر است که جلسات علنی مجلس کمتر شود و شنیدیم که بحث استیضاح مجلس هرساعت میلیونی هزینه دارد، اظهار کرد: این موضوع مرتبط با بنده نیست، سوالی کنید که در حوزه اختیارات من باشد اما به عنوان یک نظر گفته بودم وظیفه مجلس ، وظیفه نظارتی است و عمدتا قانونگذاری را در حوزه نظارت در بحث پارلمان تعریف می کنیم.
وی ادامه داد: خواهش ما این است که بیشتر به این وظیفه نظارتی دقت شود که خوشبختانه این کار شروع شده است فارغ از نتیجه ای که است و این که مجلس در حوزه نظارتی خود فعالیت بیشتری داشته باشد جای تقدیر است.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید ،گفته شده است برخی روسای رییس جمهوری برای دور دوم ریاست جمهوری برای مصلحت تایید صلاحیت شده اند و شورای نگهبان نمی خواسته است که صلاحیت آنها را تایید کند آیا این را تایید می کنید؟، گفت: این سوال تکراری است و بارها از من سوال شده است و بنده بارها تکرار کردم که شورای نگهبان مصلحت را اگر به مصالح عالی نظام فکر می کنید و به آن معتقد هستید ممکن است آن مصالح به عنوان مصلحت تلقی شود .
وی افزود: اما آنچه که باید به آن برسیم این که نهایتا رای گیری در شورای نگهبان است و براساس آن رای گیری هر نظری که این شورا اعلام کرده نظر قانونی است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر