آمریکا دنبال اصلاح چه چیزی در برجام است؟
رکنا: در تحلیل اندیشکده واشنگتن آمده که ایده اصلاح یا لغو برجام، در سال 2015 حمایت چندانی نداشت، اما بازگشت آن به برکت خودداری ترامپ از صدور تاییدیه برجام بود.
به گزارش گروه سیاسی رکنا، هنگامی که ترامپ Trump از صدور تاییدیه برجام خودداری کرد، برخی از کارشناسان آمریکایی برای جلوگیری از لغو کامل این توافق، پیشنهاداتی برای اصلاح برجام ارائه کردند. این پیشنهادات هنوز در رسانههای مختلف غربی مطرح میشود.
به گزارش فرارو، برخی کارشناسان آمریکایی مانند دونالد ترامپ ادعا میکنند که برجام دارای "نواقص بزرگی" است. در این گزارش برخی از این نواقص ادعایی را مطرح میکنیم.
اخیرا درباره "اصلاح" برجام در اندیشکدهها و وبگاههای تحلیلی آمریکا پیشنهاداتی ارائه میشود. دکتر امیلی لندو، پژوهشگر ارشد انستیتوی مطالعات امنیت ملی و دکتر آونر گولو مدیر برنامه پژوهشها در این انستیتو به طور مشترک یادداشتی با موضوع اصلاح برجام در وبگاه نشنال اینترست منتشر کردند.
علاوه بر این، اندیشکده واشنگتن، نیز یادداشتی تفصیلی درباره اصلاح برجام به قلم روبرت ساتلوف منتشر کرد.
نویسندگان نشنال اینترست نوشتند: یک تحلیل عینی از برجام، نواقص بزرگ توافق هستهای را آشکار میسازد. اکثر افکار عمومی آمریکا و نیز دموکراتهایی که به نفع این توافق رای داده بودند، این ارزیابی را قبول دارند. در حقیقت، حتی برخی از حامیان پروپاقرص این توافق اذعان میکنند که در برجام نواقصی وجود دارد که بایستی قبل از فرا رسیدن بندهای غروب (تاریخ انقضا) و پایان یافتن تدریجی محدودیتها بر برنامه هستهای ایران، اصلاح شوند.
در تحلیل اندیشکده واشینگتن آمده که ایده اصلاح یا لغو برجام، در سال 2015 حمایت چندانی نداشت، اما بازگشت آن به برکت خودداری ترامپ از صدور تاییدیه برجام بود.
این اندیشکده اذعان کرد که "اصلاح" برجام توسط دولت ترامپ آسان نخواهد بود و با این حال، مدعی شد که این امر شدنی است.
تاریخ انقضا
از جمله بندهای برجام که مکررا توسط کارشناسان غربی درخواست اصلاح آنها مطرح میشود، بندهای انقضا یا اصطلاحا بندهای غروب (Sunset Provisions) است.
این بندها تصریح میکنند پس از 15 سال، محدودیتهای هستهای علیه ایران به تدریج رفع میشوند.
اندیشکده واشنگتن در یادداشت خود ضمن تاکید بر اصلاح و نه لغو برجام ادعا کرد: یکی از بزرگترین نقصهای برجام؛ انقضای همه محدودیتها بر غنیسازی مواد هستهای از سوی ایران در 15 سال است.
ساتلوف با مرتبط ساختن برنامه موشکی به برنامه هستهای، استدلال کرد که ترمیم بندهای غروب، ضروری است.
راهکار ساتلوف برای دستیابی به اصلاح بندهای غروب این است که ترامپ با سایر امضاکنندگان برجام یا حداقل با اروپا بر سر رسیدن به یک اعلامیه مشترک به توافق برسد. این اعلامیه باید تصریح کند که امضاگنندگان آن خود را متعهد میکنند تا برای منع ایران از انباشت کردن مواد شکافتنی هر اقدامی را اتخاذ کنند. برای اینکه این اعلامیه، اهمیت واقعی داشته باشد، امضاکنندگان آن می توانند یک فرایند برنامهریزی مشترک برای اجرای تعهدات خود را آغاز کنند.
طبق پیشنهاد اندیشکده واشنگتن، ترامپ میتواند "اشکالات بزرگ" مذاکرات برجام را بوسیله پیوستن اسرائیل و عربستان به مشورتهای احتمالی اصلاح کند.
برنامه موشکی
تحلیلگران آمریکایی، ادعا میکنند که برنامه موشکی ایران بخشی از برنامه هستهای است. در این میان، ساتلوف ادعا کرده که برنامه موشک بالستیکی ایران به طور ویژهای مشکلساز است زیرا یک بخش "ضروری" در برنامه هستهای است.
یادداشت نشنال اینترست پیشنهاد داد که شورای امنیت سازمان ملل متحد، یک قطعنامه علیه ایران تصویب کند که قاطعانه این کشور را از انجام آزمایش موشکهای بالستیک و کروز دارای قابلیت حمل کلاهکهای هستهای، منع کند.
نقش منطقهای ایران
درباره نحوه مقابله با نفوذ منطقهای ایران و نیز اصلاح برجام اختلاف نظر وجود دارد. اندیشکده واشینگتن معتقد است که بایستی با نقش ایران در منطقه خارج از برجام مقابله شود.
تحلیل این اندیشکده، فعالیتهای منطقهای ایران را "بیثباتساز" و "تحریکآمیز" میداند که باید با آن مقابله شود.
راهکار این اندیشکده برای مقابله با نفوذ منطقهای ایران و برنامه موشکی این است که آمریکا به همراه اروپاییها و سایر شرکای بین المللی به تفاهماتی برای اعمال تحریم علیه ایران به خاطر برنامه موشکی و نفوذ منطقهای ایران برسد. از آنجا که این تحریمها خارج از برجام است، اجرای آنها، قولهای داده شده به ایران را نقض نخواهد کرد
ساتلوف با بیان اینکه برجام هیچگونه مجازات توافقی علیه ایران در صورت نقض مفاد آن وضع نکرده، خواستار رسیدن آمریکا به تفاهم با اروپا بر سر اعمال تحریمهای مناسب علیه "کل نفضهای" ایران شد.
علاوه بر پیشنهادات فوق، یادداشت نشنال اینترست، خواستار بهبود بازرسی بین المللی از سایتهای هستهای ایران شد. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر