یک استاد دانشگاه: عراق اراده جدی در ممانعت از رفراندوم ندارد/کردستان بهشت امن تروریست‌ها می‌شود

رکنا سیاسی: علی امیدی در خصوص همه‌پرسی که قرار است در اقلیم کردستان عراق انجام شود و مخالفت ایران با این همه‌پرسی، اظهار کرد: این‌ همه پرسی را از سه زاویه می‌توانیم مورد بررسی قرار دهیم. یکی از جهت تئوری، یکی از جهت واقعیت‌های میدانی و یکی هم از جهت مصلحت اندیشی. از جهت تئوری و از لحاظ تئوری‌های سیاسی و تئوری‌های حقوقی نمی‌توان اشکال اساسی از تقاضای یک سری از مردم که هویت جداگانه‌ای دارند گرفت.
وی افزود: در کشورهای پیشرفته مانند اسپانیا هم این همه پرسی‌ها انجام می‌شود. در کاتالونیای اسپانیا ما شاهد همه پرسی هستیم علی‌رغم اینکه دولت اسپانیا مخالف است ولی این همه‌پرسی انجام شد. یا در اسکاتلند همه‌پرسی جدایی از انگلستان انجام شد که نتیجه منفی بود. در کِبِک کانادا همه‌پرسی انجام شد که کبک از کانادا جدا نشد. به هر حال از جهت تئوری نمی‌توان از درخواست مردمی که هویت جداگانه‌ای دارند بر برگزاری همه‌پرسی اشکال اساسی گرفت.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان تصریح کرد: اما از جهت عملی باید دید واقعیت‌های میدانی چیست؟ آیا شرایط کردستان عراق با شرایط کبک یا اسکاتلند یکی است؟ نه یکی نیست. به هر حال آن‌ها کشورهای پیشرفته دموکراتیک هستند و سعی می‌کنند که این درخواست‌شان را با تنش و خشونت سیاسی همراه نکنند. ولی واقعیت‌های میدانی کردستان عراق متفاوت است. دولت مرکزی عراق مخالف این همه‌پرسی است و همسایگان عراق و حتی قدرت‌های فرامنطقه‌ای مثل آمریکا، روسیه و چین مخالف این همه‌پرسی هستند. تنها موافق این همه‌پرسی، اسرائیل است. بسیاری از کشورها معتقدند که با همه‌پرسی در کردستان عراق یک اسرائیل دوم در منطقه شکل می‌گیرد.
وی ادامه داد: در سطح داخلی باید ببینیم این همه‌پرسی قرار است در کجا برگزار شود؟ آیا در اربیل، سلیمانیه و دهوک قرار است انجام شود یا در کرکوک، خانقین، دیاله و تلعفر؟ اینکه این مناطق بخشی از اقلیم کردستان عراق باشد بین دولت مرکزی عراق و منطقه کرد نشین اختلاف است. مثلاً در کرکوک که بنده مشاهده میدانی داشته‌ام از اقوام مختلف عرب و ترکمن و کُرد زندگی می‌کنند. بنا بر این چطور می‌شود به درخواست گروه‌های مختلف قومی و با برگزاری رفراندوم یک سازش ایجاد کرد؟ مثلاً اقلیت زیادی از کردها در بغداد هستند و اگر کشور کردستانی تشکیل شود تکلیف آن‌ها چه می‌شود. این‌ها واقعیت میدانی هستند که به‌راحتی قابل حل و فصل نیستند.
امیدی گفت: اما از نظر زاویه سوم که مصلحت‌اندیشی است به نظر می‌رسد با توجه به این مخالفت جدی که هم در سطح منطقه‌ای و هم در سطح بین‌المللی است مصلحت این بود که فعلاً این رفراندوم را مسکوت می‌گذاشتند و اقلیم کردستان بیشتر می‌رفت به دنبال اجرای درست قانون Law اساسی فدرال عراق. طبق قانون اساسی فدرال خیلی از این حقوقی که با استقلال Esteghlal به دست می‌آورند از طریق نظام فدرال می‌توانستند به دست آورند. 
وی ادامه داد: قطعاً ایراداتی که اقلیم کردستان از عدم اجرای قانون اساسی فدرال مطرح می‌کند درست است. در بخش بودجه می‌گوید که دولت مرکزی موظف است این‌قدر بودجه در اختیار ما قرار دهد، اما نمی‌گذارد. ایراد دیگر را دولت مرکزی می‌گیرد که اقلیم کردستان حق ندارد نفت را بفروشد ولی می‌فروشد. این اشکالات وارد است و با توجه به این نگاه باید قضیه کمی مسکوت نگه داشته می‌شد تا شرایط مهیاتر شود و بهتر بتوان خواسته‌های مردم کردستان عراق را دنبال کرد.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان با اشاره به مخالفت ایران با همه‌پرسی اظهار کرد: نگاه مقام‌های سیاسی ایران این است که در پشت همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق یک توطئه نهفته است که برای خاورمیانه صورت می‌گیرد و این توطئه این است که قصد دارند کشورهای مسلمان خاورمیانه را تجزیه کنند. اعتقاد دارند که این توطئه آمریکایی، اسرائیلی است و هدفشان این است که اسرائیل دیگری در منطقه ایجاد شود تا منطقه دائماً در مناقشه و جنگ داخلی غرق باشد.
امیدی گفت: یک بُعدی که میان ایران و ترکیه مشترک است این است که نگران این مساله هستند که ناآرامی در مناطق کردنشین زیاد شود تا ناامنی در ایران، ترکیه و سوریه بیشتر شود و کردستان عراق یک بهشت امن برای تروریست‌ها و گروه‌های معاند باشد. 
وی با بیان اینکه در دولت مرکزی عراق یک اراده جدی برای جلوگیری از برگزاری این رفراندوم نیست، اظهار کرد: دغدغه اصلی عراق فعلاً سرکوب داعش ISIS است. در نظام سیاسی عراق رییس‌جمهور کُرد است. همین که نخست‌وزیر عراق، حیدرالعبادی گفته که اگر رفراندوم در مناطق تحت سؤال انجام شود شدیداً برخورد می‌کنیم یا عوض کردن استاندار کرکوک نشانه‌هایی از مخالف دولت مرکزی محسوب می‌شود، اما اراده قوی و یکپارچه برای مخالفت با برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان عراق از سوی بغداد دیده نمی‌شود.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: در اقلیم کردستان عراق مسعود بارزانی کاملاً مصمم است که این رفراندوم را برگزار کند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.